Κυριακή 30 Ιούνιος 2024, 6:15
Κόσμος

15 χρόνια από τον θάνατο του Μάικλ Τζάκσον: Λεπτό προς λεπτό οι τελευταίες δραματικές στιγμές του


Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα που ο Μάικλ Τζάκσον έφυγε από τη ζωή. Ο θρύλος της ποπ άφησε την τελευταία του πνοή στα 50 του χρόνια στις 25 Ιουνίου του 2009 προκαλώντας παγκόσμια θλίψη.

Στις 25 Ιουνίου 2009, η είδηση του θανάτου του Μάικλ Τζάκσον σε ηλικία 50 ετών συγκλόνισε τον πλανήτη και βύθισε στο πένθος εκατομμύρια θαυμαστές του. Είχε υποστεί καρδιακή προσβολή στο Λος Άντζελες μετά από υπερβολική δόση φαρμακευτικών ουσιών, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει μια περιοδεία 50 ημερών.

Ο βασιλιάς της ποπ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα αϋπνίας και για χρόνια δεν μπορούσε να κοιμηθεί χωρίς να κάνει χρήση ηρεμιστικών.

Για τον θάνατό του κατηγορήθηκε ο προσωπικός του γιατρός Κόνραντ Μάρεϊ. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι εκείνος χορήγησε στον τραγουδιστή προποφόλη, όπως είχε κάνει πολλές φορές πριν, και τον άφησε χωρίς επιτήρηση.

Ο γιατρός καταδικάσθηκε το 2011 σε φυλάκιση 4 ετών για το θάνατο του Τζάκσον.

Πέρασε 2 χρόνια στη φυλακή και αφέθηκε ελεύθερος το 2013 λόγω καλής διαγωγής.

Η Dailymail, με αφορμή την συμπλήρωση 15 ετών από τον θάνατό του, περιγράφει λεπτό προς λεπτό πώς κύλησαν οι τελευταίες μέρες του Μάικλ Τζάκσον.

5 Μαρτίου 2009

Ο Μάικλ Τζάκσον ανακοινώνει την καλοκαιρινή του περιοδεία «This Is It» στην O2 Arena του Λονδίνου.

H πρώτη σειρά συναυλιών του βασιλιά της ποπ μετά από καιρό αφού εξαφανίστηκε από τα φώτα της δημοσιότητας μετά τις κατηγορίες για παιδική κακοποίηση το 2005.

Θα είναι επίσης η τελευταία του. «Αυτή είναι η τελευταία αυλαία. Αυτό είναι και σας αγαπώ» έλεγε ο Τζάκσον σε συνέντευξη Τύπου.

Τα εισιτήρια και για τις 50 ημερομηνίες εξαντλούνται μέσα σε λίγες ώρες.

Και ο Τζάκσον ελπίζει να εξοφλήσει με τα κέρδη, το χρέος των 350 εκατ. δολαρίων που φέρεται να είχε συσσωρευτεί από τις χρόνιες σπατάλες του

Αρχές Απριλίου

Οι πρόβες ξεκινούν στο Μπέρμπανκ της Καλιφόρνια, με τον Τζάκσον να επιστρατεύει τους παλιούς του φίλος: τον χορογράφο Τράβις Πέιν και τον σκηνοθέτη του κινηματογράφου και των σόου Κένι Ορτέγκα.

Ο Τζάκσον εμφανίζεται πιο ευτυχισμένος από ό,τι ήταν εδώ και χρόνια.

Η επί χρόνια μακιγιέζ του, Karen Faye, σημειώνει ότι είναι «λίγο αδύνατος» αλλά φαίνεται «πολύ αισιόδοξος».

12 Απριλίου (Κυριακή του Πάσχα)

Ο Τζάκσον τηλεφωνεί στη στενή του φίλη και νοσοκόμα Cherilyn Lee εκλιπαρώντας για προποφόλη, ένα ισχυρό ενδοφλέβιο αναισθητικό που έχει συνηθίσει να παίρνει για να τον βοηθήσει να κοιμηθεί.

Συχνά παρομοιάζει το φάρμακο ως το «γάλα» του.

Ο Τζάκσον εκλιπαρεί τη Λι να του βρει έναν αναισθησιολόγο. «Το μόνο που χρειάζομαι είναι κάτι για να κοιμηθώ», λέει.

Η Λι λέει ότι ανησυχεί για το πόσο εύκολο είναι να πάρει κανείς υπερβολική δόση προποφόλης, αλλά ο Τζάκσον ισχυρίζεται ότι ένας γιατρός τον διαβεβαίωσε ότι «είναι ασφαλές, αρκεί να είναι κάποιος εδώ για να με παρακολουθεί και να με ξυπνάει».
Μάιος

Ο διοργανωτής της περιοδείας – AEG Live – προσλαμβάνει τον Dr Conrad Murray για προσωπικό του γιατρό.

Στον Κόνραντ Μάρεϊ υπόσχονται μισθό 150.000 δολάρια το μήνα, αν και η εταιρεία θα ισχυριστεί αργότερα ότι δεν υπήρξε ποτέ συμφωνημένο συμβόλαιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της AEG, Randy Philips, επιβλέπει επίσης προσωπικά την πρόσληψη ενός υπαλλήλου για να υπενθυμίζει στον Τζάκσον να τρώει κατά τη διάρκεια των προβών, λόγω των ανησυχιών ότι χάνει γρήγορα βάρος.

Ο Μάρεϊ αρχίζει να χορηγεί στον Τζάκσον νυχτερινές δόσεις προποφόλης για να τον βοηθήσει να κοιμηθεί.

12 Ιουνίου

Ο χορογράφος Travis Payne παρατηρεί ότι ο Τζάκσον δυσκολεύεται κατά τη διάρκεια των προβών της ημέρας.

Ο Τζάκσον ζητάει να προστεθεί ένας τηλέγραφος στα σκηνικά της περιοδείας για να τον βοηθήσει να θυμάται τους στίχους των τραγουδιών του. Ο Δρ Μάρεϊ συμβουλεύει τον Τζάκσον να πάρει ρεπό την επόμενη μέρα για να ξεκουραστεί.

19 Ιουνίου

Ο Τζάκσον δεν εμφανίζεται στις πρόβες για μια εβδομάδα. Όταν επιτέλους επιστρέφει, τρέμει και είναι κάπως ασυνάρτητος.

Ο διευθυντής του σόου Kenny Ortega στέλνει στον Randy Phillips ένα ανήσυχο email στο οποίο λέει ότι ο Jackson μοιάζει με «χαμένο αγόρι», παρουσιάζοντας «σημάδια παράνοιας, άγχους και συμπεριφοράς που μοιάζει με εμμονική διαταραχή».

Λέει ακόμα στον Phillips ότι θα ήταν καλύτερο να ματαιωθεί η περιοδεία, αλλά φοβάται ότι αυτό θα «ράγιζε την καρδιά του Michael».

Ο διευθυντής παραγωγής της παράστασης John Hougdahl στέλνει επίσης email στον Phillips: «Έχω παρακολουθήσει [τον Τζάκσον] να επιδεινώνεται μπροστά στα μάτια μου τις τελευταίες 8 εβδομάδες».

20 Ιουνίου

Ο Τζάκσον διακόπτει και πάλι τις πρόβες και ο Δρ Μάρεϊ πραγματοποιεί μία κρίσιμη συνάντηση στο σπίτι του Τζάκσον στο Μπελ Αιρ. Διαβεβαιώνει τον Ορτέγκα ότι ο Τζάκσον είναι «σωματικά και συναισθηματικά ικανός να χειριστεί όλες τις ευθύνες του ως καλλιτέχνης».

Ο Τζάκσον νοικιάζει την έπαυλη των 38 εκατομμυρίων δολαρίων και των 8 δωματίων για 100.000 δολάρια το μήνα.

21 Ιουνίου

Η νοσοκόμα Λι δέχεται ένα πανικόβλητο τηλεφώνημα από έναν βοηθό του Τζάκσον που λέει ότι η μία πλευρά του σώματος του τραγουδιστή είναι ζεστή, ενώ η άλλη κρύα.

Η Λι ακούει τον Τζάκσον να σπαρταράει από πόνο στο βάθος της κλήσης και ανησυχεί ότι αντιδρά άσχημα σε κάποιο φάρμακο.

Λέει ότι ο Τζάκσον πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, αλλά οι βοηθοί του αποφασίζουν να τον κρατήσουν στο σπίτι.

Ο Δρ Μάρεϊ σταματά να χρησιμοποιεί προποφόλη για τις επόμενες δύο νύχτες.

23 Ιουνίου

Ο Τζάκσον επιστρέφει στις πρόβες.

Ο Ortega τον περιγράφει ως «έναν πολύ διαφορετικό άνθρωπο… η ενέργειά του, η ψυχική του κατάσταση, ο ενθουσιασμός του».

24 Ιουνίου

Νωρίς το απόγευμα, στο σπίτι, ο Τζάκσον γευματίζει με τα παιδιά του – την Πάρις, 11 ετών, τον Πρινς, 12 ετών, και τον Μπλάνκετ, 7 ετών.

Ο σεφ του, Kai Chaise, έχει ετοιμάσει ψητό τόνο και σαλάτα, με ένα ποτήρι χυμό καρότου και πορτοκάλι.

Ο Τζάκσον δείχνει χαρούμενος και προσεύχεται πριν από το γεύμα. Μετά το γεύμα, ο χορογράφος Travis Payne κάνει με τον Τζάκσον μερικές χορευτικές ασκήσεις.

7.00μ.μ.

Ο Τζάκσον φεύγει από το σπίτι με το αυτοκίνητο που οδηγεί ο σωματοφύλακάς του. Κατευθύνεται προς το Staples Center στο κέντρο του Λος Άντζελες για να συναντήσει την ομάδα μουσικών και χορευτών του για την τελευταία πρόβα πριν από την πτήση για το Λονδίνο στις 2 Ιουλίου.

Ο φρουρός ασφαλείας Alberto Alvarez οδηγεί τον Τζάκσον με ένα καρότσι του γκολφ στο καμαρίνι του.

9.00μ.μ.

Ο Τζάκσον αρχίζει τις πρόβες. Αρκετοί άνθρωποι παρατηρούν ότι φαίνεται να έχει καλή διάθεση. Χαμογελάει πλατιά καθώς τραγουδάει κλασικές επιτυχίες όπως το “Smooth Criminal”, το “Wanna Be Startin’ Somethin” και το “Billie Jean”.

Για πρώτη φορά, ο Τζάκσον βλέπει τα βίντεο που θα συνοδεύουν το σόου που θα παίζουν σε μια τεράστια οθόνη πίσω από τη σκηνή και εντυπωσιάζεται.

Ο Τζάκσον και οι χορευτές του ερμηνεύουν το “Thriller“. Το βίντεο καταγράφει τον Τζάκσον να κάνει το χαρακτηριστικό του «moonwalk».

Μεσάνυχτα πια και οι πρόβες τελειώνουν. Ο Τζάκσον ευχαριστεί το συνεργείο του και αγκαλιάζει τους χορευτές του, λέγοντας: «Ο Θεός να σας ευλογεί».

Επιστρέφει στο σπίτι του, κάνοντας μία μικρή στάση στην μπροστινή πύλη για να χαιρετήσει μια μικρή ομάδα θαυμαστών.

Το αυτοκίνητο του Δρ Μάρεϊ είναι σταθμευμένο έξω από το σπίτι όταν ο Τζάκσον επιστρέφει.

Ο Μοχάμεντ και η ομάδα ασφαλείας του Τζάκσον στο σπίτι τον συνοδεύουν στο εσωτερικό του σπιτιού και στο κατώφλι της σκάλας. Κανείς άλλος εκτός από τον Δρ Μάρεϊ και τα παιδιά του Τζάκσον δεν επιτρέπεται να ανέβει στον επάνω όροφο. Ο Τζάκσον παραπονιέται ότι είναι κουρασμένος.

25 Ιουνίου

1.30 π.μ.

Ο Δρ Μάρεϊ δίνει στον Τζάκσον 10 χιλιοστόγραμμα Valium, ένα αγχολυτικό φάρμακο, για να τον βοηθήσει να κοιμηθεί.

2.00 π.μ.

Ο Τζάκσον είναι ακόμα ξύπνιος και ο Dr Murray χορηγεί άλλα 2 χιλιοστόγραμμα λοραζεπάμης, ένα άλλο αγχολυτικό φάρμακο, μέσω ενδοφλέβιας χορήγησης ορού.

3.00 π.μ.

Ο Τζάκσον είναι ανήσυχος ενώ βρίσκεται στο κρεβάτι του. Ο Δρ Μάρεϊ προσθέτει μια δόση 2 χιλιοστογραμμαρίων του ηρεμιστικού μιδαζολάμης στον ορό, χωρίς αποτέλεσμα.

5.00 π.μ.

Ο Μάρεϊ χορηγεί στον Τζάκσον άλλα 2 χιλιοστόγραμμα λοραζεπάμης.

7.30 π.μ.

Ο Τζάκσον είναι ακόμα ξύπνιος. Ο Murray προσθέτει άλλα 2 χιλιοστόγραμμα μιδαζολάμης στον ορό του.

10.40 π.μ.

Ο Μάρεϊ αντιστέκεται τελικά στις απαιτήσεις του Τζάκσον για ακόμη περισσότερη δόση αλλά τελικά υποχωρεί.

Ο Μάρεϊ θα ισχυριστεί αργότερα στην αστυνομία ότι ο Jackson παρακάλεσε: «Απλά κάνε με να κοιμηθώ. Δεν έχει σημασία τι θα συμβεί».

Χορηγεί μια τεράστια δόση προποφόλης, 25 χιλιοστόγραμμα. Αυτή η δόση θα αποδειχθεί θανατηφόρα.

Ο Μάρεϊ μένει με τον Τζάκσον για 10 λεπτά πριν σηκωθεί από το κρεβάτι του για να πάει στην τουαλέτα.

11.17 π.μ.

Ο Δρ Μάρεϊ απαντά σε email από την ασφαλιστική εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει την ευθύνη για την περιοδεία του Τζάκσον.

Ένας εκπρόσωπος λέει ότι οι πρόσφατες εικασίες των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την κακή υγεία του Τζάκσον έχουν κάνει την εταιρεία να σκέφτεται την «ακύρωση» του ασφαλιστήριου συμβολαίου.

Ο Μάρεϊ χαρακτηρίζει τις εικασίες του Τύπου είναι «ψευδείς».

11.18 π.μ.

Ο Μάρεϊ κάνει ένα 30λεπτο τηλεφώνημα στην κλινική του στο Λας Βέγκας.

11.49 π.μ.

Ο Μάρεϊ κάνει δεύτερη κλήση σε άλλον ασθενή, ο οποίος δεν απαντά, οπότε αφήνει φωνητικό μήνυμα: «Είμαι ο Δρ Μάρεϊ. Γεια σας, πώς είστε; Συγγνώμη που σας έχασα». Ενημερώνει τον ασθενή για τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης εξέτασης καρδιάς.

11.51 π.μ.

Ο γιατρός του Μάικλ Τζάκσον, Μάρεϊ, κάνει ένα τρίτο τηλεφώνημα αυτή τη φορά στη Sande Anding – μια σερβιτόρα στο Χιούστον, η οποία του αρέσει και η οποία ακούει κάποιες φωνές και βήχα στο παρασκήνιο πριν κλείσει το τηλέφωνο. 

Μεσημέρι

Επιστρέφοντας στο κρεβάτι του, ο Μάρεϊ παρατηρεί ότι ο Τζάκσον δεν αναπνέει πλέον.

12.13μμ

Ο Μάρεϊ κάνει ένα τέταρτο τηλεφώνημα, στον προσωπικό βοηθό του Τζάκσον, τον Μάικλ Γουίλιαμς, αλλά δεν καταφέρνει να επικοινωνήσει. Αφήνει ένα πανικόβλητο φωνητικό μήνυμα: «Πάρε με αμέσως, πάρε με αμέσως».

12.15μμ

Ο Γουίλιαμς ξανακαλεί και ο Μάρεϊ του λέει: «Έλα εδώ αμέσως, ο Τζάκσον είχε μια άσχημη αντίδραση».

Στη συνέχεια καλεί την ομάδα ασφαλείας του Τζάκσον που βρίσκεται σε ένα τροχόσπιτο έξω από το σπίτι.

12.18μμ
Ο σωματοφύλακας Αλμπέρτο Αλβάρεζ σπεύδει μέσα και στον επάνω όροφο για να βρει τον Τζάκσον ξαπλωμένο ανάσκελα, με τα χέρια του τεντωμένα και τα μάτια και το στόμα του ορθάνοιχτα. Δεν αναπνέει.

Ο Μάρεϊ αρχίζει να του κάνει ΚΑΡΠΑ και ζητά από τον Alvarez να απομακρύνει τα άδεια φιαλίδια με τα φάρμακα που υπήρχαν στο δωμάτιο πριν καλέσει το 100.

Ακούγοντας τη φασαρία, η Πάρις και ο Πρινς Τζάκσον μπαίνουν στην κρεβατοκάμαρα του πατέρα τους. Αρχίζουν να κλαίνε και απομακρύνονται από το δωμάτιο. 

Ο Μάρεϊ επιχειρεί τεχνητή αναπνοή στον Τζάκσον, ενώ ένας άλλος φρουρός ασφαλείας κάνει θωρακικές συμπιέσεις.

12.21μμ

Ο σωματοφύλακας καλεί τελικά τις πρώτες βοήθειες, λέγοντας στον τηλεφωνητή:

«Χρειάζομαι ένα ασθενοφόρο το συντομότερο δυνατό. Έχουμε έναν κύριο εδώ που χρειάζεται βοήθεια και δεν αναπνέει. Προσπαθούμε να τον κάνουμε να αναπνεύσει, αλλά δεν αναπνέει».

12.27μμ

Καταφθάνουν οι τραυματιοφορείς.

12.29μμ

Οι τραυματιοφορείς δεν μπορούν να βρουν σφυγμό, αλλά ο Μάρεϊ ισχυρίζεται ότι μπορεί να αισθανθεί έναν αδύναμο καρδιακό παλμό στο πάνω μέρος του μηρού του Τζάκσον. Κανείς άλλος δεν μπορεί να τον αισθανθεί παρά μόνο εκείνος. 

Οι τραυματιοφορείς συνεχίζουν τις προσπάθειες μέσα στο ασθενοφόρο.

1.07 μ.μ.

Ο Μάρεϊ πηγαίνει μαζί με τον Μάικλ Τζάκσον. Δεν λέει στους τραυματιοφορείς για την προποφόλη που του έχει χορηγήσει. Αντ’ αυτού, λέει ότι αντιμετώπιζε τον Τζάκσον για αφυδάτωση και αναφέρει ότι του χορήγησε 4 χιλιοστόγραμμα λοραζεπάμης μέσω ενδοφλέβιου ορού.

1.08 μ.μ.

Ο Μάρεϊ καλεί τη σύντροφό του και μητέρα του 3 μηνών γιου του, από το ασθενοφόρο και της λέει ότι «δεν φαίνεται καλά». 

1.14μμ

Το ασθενοφόρο του Τζάκσον φτάνει στο Ronald Reagan UCLA Medical Center, δύο μίλια από το σπίτι του στο Μπελ Αιρ.

Οι γιατροί δοκιμάζουν μάταια διάφορες τεχνικές ανάνηψης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μιας αντλίας που εισάγεται με τη βία στις αρτηρίες και την καρδιά του. Περισσότερο από μια ώρα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) αφήνει τον Τζάκσον με πολλαπλά ραγισμένα πλευρά.

2.26μμ

Ο Τζάκσον είναι νεκρός.

Ο Δρ Μάρεϊ ξεσπά σε δάκρυα, προτού φύγει από το νοσοκομείο παρά τις αντιρρήσεις της αστυνομίας.

2.44μμ

Τα μέσα ενημέρωσης αρχίζουν να αναφέρουν την σοκαριστική είδηση, τον θάνατο του Μάιλλλ Τζάκσον. Ορισμένες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες «καταρρέουν» λόγω της απίστευτα μεγάλης επισκεψιμότητας.

Αργά το απόγευμα

Η αστυνομία αρχίζει έρευνες στο σπίτι του Τζάκσον. Βρίσκουν ιατρικό εξοπλισμό, φιάλες οξυγόνου, σύριγγες και μια κανάτα με ούρα στο υπνοδωμάτιο του Τζάκσον.

Μια πορσελάνινη κούκλα ενός νεαρού ξανθού αγοριού που φοράει πράσινη φόρμα ανακαλύπτεται στο κρεβάτι του Τζάκσον δίπλα σε μια στοίβα DVD με παιδικές ταινίες.

Φιάλες προποφόλης και άλλα συνταγογραφούμενα παυσίπονα βρίσκονται κρυμμένα σε σακούλες. Ένα άδειο φιαλίδιο βρίσκεται στο πάτωμα κοντά στο κρεβάτι.

Ο κόσμος παρακολουθεί εναέρια πλάνα από το πτώμα του Τζάκσον μέσα σε μια λευκή σακούλα που παραδίδεται στο γραφείο του ιατροδικαστή του Λος Άντζελες για αυτοψία.

Συντετριμμένοι θαυμαστές συρρέουν έξω από το Neverland Ranch του Jackson στη Santa Ynez και τραγουδούν τις επιτυχίες του μέχρι αργά τη νύχτα.

Ο Τζάκσον θα πουλήσει πάνω από δύο εκατομμύρια δίσκους σε μόλις τρεις εβδομάδες μετά το θάνατό του.

7 Ιουλίου

Το μασίφ μπρούντζινο φέρετρο του Τζάκσον με τα επίχρυσα εξαρτήματα κάνει το ταξίδι των 11 μιλίων με νεκροφόρα από το νεκροταφείο Forest Lawn, όπου η οικογένειά του πραγματοποίησε ιδιωτική τελετή, στο Staple Center στο κέντρο του Λος Άντζελες για ένα τηλεοπτικό μνημόσυνο.

Τα αδέλφια του Τζάκσον φορούν από ένα λευκό γάντι με πούλιες.

Περισσότεροι από 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν την κηδεία. 17.500 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο Staples Center.

Η 11χρονη κόρη του Τζάκσον, Πάρις, αποχαιρετά με δάκρυα στη σκηνή, λέγοντας στο πλήθος:

«Θέλω απλώς να πω, από τότε που γεννήθηκα, ότι ο μπαμπάς ήταν ο καλύτερος πατέρας που θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε και θέλω απλώς να πω ότι τον αγαπώ τόσο πολύ».

28 Αυγούστου

Οι ιατροδικαστές αποφαίνονται ότι ο θάνατος του Τζάκσον ήταν ανθρωποκτονία.

Η έκθεση αυτοψίας περιγράφει λεπτομερώς τα έντονα παραμορφωμένα πόδια του Τζάκσον, με κάλους, και μια σοβαρή μυκητιασική λοίμωξη.

15 Σεπτεμβρίου 2010

Η οικογένεια του Τζάκσον καταθέτει μήνυση για άδικο θάνατο κατά της AEG Live, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία «ενδιαφερόταν περισσότερο για το κέρδος από την περιοδεία παρά για την ευημερία του τραγουδιστή».

7 Νοεμβρίου 2011

Ο Δρ Μάρεϊ καταδικάζεται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και καταδικάζεται σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση. Αποφυλακίζεται πρόωρα τον Οκτώβριο του 2013 λόγω καλής διαγωγής και υπερφόρτωσης των φυλακών. 

25 Ιανουαρίου, 2019

Το HBO προβάλλει το ντοκιμαντέρ «Leaving Neverland», στο οποίο δύο άνδρες περιγράφουν λεπτομερώς τους συγκλονιστικούς ισχυρισμούς ότι ο Τζάκσον τους βίασε και τους κακοποίησε σεξουαλικά τη δεκαετία του 1990.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News