Κυριακή 30 Ιούνιος 2024, 9:30
Κόσμος

Από σύνδρομο Down έπασχε παιδί της εποχής των Νεάντερταλ


Ένα θραύσμα οστού που βρέθηκε στην Ισπανία οδήγησε τους επιστήμονες πως ανήκει σε 6χρονο παιδί που έπασχε από σύνδρομο Down και έζησε στην εποχή των Νεάντερταλ.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως το παιδί με σύνδρομο Down το φρόντιζαν πολλοί ενήλικες, καθώς δεν θα μπορούσε να ζήσει τόσο πολύ ενώ οι άνθρωποι του Νεάντερταλ είναι γνωστοί για τη φροντίδα που επιδείκνυαν στα ευάλωτα μέλη της φυλής τους.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Science Advances. Όπως γράφουν οι επιστήμονες, το θραύσμα του οστού είναι μικρότερο από τον αντίχειρα του χεριού. Προέρχεται από το έσω ους (εσωτερικό του αυτιού) και ανακαλύφθηκε το 1989 στον αρχαιολογικό χώρο Cova Negra της Βαλένθια.

Στον χώρο αυτό κατοικούσαν οι Νεάντερταλ επί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνου. Το συγκεκριμένο θραύσμα οστού χρονολογείται πριν από 273.000 έως 146.000 χρόνια. Οι ερευνητές ονόμασαν «Τίνα» το παιδί στο οποίο πιστεύουν ότι ανήκε.

Οι ερευνητές έκαναν εκατοντάδες ακτινογραφίες στο οστό και δημιούργησαν τρισδιάστατο, εικονικό μοντέλο του έσω ωτός του παιδιού. Με τη βοήθειά του βεβαιώθηκαν κατά 94% ότι πρόκειται για παιδί της εποχής του Νεάντερταλ.

Κανονικά αυτό θα έπρεπε να επιβεβαιωθεί με εξετάσεις DNA, αλλά το θραύσμα είναι πολύ μικρό και έως στιγμής δεν έχουν γίνει.

Το μοντέλο έδειξε ακόμα ότι το ακουστικό κανάλι είναι πολύ μεγαλύτερο από το φυσιολογικό. Υπάρχουν επίσης πρόσθετα ανατομικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να προκαλούν απώλεια ακοής, προβλήματα ισορροπίας και ζάλη.
«Οι παθολογίες που εντοπίσαμε στο έσω ους του παιδιού αυτού συνδυαστικά μεταξύ τους υπάρχουν μόνον σε ασθενείς με σύνδρομο Down», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Mercedes Conde Valverde, καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Alcalá της Μαδρίτης.

«Η ανακάλυψη αυτού του ατόμου, που ονομάσαμε Τίνα, αποδεικνύει ότι η ποικιλομορφία της αναπηρίας που παρατηρούμε στις σύγχρονες κοινωνίες, ήταν ήδη υπαρκτή από την προϊστορική εποχή», πρόσθεσε.

Τι ισχύει σήμερα για το σύνδρομο Down

Οι ασθενείς με σύνδρομο Down έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιολογικά και πεπτικά προβλήματα. Έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων και απώλειας όρασης και ακοής.

Σήμερα, οι ασθενείς μπορούν να έχουν ένα σχεδόν φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής. Έως και τις αρχές του 20ου αιώνα όμως, η μέση επιβίωση ήταν πολύ χαμηλότερη. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν έφθαναν καν στα 10 τους χρόνια.
Για να ζήσει η Τίνα επί 6 χρόνια στην προϊστορική εποχή, πρέπει να δεχόταν φροντίδα από πολλά άτομα, εκτιμούν οι ερευνητές.

«Οι άνθρωποι του Νεάρντερταλ είχαν πολύ απαιτητικό τρόπο ζωής. Μεταξύ άλλων μετακινούνταν συνεχώς και είναι δύσκολο να σκεφτούμε ότι μία μητέρα μπορούσε μόνη της να φροντίζει το άρρωστο παιδί της», εξήγησε η Dr. Conde Valverde.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα άλλα μέλη της φυλής την βοηθούσαν να διεκπεραιώνει τις καθημερινές δουλειές της ή συμμετείχαν ενεργά στην φροντίδα της Τίνας.

Πηγή: iatropedia.gr



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News