Τρίτη 30 Απρίλιος 2024, 10:18
Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης για Ιωάννα Κολοβού: Αποδοκιμασία των χειρισμών της υπόθεσης – Εξετάζεται «bonus» για τους συνεπείς δανειολήπτες

Την δύσκολη εξίσωση της προστασίας των πολιτών από την αύξηση των επιτοκίων των δανείων επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση, με τα περιθώρια πάντως να είναι στενά, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Έχω ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το ζήτημα αυτό, σε συνεννόηση με τις τράπεζες” δήλωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πάτρα αναφερόμενος στα δάνεια.

Ωστόσο πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες, υπό τον φόβο να βρεθούν αντιμέτωπες με ένα νέο κύμα “κόκκινων” δανείων, ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα νέο πρόγραμμα «Γέφυρα», το οποίο θα στηρίζει, με κρατικούς πόρους, ένα μέρος των ιδιωτικών δανείων.

Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να απορρίπτει το αίτημα, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι μία τέτοια κίνηση θα επιβάρυνε πολύ τα κρατικά ταμεία “σε μία περίοδο έντονης αβεβαιότητας”, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Επιπλέον, όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, μία τέτοια πρωτοβουλία θα έπρεπε να “αγκαλιάσει” και τους περίπου 70.000 δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο, οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Κάτι που θα ανέβαζε ακόμη περισσότερο τον λογαριασμό για το κράτος.

«Bonus» για συνεπείς δανειολήπτες

Πηγές με γνώση του θέματος εκτιμούν ότι μία από τις λύσεις που θα μπορούσε να συζητήσει το οικονομικό επιτελείο με τις συστημικές τράπεζες θα ήταν ένα “bonus” για τους συνεπείς δανειολήπτες, προκειμένου να διευκολυνθούν στην αποπληρωμή των δανείων τους.

«Δώσαμε την ευκαιρία στους πολίτες να σώσουν το σπίτι τους»

Ο Πρωθυπουργός, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Πάτρα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Αχαΐα, έκανε ειδική αναφορά στον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι δίνει την ευκαιρία στους πολίτες που δυσκολεύονται οικονομικά, να σώσουν τις περιουσίες τους. «Οι πλειστηριασμοί παραμένουν μία μικρή εξαίρεση», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οι περισσότεροι πολίτες σπεύδουν, ρυθμίζουν και πληρώνουν. Και στο μέτρο των δυνατοτήτων τους είναι συνεπείς κι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αναγνωρίσουμε» πρόσθεσε.

«Πυρά» κατά Τσίπρα

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Πρόεδρο του Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας για υποκρισία.

«Eίναι ο Πρωθυπουργός που θέσπισε και ευνόησε νομοθετικά τις εταιρείες εξαγοράς κόκκινων δανείων. Επί ημερών του έγιναν 30 χιλιάδες πλειστηριασμοί» τόνισε, με αφορμή την κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση για την περιπέτεια της δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού το σπίτι της οποία εκπλειστηριάστηκε για χρέος 15.000 ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός αποδοκίμασε τους χειρισμούς στη συγκεκριμένη υπόθεση, τονίζοντας ότι κάθε τέτοια περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και ευαισθησία.

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News