Σάββατο 4 Μάιος 2024, 5:20
Ευ Ζην

Αν είσαι φυσιολάτρης αυτά τα μέρη της Ευρώπης είναι για εσένα – Ησυχία, άγρια ζωή και φυσικά τοπία


Διαθέτουν υπέροχα τοπία, σπάνια άγρια ζωή και εντυπωσιακά μονοπάτια. Αυτά τα εθνικά πάρκα παρότι δεν είναι γνωστά αξίζουν να τα επισκεφτείτε.

Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Ισπανία

Στο βορειοανατολικό άκρο της Ισπανίας υπάρχει ένας άγριος και υπέροχος υδάτινος κόσμος. Το εθνικό πάρκο Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, στα κεντρικά Πυρηναία βόρεια της Lleida, χαρακτηρίζεται από περισσότερες από 200 λίμνες που τροφοδοτούνται από το λιώσιμο του χιονιού και των πάγων, καθώς και από ποτάμια και ρυάκια, φαράγγια, καταρράκτες. (Aigüestortes σημαίνει «ελικοειδή νερά» στα καταλανικά, και η Sant Maurici είναι η μεγαλύτερη λίμνη).

Στο σταθμό παρατήρησης πουλιών στη λίμνη Urftsee, υπάρχουν δύο τηλεσκόπια για να παρακολουθήσετε τους μαύρους πελαργούς και τους κορμοράνους

Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν με ποδήλατο – υπάρχουν συνολικά δεκατρείς διαδρομές, από επίπεδα οικογενειακά μονοπάτια έως απαιτητικές διαδρομές για ορεινή ποδηλασία. Υπάρχουν επίσης εικοσιεπτά μονοπάτια για πεζοπορία με εντυπωσιακά παρατηρητήρια πάνω από τις λίμνες, τα οποία αντανακλούν τα γύρω δάση και βουνά. Αυτά περιλαμβάνουν το Los Encantados, όπου βρίσκονται δύο σχεδόν πανομοιότυπες κορυφές. Η άγρια ζωή περιλαμβάνει γυπαετούς και πέρδικες, ένα από τα σύμβολα των Πυρηναίων.

Mercantour, Γαλλία

Στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Γαλλίας, μεταξύ των νοτιότερων Άλπεων και της Μεσογείου, βρίσκεται το εθνικό πάρκο Mercantour. Πενήντα ακατοίκητες κοιλάδες εκτείνονται για εκατό μίλια, από την Barcelonnette έως το Sospel, με διάσπαρτα χωριά στην περιφέρεια. Αυτό το ποικιλόμορφο τοπίο, αποτελεί βιότοπο για ένα τεράστιο φάσμα άγριας ζωής. Από τα περισσότερα από 2.000 είδη λουλουδιών και φυτών, τα 200 είναι σπάνια και τα 30 ενδημικά- υπάρχουν 200 είδη πουλιών, συμπεριλαμβανομένων των χρυσαετών και των πτωματοφάγων, και 78 θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των λύκων, των ελαφιών και των ζαρκαδιών.

Υπάρχουν περίπου 15 επίσημα μονοπάτια ημερήσιας πεζοπορίας που κυμαίνονται από μερικά χιλιόμετρα έως μια κυκλική διαδρομή 16 μιλίων που περιλαμβάνει μια νεκρόπολη και ένα οροπέδιο για παρατήρηση πουλιών

Ένα αξιοσημείωτο σημείο είναι η Κοιλάδα των Θαυμάτων, ένας τεράστιος αρχαιολογικός χώρος με περίπου 40.000 βραχογραφίες, με τις παλαιότερες να χρονολογούνται γύρω στο 3.000 π.Χ. Απεικονίζουν την καθημερινή ζωή και τις δοξασίες, με χαράξεις βοοειδών, όπλων και γεωμετρικών σχημάτων. Άλλα αξιοθέατα περιλαμβάνουν τις παγετώδεις λίμνες Vens, οι οποίες τροφοδοτούν μια σειρά καταρρακτών, και τη λίμνη Allos, τη μεγαλύτερη φυσική λίμνη σε μεγάλο υψόμετρο στην Ευρώπη.

Για τους πεζοπόρους υπάρχουν περισσότερα από 1.000 μίλια μονοπατιών (περίπου 350 μίλια στην καρδιά του πάρκου), από χαλαρούς περιπάτους σε λιβάδια και δασικές εκτάσεις έως απαιτητικές ορεινές διαδρομές – η υψηλότερη κορυφή, η Gélas, είναι 3.143 μέτρα.

Eifel, Γερμανία

Για την ακρίβεια, το εθνικό πάρκο Άιφελ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, στην δυτική Γερμανία, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως «υπό κατασκευή» – ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια και θα χρειαστούν άλλα δέκα χρόνια για να επιστρέψει το 75% της έκτασης στη φύση.

Ωστόσο, πάνω από τη μισή περιοχή έχει ήδη ξαναγίνει άγρια. Οι οξιές και οι βελανιδιές που κάποτε θα είχαν κοπεί έχουν πλέον παραμείνει ως αδιατάρακτες δασικές εκτάσεις και ζώα όπως αγριόγατες, δρυοκολάπτες, ελάφια, σπάνιες σαύρες και νυχτερίδες έχουν επιστρέψει.

Κοντά στο Dreiborn υπάρχει μια στοά παρατήρησης κόκκινων ελαφιών – ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι οι καλύτερες εποχές για να την επισκεφθείτε, για να παρατηρήσετε την περίοδο της αναπαραγωγής. Τα ποτάμια προσελκύουν μαύρους πελαργούς και παπαγάλους, ενώ στο οροπέδιο Dreiborn μπορείτε να βρείτε άγριους νάρκισσους. Στο σταθμό παρατήρησης πουλιών στη λίμνη Urftsee, υπάρχουν δύο τηλεσκόπια για να παρακολουθήσετε τους μαύρους πελαργούς και τους κορμοράνους.

Risnjak, Κροατία

Το ορεινό, δασώδες εθνικό πάρκο Risnjak πήρε το όνομά του από έναν από τους σπανιότερους κατοίκους του, τον λύγκα – ris στα κροατικά. Περιλαμβάνει τα Risnjak και Snježnik στο βόρειο τμήμα των Δειναρικών Άλπεων και αποτελεί σημαντικό βιότοπο για καφέ αρκούδες, λύκους και αγριογούρουνα. Στα πτηνά περιλαμβάνονται η κουκουβάγια. Επίσης 89 είδη πεταλούδας έχουν καταγραφεί, ενώ εκεί φυτρώνουν ποικίλες άγριες ορχιδέες.

Υπάρχουν περίπου 15 επίσημα μονοπάτια ημερήσιας πεζοπορίας που κυμαίνονται από μερικά χιλιόμετρα έως μια κυκλική διαδρομή 16 μιλίων που περιλαμβάνει μια νεκρόπολη και ένα οροπέδιο για παρατήρηση πουλιών.

Άλλες διαδρομές περνούν από μεσαιωνικά κάστρα, μοναστήρια και ιερά. Αλλά ο απόλυτος τρόπος για να εξερευνήσετε το πάρκο είναι η διαδρομή GR50, μια διαδρομή 120 μιλίων και 19 σταδίων κατά μήκος ρωμαϊκών δρόμων, μονοπατιών προσκυνητών και μονοπατιών λαθρεμπόρων. Το GR50 διασχίζει τους λόφους του Castro Laboreiro, τα βουνά Peneda, Soajo, Serras Amarela και Gerês, καθώς και το οροπέδιο Mourela. Κάθε στάδιο καταλήγει σε ένα χωριό -περίπου 9.000 άνθρωποι ζουν στο πάρκο- με απλά καταλύματα και ξενώνες για διαμονή.

*Με πληροφορίες από: Guardian | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Michal Novak | Flickr





πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News