Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024, 4:43
Flashback

Elton John: Η τραγική ιστορία του «Song For Guy»

Το «Song For Guy» ήταν εμπνευσμένο από την ξαφνική εμμονή του Elton John με τον θάνατο.

Η ζωή και η καριέρα του Elton John έχουν χαρακτηριστεί από την πολυετή συνεργασία του με τον στιχουργό Bernie Taupin.

Το καλλιτεχνικό όραμα του Elton John άνθισε παράλληλα με εκείνο του Bernie Taupin, με την κοινή τους δημιουργική δύναμη να αποτελεί μία από τις πιο αγαπητές συνεργασίες στην ιστορία της μουσικής.

Χωρίς τη σύμπλευσή τους, είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς πού θα είχαν φτάσει οι καριέρες τους.

Από την πρώτη τους συνάντηση το 1967, ο Elton John και ο Bernie Taupin δημιούργησαν μία συνεργασία που θα διαρκούσε δεκαετίες.

Συχνά, ο Taupin έδινε στον John έναν στίχο, και εκείνος πήγαινε και δημιουργούσε ένα ολόκληρο τραγούδι σε ελάχιστο χρόνο. Ωστόσο, παρόλο που ο Taupin έχει περιγράψει τον John ως «μία σταθερή παρουσία» στη ζωή του, οι σπάνιες φορές που χώρισαν τους δρόμους τους προσφέρουν μία ενδιαφέρουσα ανάλυση της δημιουργικής σκέψης του Elton John όταν δουλεύει μόνος του.

Το «A Single Man» του 1978 ήταν το πρώτο άλμπουμ του Elton John χωρίς τον Bernie Taupin, επειδή δούλευαν σε διαφορετικούς χώρους εκείνη την περίοδο.

Ήταν ίσως η μοναδική περίοδος σε όλη τη συνεργασία τους που αισθάνθηκαν τόσο απομακρυσμένοι και παρά το ότι η σχέση τους κρεμόταν από μία κλωστή, ο John συνειδητοποίησε γρήγορα ότι ολόκληρο το άλμπουμ του έμοιαζε με την προσπάθεια να μάθει να γράφει και να ερμηνεύει από την αρχή.

Αν και ο Elton John είχε βοήθεια και υποστήριξη από τον Gary Osborne κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του δίσκου, ένα τραγούδι, το «Song For Guy», γράφτηκε από τον ίδιο τον John, κυρίως επειδή είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ορχηστρικό, εκτός από την τελευταία επαναλαμβανόμενη φράση, «Life isn’t everything».

Δεν είναι μυστικό ότι η ζωή του Elton John ήταν γεμάτη τόσο τραγωδίες όσο και λόγους για να γιορτάζει, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το «Song For Guy» είναι μία από τις πιο βαθιά συναισθηματικές και ειλικρινείς συνθέσεις του.

Το τραγούδι ήταν εμπνευσμένο από την ξαφνική εμμονή του John με τον θάνατο, καθώς φαντάστηκε τον εαυτό του να κοιτάζει το σώμα του από ψηλά.

Την επόμενη ημέρα έμαθε ότι ο Guy Burchett, ο οποίος εργαζόταν για τη δισκογραφική εταιρεία του, Rocket Records, σκοτώθηκε σε ένα ατύχημα με τη μηχανή του.

«Καθώς έγραφα αυτό το τραγούδι ένα Κυριακάτικο απόγευμα, φαντάστηκα τον εαυτό μου να αιωρείται στο διάστημα και να κοιτάζει το σώμα μου», εξήγησε ο Elton στις σημειώσεις του single.

«Φανταζόμουν τον εαυτό μου να πεθαίνει. Αρρωστημένα απορροφημένος από αυτές τις σκέψεις, έγραψα αυτό το τραγούδι για τον θάνατο», αποκάλυψε.

«Την επόμενη μέρα, μου είπαν ότι ο Guy, ο 17χρονος αγγελιοφόρος μας, είχε σκοτωθεί την προηγούμενη ημέρα με τη μοτοσικλέτα του. Ο Guy πέθανε την ημέρα που έγραψα αυτό το τραγούδι», πρόσθεσε.

Μετά τον θάνατο του Guy Burchett, ο Elton John ονόμασε το κομμάτι «Song For Guy» εις μνήμη του.

Το «Song For Guy» είναι ίσως ένα από τα πιο τολμηρά κομμάτια του John σε όλο τον δίσκο «A Single Man», γεγονός που είναι ενδιαφέρον, δεδομένου ότι ολόκληρο το άλμπουμ αποκλίνει από τον συνήθη ήχο του, παίρνοντας έναν αισθητά πιο αιχμηρό τόνο, με τον John να τραγουδά σε χαμηλότερο τόνο και να συμπεριλαμβάνει τις λεπτές αφηγηματικές συμβολές του Osborne.

Ωστόσο, το «Song For Guy» είναι πολύ πιο λιτό από τα υπόλοιπα κομμάτια, κάτι που φαίνεται ταιριαστό, δεδομένης της συχνά περίπλοκης και αδυσώπητης φύσης της θλίψης.

Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι η ευελιξία του κομματιού είχε ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές σε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, παρόλο που οι σκηνές που επένδυσε μουσικά δεν αντικατοπτρίζουν πάντα αυτό για το οποίο γράφτηκε.

Σε αντίθεση με τη δουλειά του Elton John με τον Bernie Taupin, τα τραγούδια αυτού του άλμπουμ συχνά αποκτούσαν νέες και απρόσμενες σημασίες όταν τοποθετούνταν σε διαφορετικά πλαίσια, αποδεικνύοντας τον τρόπο που η συνεργασία τους παραμένει συχνά εστιασμένη ενώ εργάζονται σχεδόν αποκλειστικά μόνοι τους, με αποτέλεσμα ένα πιο λεπτοφυές έργο.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News