Σάββατο 5 Οκτώβριος 2024, 12:43
Viral

Αξεσουάρ αυτοκινήτου που φέρνουν πρόστιμο έως 700 ευρώ

Η εγκατάσταση και χρήση αξεσουάρ σε αυτοκίνητα μπορεί να προσφέρει ευχαρίστηση και να διευκολύνει σε διάφορους τομείς, ωστόσο εγκυμονεί κινδύνους και μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα, ακόμα και αν τα αξεσουάρ είναι εγκεκριμένα από τον κατασκευαστή.

Η τοποθέτηση ή αναβάθμιση αξεσουάρ ή συστημάτων μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την ασφάλεια αλλά και για την τσέπη σας, καθώς, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), κάποια αξεσουάρ μπορεί να θεωρηθούν παράνομα. Ιδιαίτερα προσοχή χρειάζεται στα aftermarket αξεσουάρ, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν παραβιάσεις προδιαγραφών, επιβάλλοντας πρόστιμα και ενδεχομένως επηρεάζοντας την ασφάλεια του οχήματος.

Σύστημα εξαγωγής καυσαερίων
Το άρθρο 15 του ΚΟΚ απαγορεύει τη χρήση οχημάτων που παράγουν βλαβερές εκπομπές ή υπερβολικό θόρυβο. Τα πρόστιμα για μη συμμόρφωση φτάνουν τα 200 ευρώ, ενώ αφαιρούνται και τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος.

Φώτα πορείας
Η αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων μπορεί να βελτιώσει την ορατότητα, αλλά αν οι νέοι προβολείς προκαλούν θάμβωση, μπορεί να επιφέρει πρόστιμο από 200 έως 700 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για ένα μήνα.

Αντηλιακές μεμβράνες
Η τοποθέτηση αντηλιακών μεμβρανών πρέπει να πληροί συγκεκριμένα πρότυπα διαφάνειας, ειδικά για το μπροστινό παρμπρίζ και τα παράθυρα του οδηγού. Στα πίσω παράθυρα δεν υπάρχουν περιορισμοί εφόσον υπάρχουν πλευρικοί καθρέπτες.

Μεμβράνες αμαξώματος
Η αλλαγή χρώματος μέσω προστατευτικών μεμβρανών πρέπει να δηλώνεται στην αρμόδια Αρχή εντός 15 ημερών, διαφορετικά επιβάλλεται πρόστιμο.

Κοτσαδόρος
Από το 2020, οι κοτσαδόροι πρέπει να είναι αφαιρούμενοι ή αναδιπλούμενοι, με τις απαιτούμενες προδιαγραφές και άδεια χρήσης. Η μη συμμόρφωση επιφέρει πρόστιμο 200 ευρώ και πιθανή φυλάκιση.

Ηχοσύστημα
Η υπερβολική ένταση μπορεί να προκαλέσει πρόστιμο 200 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες.

Κάλυμμα πινακίδας κυκλοφορίας
Η μη ευκρινής πινακίδα ή η χρήση μη νόμιμων πινακίδων επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ ή και ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους για σοβαρές παραβάσεις.

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News