Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024, 1:13
Flashback

Γιατί τα ιαπωνικά βινύλια είναι τόσο περιζήτητα

Οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους τα ιαπωνικά βινύλια είναι τόσο περιζήτητα και στο εξωτερικό.

Το νησιωτικό έθνος της Ιαπωνίας κάνει πολλά πράγματα σωστά, όπως το φαγητό, τις δημόσιες συγκοινωνίες και την τεχνολογική πρόοδο στον εκπληκτικό τομέα ηλεκτρονικών συσκευών της χώρας.

Με την πάροδο των χρόνων, η Ιαπωνία έχει παράγει τον πιο υψηλής ποιότητας εξοπλισμό ήχου που έχει γνωρίσει ο άνθρωπος, από πικάπ μέχρι κασετόφωνα, οπότε είναι λογικό να υποθέσουμε ότι και οι δίσκοι της είναι εξίσου υψηλής ποιότητας.

Οποιοσδήποτε έχει πάει ποτέ σε μία έκθεση δίσκων είναι πολύ καλά εξοικειωμένος με τη γοητεία των ιαπωνικών εκδόσεων βινυλίου.

Το δέος απέναντι στα αντίτυπα κλασικών δυτικών rock άλμπουμ, αλλά με μία λωρίδα obi και ιαπωνικά γράμματα, με μία επιπλέον χρέωση 30 ευρώ, είναι ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο.

Ενώ μπορεί να απορριφθεί από τους απαισιόδοξους ως ένα φτηνό τέχνασμα για την εκμετάλλευσης της αυξανόμενης λατρείας για την Ιαπωνία στη Δύση, υπάρχουν πραγματικοί λόγοι για τους οποίους τα ιαπωνικά βινύλια είναι τόσο περιζήτητα και στο εξωτερικό.

Πρώτα απ’ όλα, ας ξεκαθαρίσουμε το προφανές: τα ιαπωνικά βινύλια απλώς δείχνουν πιο εντυπωσιακά. Υπάρχει κάτι ανεξήγητα ελκυστικό στο να βλέπεις ένα αναγνωρίσιμο εξώφυλλο άλμπουμ ή καλλιτέχνη με ιαπωνικούς χαρακτήρες από πάνω.

Με την προσθήκη των obi strips – μία λωρίδα χαρτιού που τυλίγεται γύρω από το εξώφυλλο του άλμπουμ, προσφέροντας επιπλέον πληροφορίες για τον τίτλο – η όψη και η σπανιότητα των ιαπωνικών βινυλίων φαίνεται να γοητεύουν ιδιαίτερα τις συλλεκτικές τάσεις των hardcore συλλεκτών βινυλίων.

Επιπλέον, υπάρχει το απλό γεγονός ότι τα ιαπωνικά βινύλια είναι πιο συλλεκτικά, ειδικά σε δυτικές χώρες όπου αποτελούν μεγαλύτερο πόλο έλξης.

Η σπανιότητα των ιαπωνικών βινυλίων είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο αυτοί οι δίσκοι είναι τόσο περιζήτητοι.

Καταρχάς, αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να αυξήσουν την αξία τους με την πάροδο του χρόνου, ειδικά για τις κορυφαίες κυκλοφορίες. Ωστόσο, ένας πολύ πιο σημαντικός λόγος είναι ότι η σπανιότητα των δίσκων οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα ήχου.

Για τους περισσότερους τίτλους, ειδικά τα δυτικά άλμπουμ που έχουν εκδοθεί στην Ιαπωνία, οι δίσκοι παράγονται σε πολύ μικρότερες ποσότητες από ό,τι οι εκδόσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο ή τις ΗΠΑ. Άλλωστε, οι δίσκοι βινυλίου κατασκευάζονται πιέζοντας δίσκους PVC μεταξύ μεταλλικών μητρών, οι οποίες περιέχουν τις αυλακώσεις.

Στη μαζική παραγωγή, αυτές οι μεταλλικές μήτρες φθείρονται με κάθε αντίτυπο που παράγεται και ως εκ τούτου, ενώ ο πρώτος δίσκος μπορεί να ακούγεται πεντακάθαρος, ο 10.000ός μπορεί να έχει πολλά ελαττώματα και σφάλματα.

Δεδομένου ότι η Ιαπωνία παράγει βινύλια σε πολύ μικρότερες ποσότητες, τα ιαπωνικά βινύλια είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάζουν αυτά τα μικρά ελαττώματα.

Ακόμα και αν εξαιρέσουμε τη μαζική παραγωγή, οι ιαπωνικοί δίσκοι είναι πιθανό να έχουν πλουσιότερη ποιότητα ήχου γενικά. Αυτό οφείλεται κυρίως στα υλικά που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία τύπωσης.

Στα εργοστάσια κατασκευής δίσκων βινυλίου στη Δύση, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του 1970 και του 1980, οι εταιρείες χρησιμοποιούσαν συνήθως φτηνό ανακυκλωμένο βινύλιο για την παραγωγή του δίσκων.

Αυτή η επιλογή, όμως, προκάλεσε μία απότομη πτώση στην ποιότητα των δίσκων στις ΗΠΑ, όπως μπορεί να επιβεβαιώσει οποιοσδήποτε έχει αγοράσει ένα μεταχειρισμένο άλμπουμ από τη δεκαετία του 1980 – πολλοί από τους δίσκους είναι λεπτοί, εύθραυστοι και γεμάτοι επιφανειακό θόρυβο.

Από την άλλη πλευρά, τα ιαπωνικά εργοστάσια χρησιμοποιούσαν γενικά «παρθένο βινύλιο», ένα υλικό που δημιουργήθηκε ειδικά για την κατασκευή δίσκων.

Οι εκδόσεις παρθένου βινυλίου έχουν πολύ λίγο επιφανειακό θόρυβο, ειδικά σε σύγκριση με τις φτηνά παραγόμενες δυτικές εκδόσεις.

Φυσικά, αυτό δεν ισχύει για κάθε δίσκο που έχει τυπωθεί στην Ιαπωνία. Ελαττώματα στην έκδοση προκύπτουν παντού στον κόσμο, αλλά, σε γενικές γραμμές, τα ιαπωνικά βινύλια φημίζοντας γνωστά για την ανώτερη ποιότητα ήχου τους και την έλλειψη επιφανειακού θορύβου.

Λοιπόν, αξίζει να ξοδέψετε χρήματα για μία ιαπωνική έκδοση του αγαπημένου σας άλμπουμ; Ίσως ναι. Τελικά, η ποιότητα ήχου των δίσκων σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ηχοσύστημά σας.

Αν παίζετε δίσκους σε ένα φτηνό, πλαστικό πικάπ με ενσωματωμένα ηχεία, πιθανότατα δεν θα ακούσετε τη διαφορά στον ήχο. Ωστόσο, αν έχετε ένα αξιοπρεπές σύστημα και εκτιμάτε τον εξαιρετικό ήχο από τους δίσκους σας, τότε το ιαπωνικό βινύλιο μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News