Κυριακή 30 Ιούνιος 2024, 19:30
Ελλάδα

Απόστολος Λύτρας: Πώς ερμηνεύεται η «συγγνώμη» του – Επικοινωνιολόγος και ψυχίατρος εξηγούν


Πρώτο θέμα στα ΜΜΕ είχαν γίνει οι δηλώσεις του Απόστολου Λύτρα βγαίνοντας από το δικαστήριο, λίγες ώρες μετά τον ξυλοδαρμό της συζύγου του Σοφίας Πολυζωγοπούλου, από την οποία ζητούσε «συγγνώμη» προσπαθώντας να κλείσει το θέμα που προκάλεσε την κοινωνική κατακραυγή σε βάρος του ποινικολόγου.

Θυμίζεται ότι ο γνωστός δικηγόρος είχε ομολογήσει την πράξη του ενώπιον του δικαστηρίου και στη συνέχεια προχώρησε σε δηλώσεις στις κάμερες.

Είχε ζητήσει συγγνώμη για αυτή την πράξη από την σύζυγό του, την οποία –όπως είπε– υπεραγαπά, και από τα 3 παιδιά του και ότι θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει με ψυχολογική και ψυχιατρική βοήθεια αυτή την έκρηξη θυμού και το ξέσπασμά του. Επιπλέον, τόνισε πως εύχεται να μην συμβεί κάτι ανάλογο σε κάποιον άλλον και, σε κάθε περίπτωση, ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό.

Η «συγγνώμη» του Λύτρα με μια πρώτη ανάγνωση

Το μόνο που μένει τώρα είναι να ερμηνευθούν τα λόγια που ειπώθηκαν εκείνη την ημέρα της 17ης Ιουνίου.

Επικοινωνιολόγος και ψυχίατρος εξηγούν

Ο επικοινωνιολόγος και crisis manager, κ. Γιώργος Παπατριανταφύλλου αναλύει αυτή την πρώτη δήλωση του κατηγορουμένου στους δημοσιογράφους.

«O Απόστολος Λύτρας είναι αναστατωμένος, προχωράει σε αποδοχή της πράξης του και κάνει επίκληση στο συναίσθημα μιλώντας για την οικογένεια, που αυτό – εκτιμώ – θα μπορούσε να μην αναφερθεί. Ο κ. Λύτρας προσπάθησε να αποδώσει το συμβάν σε παράγοντες ψυχολογικούς, κάτι το οποίο θα λέγαμε είναι αποποίηση των άμεσων ευθυνών».

Ο Δημήτρης Σούρας, ψυχίατρος στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα!» του MEGA, σχολίασε σχετικά με τις πρώτες δηλώσεις του ποινικολόγου, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα αναζητήσει τις ψυχολογικές αιτίες για το περιστατικό:

«Η βία παράγεται σε ένα μικρό ποσοστό από άρρωστους ανθρώπους μιας φοβερής ψυχιατρικής ασθένειας, η οποία λέγεται ψύχωση. Όταν δεν παράγεται από ψυχιατρική αρρώστια –κι αυτό είναι το πιο σύνηθες φαινόμενο– τότε μιλάμε το πολύ πολύ για μια διαταραχή της προσωπικότητας. Άρα δεν μιλάμε για ψυχιατρική ασθένεια».

Ενώ σε κάποιο σημείο της δήλωσής του ο 52χρονος δικηγόρος λέει χαρακτηριστικά «θα κοιτάξω να θεραπευτώ», με τον κ. Σούρα να εκτιμά «εγώ δεν θα το έλεγα, θα χρησιμοποιούσα άλλες εκφράσεις όπως ”θα αναλογιστώ”».

Ο ψυχίατρος τόνισε παράλληλα: «Είμαστε εναντίον της βίας, είμαστε με το θύμα».

Ο Δημήτρης Σούρας για το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας

Αναφορικά με το φαινόμενο της όλο κι αυξανόμενης βίας που παρατηρείται μέσα σε μία οικογένεια δήλωσε:

«Έχω μελετήσει πολύ το φαινόμενο. Στις αρχές του 2000 στο νοσοκομείο Metroroplitan έρχονταν κάθε Τετάρτη άνθρωποι από 15 – 30 ετών κι έλεγαν τα προβλήματά τους. Ανακαλύψαμε ότι η βία ήταν μέσα στην οικογένεια και για τα παιδιά και ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Όταν ξεκινήσαμε οι βίαιοι άνθρωποι ήταν κατά 80% άτομα χωρίς ιδιαίτερη παιδεία και 20% άτομα με παιδεία. Προς το τέλος όμως, περίπου στο 2021, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 55% χωρίς παιδεία και 45% με παιδεία. Άρα ο βίαιος είναι παντού».

Αναλυτικά όσα είχε πει στις κάμερες ο Απόστολος Λύτρας

«Ομολόγησα την πράξη μου. Πραγματικά ζητάω συγγνώμη για αυτό που συνέβη και από την σύζυγό μου, την οποία πραγματικά υπεραγαπάω και από τις τρεις κόρες μου. Δυστυχώς, βρέθηκα σε μία κατάσταση που έγινε αυτό το περιστατικό, και εγώ ακόμα δεν μπορώ να δώσω εξήγηση. Όπως και η ΄διια κατέθεσε, δεν έχω υπάρξει ποτέ στη ζωή μου βίαιος. Θα κοιτάξω να δω με ποιον τρόπο αυτό το περιστατικό που έγινε μπορώ ναθεραπευτώ, να ζητήσω βοήθεια, γιατί πραγματικά σας το λέω έχω χτίσει μία καριέρα και μία οικογένεια, έχει γίνει με πάρα πάρα πολύ κόπο και από εμένα και από τη σύζυγό μου. Και η πράξη η οποία έγινε πραγματικά είναι κάτι το οποίο για μένα αδιανόητο, όπως και για αυτή. Επαναλαμβάνω ότι θα αναζητήσω τις αιτίες, και τις ψυχολογικές αν θέλετε, γιατί συνέβη αυτό το περιστατικό, δεν είναι κάτι το οποίο μπορώ να το συγχωρέσω στον εαυτό μου. Θέλω να πιστεύω πραγματρικα ότι να μην βρεθεί κανένας άνθρωπος σε τέτοιο κατάσταση. Είναι από τις περιπτώσεις που τις ακούω αλλού και βλέπετε πόσο αιχμηρός είμαι, και το ίδιο αιχμηρός πραγματικά είμαι και με τον ίδιο μου τον εαυτό. Ζητά πραγματικά συγγνώμη, πραγματικα από όλους, από όλο τον κόσμο, πρωτίστως είπα από τη Σοφία και από τις κόρες μου και από εκεί και μετά θέλω να πιστεύω ότι αυτό το θέμα θα ξεπεραστεί με την κατάλληλη βοήθεια».



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News