Κυριακή 19 Μάιος 2024, 0:34
Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Πόσο κοστίζει το ταξίδι από Πάτρα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σε πολυτέλεια τείνουν να μετατραπούν οι μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων με αυτοκίνητο, λόγω του άλματος που έχει σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, στις τιμές των καυσίμων.

Με τη βενζίνη να σπάει καθημερινά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, σίγουρα πολλοί ταξιδιώτες του τριημέρου θα μπουν σε πολλές σκέψεις, για να προγραμματίσουν το επόμενο τριήμερο αναψυχής, ενώ πρόβλημα αντιμετωπίζουν ήδη όσοι κάνουν μεγάλα ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους, καθώς δεν μπορούν να τα αποφύγουν.

Με την μέση τιμή της απλής αμόλυβδης 95 οκτανίων στα 2,10 ευρώ ανά λίτρο, το ταξίδι για την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη με αυτοκίνητο γίνεται πλέον ασύμφορο και βάζει στις σκέψεις πολλών την λύση της χρήσης των λεωφορείων του υπεραστικού ΚΤΕΛ ή του τρένου, που είναι ακόμα πολύ πιο φθηνή.

Για παράδειγμα, το ταξίδι από την Πάτρα στην Αθήνα μετ΄επιστροφής, μαζί με τα διόδια της Ολυμπίας Οδού κοστίζει πλέον, γύρω στα 100 ευρώ. Η απόσταση είναι μήκους 210 χλμ και αν το ταξίδι γίνει με ένα τυπικό οικογενειακό αυτοκίνητο 1600 κ.ε., με μέση κατανάλωση 8 λίτρων ανά 100 χλμ, το όχημα θα χρειαστεί 16,94 λίτρα βενζίνη κόστους 35,57 ευρώ μόνο για τη μετάβαση.

Αν προσθέσουμε και 11,80 ευρώ για τα διόδια χωρίς διέλευση από την Αττική οδό, τότε το συνολικό κόστος μετάβασης στην πρωτεύουσα ανεβαίνει στα 47.37 ευρώ. Με επιστροφή το συνολικό κόστος του ταξιδιού, θα φτάσει περίπου στα 94,74 ευρώ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ 220 ΕΥΡΩ
Το ταξίδι για Θεσσαλονίκη με αυτοκίνητο, γίνεται πλέον πολυτέλεια για τους περισσότερους, καθώς κοστίζει περισσότερο από αεροπορικό εισιτήριο. Από την πλατεία Γεωργίου της Πάτρας μέχρι την πλατεία Αριστοτέλους στη συμπρωτεύουσα, η απόσταση μέσω της Ιόνιας Οδού είναι 462 χλμ.

Με ένα οικογενειακό αυτοκίνητο 1600 κ.ε., ο οδηγός θα καταναλώσει 36.95 λίτρα απλής βενζίνης 95 οκτανίων, αξίας 77,60 ευρώ, αν κοστίζει 2,10 ευρώ/λίτρο. Μαζί με τα διόδια, αν γίνει χρήση της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, το κόστος μετάβασης στη Θεσσαλονίκη εκτοξεύεται πλέον στα 110,75 ευρώ και με επιστροφή στα 221,50 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αεροπορικά εισιτήρια από Αθήνα για Θεσσαλονίκη, μετ΄επιστροφής κοστίζουν γύρω στα 122 ευρώ το άτομο. Ακόμη πιο φθηνό είναι το εισιτήριο με τρένο, στα 86 ευρώ.
Με το υπεραστικό ΚΤΕΛ Αχαΐας, το απλό ταξίδι Πάτρα – Αθήνα μετ΄επιστροφής κοστίζει 30 ευρώ και για Θεσσαλονίκη μετ΄επιστροφής κοστίζει 75 ευρώ.

Την ίδια ώρα, τα δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας, από την Αθήνα στην Πάτρα, ήδη μειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από 25 σε 15, έπειτα από απόφαση της διοίκησης λόγω της μειωμένη κίνησης και σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί το υπέρογκο κόστος των καυσίμων από την εκρηκτική άνοδο των τιμών του πετρελαίου κίνησης.

ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 

Περίπου 70.000 βαρέα οχήματα παρέμειναν, χθες, ακινητοποιημένα στην Ιταλία λόγω της διαμαρτυρίας των εταιρειών οδικών μεταφορών, για τις αυξήσεις ρεκόρ στο κόστος των καυσίμων.

Αυτή την εικόνα, ίσως την δούμε σύντομα και στην Ελλάδα, καθώς ο κλάδος των εθνικών και διεθνών οδικών μεταφορών, μπαίνει σε απεργιακή ετοιμότητα.

Η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας Οδικών Εμπορευματικών και Επιβατικών Μεταφορών (ΟΦΑΕ) εξήγγειλε ήδη πανελλαδική συνέλευση, την Κυριακή 27 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη για αποφάσεις.

Ακριβή μου μετακίνηση! Πόσο κοστίζει το ταξίδι από Πάτρα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Απόστολος Κενανίδης, μιλώντας στην «Π», περιέγραψε το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει από τον περασμένο Αύγουστο ο κλάδος. «Από 1,15 ευρώ/λίτρο που πληρώναμε για το πετρέλαιο κίνησης, σήμερα φτάσαμε να πληρώνουμε 2,20 ευρώ. Αναλογιστείτε τι σημαίνει αυτό για ένα φορτηγό διεθνών μεταφορών, που διανύει την εβδομάδα έως και 6000 χλμ ή και ένα φορτηγό εθνικών μεταφορών που διανύει 3000 – 4000 χλμ. Αυτό σημαίνει μια αύξηση στο κόστος των καυσίμων γύρω στα 2500 ευρώ την εβδομάδα».

Ο κ. Κενανίδης, τόνισε ακόμα ότι στις γραμμές της Αδριατικής, τα ναύλα έχουν αυξηθεί υπέρογκα με το εισιτήριο για μια νταλίκα να κοστίζει με τον ΦΠΑ 1600 – 1700 ευρώ το δρομολόγιο. Επιπλέον, δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια, οι δύο κυρίαρχες εταιρείες έχουν επιβάλλει αυθαίρετα έναν επίναυλο, για να καλύπτουν τις διακυμάνσεις στην τιμή του μαζούτ. Κάτι σαν την ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα.

«Ολα αυτά τα κόστη, είπε ο κ. Κενανίδης, καταλήγουν στον αυτοκινητιστή και ακόμα δεν τα έχουμε δει να περνούν στην αγορά λιανικής, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα. Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα».

Οι αυτοκινητιστές ζητούν να μπει πλαφόν στην τιμή του ντήζελ κίνησης, όπως έγινε στην Ουγγαρία ή να μειωθεί η φορολογία στα καύσιμα, όπως κάνουν άλλα κράτη στην ΕΕ.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΦΕΡΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει τη δημιουργία ενός μηχανισμού, ο οποίος θα επιστρέφει εκτάκτως σε ομάδες καταναλωτών κάθε πρόσθετο έσοδο, από τη φορολογία των καυσίμων κίνησης, ως οικονομική ενίσχυση.

Θα είναι ένας μηχανισμός, που θα προσομοιάζει ως προς την λειτουργία του με εκείνον της επιχορήγησης των λογαριασμών ενέργειας και θα διανέμει στον ευάλωτο οικονομικά πληθυσμό τα επιπλέον έσοδα από τον ΦΠΑ 24%.

Η επιστροφή του φόρου εξετάζεται να γίνει με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σενάρια λένε ότι για τη χορήγηση του θα χρησιμοποιηθεί πλατφόρμα, ανάλογη με αυτή που εφαρμόζεται για την χορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης.

πηγή: pelop.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News