Σάββατο 5 Οκτώβριος 2024, 11:43
Τεχνολογία

Η Mercedes επιταχύνει την ανάπτυξη αυτόνομης οδήγησης

Η Mercedes-Benz ανακοίνωσε ότι το σύστημα αυτόματου πιλότου «Drive Pilot» θα είναι διαθέσιμο από το 2025. Τα οχήματά της με δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης θα αναβαθμιστούν για να κινούνται αυτόματα με ταχύτητες έως 95 χλμ/ώρα στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους.

Το σύστημα «Drive Pilot» θα είναι έτοιμο προς διάθεση μόλις λάβει πιστοποίηση από τη γερμανική αρχή μεταφορών, κάτι που αναμένεται μέχρι τα τέλη του έτους. Το σύστημα μπορεί να αναλαμβάνει τον έλεγχο του οχήματος όταν υπάρχει προπορευόμενο αυτοκίνητο και η ορατότητα είναι καλή.

Στη Γερμανία, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου οι οδηγοί αυτόνομων οχημάτων πρέπει να έχουν πάντα τα χέρια στο τιμόνι, οι χρήστες του «Drive Pilot» θα μπορούν να αφήνουν το τιμόνι, αν και θα πρέπει να είναι έτοιμοι να πάρουν ξανά τον έλεγχο ανά πάσα στιγμή.

Τα οχήματα που ήδη κυκλοφορούν και είναι συμβατά με το σύστημα, θα αναβαθμιστούν δωρεάν από το τωρινό όριο των 65 χλμ/ώρα.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν ταξινομήσει τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης σε πέντε επίπεδα, με το Επίπεδο 1 να αφορά απλή βοήθεια, όπως η διατήρηση λωρίδας, και το Επίπεδο 5 να αναφέρεται σε πλήρως αυτόνομη οδήγηση. Με το «Drive Pilot», τα αυτοκίνητα της Mercedes-Benz θα λειτουργούν στο Επίπεδο 3 στη Γερμανία.

Επίσης, τα αυτοκίνητα θα διαθέτουν τιρκουάζ φως στο μπροστινό μέρος για να ενημερώνουν τους άλλους οδηγούς ότι ο αυτόματος πιλότος είναι ενεργοποιημένος, ένα χρώμα που η Mercedes-Benz ελπίζει να καθιερωθεί ως στάνταρ.

Αν και η Mercedes σχεδιάζει να αυξήσει το όριο ταχύτητας του συστήματος στα 130 χλμ/ώρα, δεν έχει ανακοινώσει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία. Το σύστημα Επιπέδου 3 έχει ήδη δοκιμαστεί στο Πεκίνο και εγκριθεί σε συγκεκριμένους αυτοκινητόδρομους της Καλιφόρνιας και της Νεβάδας στις ΗΠΑ. Η Κίνα, αν και επιφυλακτική, αναμένεται να εγκρίνει σύντομα την τεχνολογία, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της Mercedes, Μάρκους Σέφερ.

Η Tesla προσφέρει επίσης σύστημα αυτόνομης οδήγησης, το οποίο όμως εξετάζεται από τις αμερικανικές αρχές λόγω σειράς ατυχημάτων με ενεργό τον αυτόματο πιλότο.

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News