Δευτέρα 1 Ιούλιος 2024, 0:03
Ελλάδα

Αλέξανδρος Τομπάζης: Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο σπουδαίος αρχιτέκτονας


Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών άφησε ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης. Υπήρξε ένας εκ των σημαντικότερων αρχιτεκτόνων στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες και συμμετείχε στην κατασκευή πολλών εμβληματικών κτιρίων.

Έχει ασχοληθεί με διαφόρων ειδών έργα όπως κατοικίες, κτίρια γραφείων, κτίρια εκπαίδευσης, νοσοκομεία, τόπους λατρείας κ.α. ορισμένα από αυτά είναι:

  • Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, οδός Λέσβου 4, Νέα Σμύρνη, Αθήνα
  • Συγκρότημα κατοικιών ΔΙΦΡΟΣ, Χαλάνδρι – Αθήνα
  • Συγκρότημα κατοικιών ΔΡΥΑΔΕΣ, Κηφισιά – Αθήνα
  • Ηλιακό Χωριό, Πεύκη-Λυκόβρυση – Αθήνα
  • Ναός της Αγίας Τριάδας, Fatima – Πορτογαλία
  • Κτίριο γραφείων κεντρικών υπηρεσιών και νομισματικό μουσείο για την Τράπεζα της Ελλάδος, οδός Αμερικής, Αθήνα
  • Κτίριο γραφείων και κέντρο ελέγχου δικτύου διανομής ΔΕΗ, οδός 3ης Σεπτεμβρίου, Αθήνα
  • Μποδοσάκειο δημοτικό σχολείο Κολλεγίου Αθηνών, Κάντζα Αττικής
  • Παιδιατρικό κέντρο Αθηνών (μετέπειτα Ιατρικό Κέντρο Αθηνών), Μαρούσι – Αθήνα
  • Βιοκλιματικό κτίριο Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών

Ο Αλέξανδρος Τομπάζης γεννήθηκε στις Ινδίες το 1939 και έζησε στις Ινδίες, την Αγγλία και τελικά στην Ελλάδα. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π.(1962).
Αρίστευσε και τιμήθηκε με το Θωμαΐδιο και το Χρυσοβέργειο βραβείο.

Το 1963 ίδρυσε το Γραφείο Μελετών “Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη” και είχε αναλάβει αρχιτεκτονικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ενδιαφέρον του για την τεχνολογία και η πρώτη πετρελαϊκή κρίση τον έσπρωξε να ασχοληθεί με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας αρχικά και άλλων εναλλακτικών πηγών ενέργειας αργότερα.

Έτσι από τη δεκαετία του ’70 και μετά ασχολήθηκε κυρίως με την αρχιτεκτονική με έμφαση στον Βιοκλιματικό Σχεδιασμό και εφάρμοσε τις αρχές αυτού σε μεγάλη κλίμακα. Ο ίδιος θεωρούσε ότι για να σχεδιαστεί ένα κτίριο πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν τα κλιματικά χαρακτηριστικά του τόπου και να τα αξιοποιήσουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Αρχιτεκτονικά έργα και κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε εκδόσεις εντός και εκτός Ελλάδος, σε αρχιτεκτονικά περιοδικά, τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο καθώς και σε πρακτικά συνεδρίων.

Στα πενήντα και πλέον χρόνια της καριέρας του, βραβεύτηκε ως αρχιτέκτονας σε περισσότερους από 110 διαγωνισμούς, χωρίς όμως ποτέ να απομακρυνθεί από τα άλλα βασικά ενδιαφέροντά του: τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τη φωτογραφία.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News