Τετάρτη 26 Ιούνιος 2024, 10:32
Ελλάδα

Αλιβέρι: 13χρονος πνιγόταν από φαγητό και σώθηκε από φίλο του με γνώσεις πρώτων βοηθειών


Η παρέα κάθεται σ’ ένα σουβλατζίδικο στο Αλιβέρι της Εύβοιας και παραγγέλνει. Ξαφνικά, ο 13χρονος Παναγιώτης, βλέπει τον φίλο του να πνίγεται. Κάνει νοήματα στην υπόλοιπη παρέα πως δεν μπορεί να αναπνεύσει. Ο ίδιος δεν έχασε στιγμή και σηκώθηκε να τον βοηθήσει. Μιλώντας αποκλειστικά στο MEGA περιγράφει τις δραματικές στιγμές που ακολούθησαν.

«Προσπαθεί να φάει μια μεγάλη μπουκιά από το σουβλάκι του και του στέκεται στο λαιμό. Σηκώθηκε όρθιος, είχε κοκκινίσει και μας ζητούσε βοήθεια με τα χέρια του, με νοήματα. Εγώ εκείνη την ώρα θυμήθηκα τις λαβές που μας είχαν διδάξει. Και του έκανα αυτή τη λαβή. Μόλις έβγαλε την μπουκιά, μου είπε ευχαριστώ ότι του έσωσα τη ζωή», είπε ο φίλος του 13χρονου.

«Έβαλε τα κλάματα το άλλο το παιδί, τον αγκάλιασε και του έλεγε μου έσωσες τη ζωή. Πραγματικά ανατριχιαστικό», είπε ο Νίκος Αποστόλου, υπευθ. ομάδας διάσωσης Εύβοιας S.A.R. 312.

Μπαμπά, ζήσαμε κάτι πολύ δύσκολο

Ο 13χρονος είχε πρόσφατα παρακολουθήσει ένα σεμινάριο πρώτων βοηθειών, το οποίο εφάρμοσε στην πράξη, κάνοντας κοιλιακές ωθήσεις μέσω λαβής Χάιμλιχ και σώζοντας την ζωή ενός καλού φίλου του.

Δύο στις δύο διασώσεις μετρούν οι μαθητές που παρακολούθησαν σεμινάριο πρώτων βοηθειών

«Είμαι πάρα πολύ περήφανος και συγκινημένος. Είχε βγει για φαγητό με τους φίλους του και μου λέει ‘μπαμπά, ζήσαμε κάτι πολύ δύσκολο’. Συγκλονισμένος ήταν μετά κι εκείνος, μου λέει ‘δεν μπορώ να πιστέψω ότι χανόταν ένας φίλος μου δίπλα μου την ώρα που περνάγαμε καλά’. Του έδωσα συγχαρητήρια, του είπα ότι είμαι υπερήφανος για εκείνον», είπε ο πατέρας του παιδιού.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο υπεύθυνος της ομάδας διάσωσης Εύβοιας, με αντίστοιχο τρόπο είχε σωθεί και ένα μωράκι 20 μόλις μηνών, χάρη στην επέμβαση ενός ανθρώπου που είχε παρακολουθήσει το σεμινάριο.

«Άκουσε το πρωί της Κυριακής κατά τις 22.00 τους γείτονες να φωνάζουν το μωρό, το μωρό, πάει από κει βλέπει το μωρό χωρίς τις αισθήσεις του, μπλέ. Οι γονείς να τραβάνε τα μαλλιά τους και να κλαίνε γιατί δεν ξέρανε τι να κάνουν. Έβγαλε ένα παξιμάδι από μια βίδα που είχε καταπιεί το μωρό και πήρε ανάσα κι έβαλε τα κλάματα».

Η γνώση πρώτων βοηθειών αποδεικνύεται πολύτιμη, με τους ειδικούς να τονίζουν πως είναι ένα μάθημα που πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία. Αλλά υπάρχει και το σχετικό ρεπορτάζ για να υπάρχει η γνώση.

Πηγή: megatv.com



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News