Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024, 8:48
Κόσμος

Βρετανία: «Παίζει» χωρίς αντίπαλο η Λιζ Τρας για την πρωθυπουργία – 22 μονάδες μπροστά σε νέα δημοσκόπηση

Η Λιζ Τρας, η Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, φαίνεται να βαδίζει προς την πρωθυπουργία της χώρας αφού έχει προβάδισμα 22 μονάδων έναντι του αντιπάλου της, του Ρίσι Σούνακ. Το αποτέλεσμα κατέδειξε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Opinium Research σε δείγμα μελών του Συντηρητικού κόμματος.

Στο επιμέρους δείγμα των 450 μελών των Τόρις που έχουν ήδη αποφασίσει τι θα επιλέξουν, η Λιζ Τρας, που θεωρείται το αδιαφιλονίκητο φαβορί σύμφωνα και με άλλες δημοσκοπήσεις, συγκέντρωσε το 61% των προθέσεων ψήφου, έναντι 39% του πρώην υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, κατέγραψε το Opinium.

Τα χονδρικά 200.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος ψηφίζουν για να αναδείξουν την ή τον διάδοχο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έπειτα από σειρά σκανδάλων και την εξέγερση της κοινοβουλευτικής του ομάδας ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι θα εγκαταλείψει την ηγεσία της παράταξης και τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ αφού αναδειχθεί το πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί.

Το συνολικό δείγμα – συμπεριλαμβανομένων όσων δεν εξέφρασαν προτίμηση – ήταν 570 μέλη των Τόρις. Λιγότερο από το ένα τρίτο (το 27%) ανέφερε ότι έχει ψηφίσει ήδη, ενώ το 47% είπε πως έχει αποφασίσει. Μόλις το 19% είπε πως μπορεί να αλλάξει γνώμη.

Η ψηφοφορία διεξάγεται επιστολικά. Η νικήτρια ή ο νικητής θα ανακοινωθεί την 5η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της δημοσκόπησης, οι τρεις κυριότεροι λόγοι που τα μέλη των Τόρις προτιμούν την Λιζ Τρας είναι πως αντιπαθούν τον Ρίσι Σούνακ, την εκλαμβάνουν ως πιο αξιόπιστη, και ότι παρέμεινε πιστή στον Μπόρις Τζόνσον.

Οι υποστηρικτές του Ρίσι Σούνακ από την άλλη τονίζουν πως είναι καλύτερος από την Λιζ Τρας σε ό,τι αφορά την οικονομία και ότι είναι ο ικανότερος και ο ευφυέστερος υποψήφιος.

Αξιοσημείωτο εύρημα είναι η «νοσταλγία», όπως το θέτει το ινστιτούτο, για τον Μπόρις Τζόνσον, προτού καν εγκαταλείψει τον πρωθυπουργικό θώκο. Το 63% θα προτιμούσε ο Μπόρις Τζόνσον να παραμείνει πρωθυπουργός μάλλον, παρά να τον διαδεχθεί η Λιζ Τρας. Σε ό,τι αφορά τον Ρίσι Σούνακ, το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο, φθάνει το 68%.

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News