Τετάρτη 17 Απρίλιος 2024, 2:42
Πολιτική

Ξεκάθαρες απαντήσεις Μητσοτάκη σε Ερντογάν από την έδρα του ΟΗΕ – «Ψήνεται» συνάντηση τον Οκτώβριο στην Πράγα;

Ξεκάθαρο μήνυμα στον Ερντογάν ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει να παραβιαστούν οι “κόκκινες γραμμές” της έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, σε μια ομιλία η οποία τελικά κινήθηκε σε σχετικά χαμηλούς τόνους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε με έμφαση την ανάγκη διαλόγου των δύο πλευρών, κι ενώ λίγη ώρα νωρίτερα ο Εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήλ Καλίν άφηνε ένα… μικρό παράθυρο ανοιχτό, μετά από καιρό, για συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Πράγα, στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Μπορεί η στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού να θεωρηθεί ένα… βήμα στην προσπάθεια να συναντηθούν οι δρόμοι των δύο ανδρών;

“Ανοιχτό παράθυρο” από τον Ερντογάν για συνάντηση…;

“Ο Πρόεδρός μας κάνει δύο βήματα όταν γίνεται ένα βήμα. Δεν ξέρω αν θα γίνει συνάντηση στην Πράγα στις 6-7 Οκτωβρίου. Εξαρτάται από τα βήματα της ελληνικής πλευράς. Προς το παρόν δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Μητσοτάκη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλίν.

Εφόσον τελικά γίνει αυτή η συνάντηση, προφανέστατα δεν θα είναι άσχετη με την παρουσία των δύο ηγετών στις Η.Π.Α., η διοίκηση της οποίας παγίως ζητά από την Τουρκία να αφήσει στην άκρη την ένταση και να λύσει τις διαφορές της με την Ελλάδα επιλέγοντας τον δρόμο της διπλωματίας.

Μητσοτάκης: “Πάντα ανοιχτός στον διάλογο”

“Με έχετε ακούσει να λέω ότι είμαι πάντα ανοιχτός στον διάλογο και στη διευθέτηση των διαφορών με ανοιχτό τρόπο, με σεβασμό και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτή η θέση μου εξακολουθεί να ισχύει” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι “η Τουρκία είναι, σε τελική ανάλυση, μια σημαντική χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ, που μπορεί να είναι εταίρος και σύμμαχος της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν αυτό επιλέξει”.

“Η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο. Για παράδειγμα, οι πρόσφατες προσπάθειες της Άγκυρας που οδήγησαν στην επιτυχημένη μεσολάβηση του ΟΗΕ για μία συμφωνία εξαγωγών σιτηρών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας είναι μια σημαντική συμβολή στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια” σημείωσε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης.

Το μήνυμα Μητσοτάκη στον Τουρκικό λαό

Ο Πρωθυπουργός στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών επέλεξε παράλληλα με τον Τούρκο Πρόεδρο να απευθυνθεί και στον λαό της Τουρκίας, ο οποίος σε πρόσφατη δημοσκόπηση “αποδοκίμασε” την αναθωρητική στρατηγική Ερντογάν, εκφράζοντας τη θέση ότι πρόκειται για ένα “προεκλογικό παιχνίδι” του. 

Μάλιστα ανήρτησε το μήνυμα του στα κοινωνικά δίκτυα με υπότιτλους και στα τουρκικά, ώστε να φτάσει το μήνυμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους Τούρκους πολίτες.

Το μήνυμα του απευθείας στον λαό της Τουρκίας κρίθηκε αναγκαίο, καθώς τον τελευταίο καιρό συστηματικά “ποτίζεται” από την ηγεσία του, αξιωματούχους και ΜΜΕ με δηλητήριο κατά της Ελλάδας. 

“Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Εκτιμούμε τις πολλές φιλίες μεταξύ απλών Ελλήνων και Τούρκων πολιτών. Γνωρίζω ότι η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες μας δεν επιθυμεί πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα. Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, σε ένα πνεύμα συνεργασίας και φιλίας, με αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο” διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι οι δύο λαοί έχουν μακρά ιστορία ειρηνικής συνύπαρξης, καθώς “οκτώ χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα του 1922, οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας είχαν υπογράψει μια Συμφωνία Ειρήνης και Φιλίας”.

“Παράξενη εμμονή της Τουρκικής ηγεσίας με την Ελλάδα”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδόμησε μία προς μία τις αστήρικτες κατηγορίες που είχε απευθύνει λίγες ημέρες νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της χώρας μας, από το ίδιο βήμα, και ανέδειξε την φιλοπολεμική διάθεση του Τούρκου Προέδρου.

“Η ηγεσία της Τουρκίας φαίνεται να έχει μια παράξενη εμμονή  με τη χώρα μου. Η γλώσσα της γίνεται όλο και πιο πολεμική. Απειλούν ότι η Τουρκία «θα έρθει νύχτα», αν το αποφασίσει. Αυτή είναι η γλώσσα ενός επιτιθέμενου και όχι ενός ειρηνοποιού. Δυστυχώς, δεν είναι κάτι καινούργιο” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός από Ηνωμένα Έθνη, θέλησε να καταδείξει ότι αυτή η διάθεση της Τουρκίας έρχεται από μακριά και κλιμακώνεται επικίνδυνα. “Και τι γίνεται με την αμφισβήτηση από την Τουρκία της ελληνικής κυριαρχίας στο ίδιο το Αιγαίο; Και πάλι, αυτή η ρητορική δεν είναι νέα. Η Τουρκία χτίζει σταδιακά μία συνολική αφήγηση ψευδών διεκδικήσεων στο Αιγαίο που εκτείνεται από την κρίση των Ιμίων στα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα” σημείωσε, εκθέτοντας τις απειλές για casus belli στην Ελλάδα εάν επιλέξει να ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο αλλά και την “εξωφρενική αμφισβήτηση της Τουρκίας, πέρυσι, της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων νησιών όπως η Χίος και η Ρόδος”.

Οι απαράβατες “κόκκινες γραμμές”

“Αν ο Πρόεδρος Ερντογάν θέλει να μιλήσει για «κόκκινες γραμμές», τότε λέω το εξής: οι τουρκικές αξιώσεις στην κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας είναι αβάσιμες και απαράδεκτες” διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός. 

“Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους ξεπερνά την “κόκκινη γραμμή” για όλους τους Έλληνες. Και ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν θα συμβιβαστώ ποτέ σε ότι έχει να κάνει με την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μου. Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί bullying από κανέναν” απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης, με φόντο το κρεσέντο των απειλών και της εμπρηστικής ρητορικής της Άγκυρας.

“Εργαλειοποίηση των μεταναστών από την ‘Άγκυρα”

Ο Πρωθυπουργός δεν άφησε αναπάντητες και τις ψευδείς αιτιάσεις Ερντογάν για τη στάση της Ελλάδας στο μεταναστευτικό.

Ανέδειξε την εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία από  τον Μάρτιο του 2020, με την υβριδική επίθεση στον Έβρο, και διεμήνυσε ότι “η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά της, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα”.

“To Λιμενικό  μας έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Το έκανε ξανά χθες όταν διασώσαμε περισσότερους από 130 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, από δύο βάρκες που βυθίζονταν στο Αιγαίο” τόνισε, κάνοντας σαφές στο διεθνές ακροατήριο του Ο.Η.Ε. ότι “οι βάρκες που μεταφέρουν τους απελπισμένους ανθρώπους, στους οποίους αναφέρεται διαρκώς ο Πρόεδρος Ερντογάν, φεύγουν από τις τουρκικές ακτές στο φως της ημέρας…”.

“Απομονωμένοι στη διεθνή κοινότητα επιμένουν σε απαράδεκτες αξιώσεις για λύση δύο κρατών στην Κύπρο”.

Με φόντο και το προκλητικό κάλεσμα Ερντογάν στη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τα Κατεχόμενα, θέση που δεν βρίσκει ευήκοα ώτα διεθνώς, ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε την παράνομη κατοχή και διχοτόμηση του νησιού επί 50 χρόνια, και επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά τόσο τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, όσο και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που πρότεινε η Λευκωσία.


πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News