Κυριακή 19 Μάιος 2024, 10:48
Ελλάδα

Ανζελίκ Κουρούνη: Πέθανε η δημιουργός του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση»


Την τελευταία της πνοή άφησε μετά από πολύμηνη μάχη για τη ζωή η Ανζελίκ Κουρούνη που μαζί με την ομάδα συνεργατών της ξεσκέπασαν τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Ταυτίστηκε με την καταγραφή της ανόδου και της πτώσης της εγκληματικής οργάνωσης και του φασισμού στην Ελλάδα και ξεσκέπασε τη δράση της ναζιστικής οργάνωσης δημιουργώντας μαζί με την ομάδα της το βραβευμένο ντοκιμαντέρ: «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση».

«Χρυσή Αυγή. Υπόθεση όλων μας»

Ντοκιμαντερίστρια, παραγωγός, συγγραφέας, ανταποκρίτρια στην Ελλάδα πολλών γαλλόφωνων Μέσων «έφυγε» από τη ζωή πάσχοντας από καρκίνο.

Η ίδια μαζί με τον σύντροφό της και στενό συνεργάτη της Θωμά Ιακόμπι και μία μικρή ομάδα συνεργατών υπέγραψαν το πρώτο ντοκιμαντέρ το 2016 και πέντε χρόνια αργότερα δημιούργησαν το δεύτερο: «Χρυσή Αυγή. Υπόθεση όλων μας».

Τα γυρίσματα του δεύτερου ντοκιμαντέρ άρχισαν τον Απρίλιο του 2020 και συνέπεσαν με τη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης. Παρακολούθησε πιστά τα γεγονότα από την αρχή μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2020 όταν η ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, οδηγήθηκε στη φυλακή.

Ταυτόχρονα, το ντοκιμαντέρ ανακαλύπτει την εσωτερική λειτουργία της Χρυσής Αυγής μέσα από τα αναγνωστέα της δίκης και επικεντρώνεται στο πρόσωπο της Μάγδας Φύσσα, της μητέρας του Παύλου Φύσσα που υποχρέωσε την ελληνική κοινωνία να σταματήσει να κλείνει τα μάτια στην άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γαλλία

Η Ανζελίκ Κουρούνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γαλλία αλλά έλεγε: «Δεν είμαι Ελληνογαλλίδα. Είμαι Ελληνίδα της διασποράς. Γέννημα-θρέμμα γαλλικής παιδείας, αλλά με ελληνική καταγωγή».

Είχε αποφοιτήσει από το Ινστιτούτο Προηγμένων Διεθνών Σπουδών της Σορβόννης και πήρε και πτυχίο ιστορίας από το Paris VIII. Ήταν ανταποκρίτρια για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια για διάφορα γαλλόφωνα Μέσα: La Libre Belgique, les DNA, Politis, Charlie Hebdo, Le Quotidien de l’Art, Radio-France, RTBF, RTSR, TV5, Medi1, CBC.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News