Κυριακή 6 Οκτώβριος 2024, 13:43
Τεχνολογία

Οδηγία της Ε.Ε για την προστασία των παιδιών στις εφαρμογές

Μια νέα οδηγία για την προστασία των παιδιών στις εφαρμογές επικοινωνίας, όπως το WhatsApp και το Messenger, προκαλεί έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις. Παρά το γεγονός ότι η καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας και του εκφοβισμού των ανηλίκων στο διαδίκτυο είναι ένας σημαντικός στόχος, οι επικριτές φοβούνται ότι η νομοθεσία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου επιτήρηση της επικοινωνίας μας.

Η προτεινόμενη οδηγία επιβάλλει στις πλατφόρμες συνομιλίας να “σκανάρουν” το περιεχόμενο των συνομιλιών για ύποπτο υλικό και να ενημερώνουν τις αρχές, με στόχο την πρόληψη φαινομένων όπως το cybergrooming. Αυτή η πρακτική αφορά την αποπλάνηση ανηλίκων μέσω δήθεν φιλικών προσεγγίσεων.

Ωστόσο, οι επικριτές τονίζουν ότι η οδηγία θα καταλήξει να παραβιάζει την ιδιωτικότητα εκατομμυρίων χρηστών. Οι φόβοι τους επικεντρώνονται στη χρήση τεχνολογιών σάρωσης που μπορούν να κάνουν σφάλματα και να καταλήξουν σε “λάθος συναγερμούς”, αλλά και στη γενικότερη παραβίαση του άρθρου 7 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, το οποίο προστατεύει την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.

Η υποστήριξη για την οδηγία παραμένει αβέβαιη, με χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία να εκφράζουν ανοιχτά την αντίθεσή τους. Αν δεν συγκεντρωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία στις 10 Οκτωβρίου, το σχέδιο θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες για περαιτέρω επεξεργασία.

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News