Πέμπτη 7 Δεκέμβριος 2023, 2:32
Κόσμος

Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου κινδυνεύει να βρεθεί στο σκαμνί, καθώς χάνει την ασυλία του – Εκκρεμούν 28 αγωγές

Δεν του έφτανε του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου η στεναχώρια του για την ήττα που υπέστη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές στην Τουρκία, έχει τώρα να… σκάει και τουλάχιστον 28 αγωγές που εκκρεμούν εναντίον του και ίσως φτάσουν στα δικαστήρια, καθώς χάνει πλέον την βουλευτική ασυλία του και είναι πιθανό να βρεθεί στο σκαμνί.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Τουρκία δεν θα έχει ασυλία από τις 2 Ιουνίου και μετά καθώς δεν θα είναι πλέον βουλευτής. Η ασυλία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα αρθεί δεδομένου ότι δεν προτάθηκε ως βουλευτής σε αυτή τη θητεία και δεν εξελέγη πρόεδρος στις εκλογές της 28ης Μαΐου.

Η τρέχουσα ασυλία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα λήξει επίσημα στις 2 Ιουνίου, οπότε και θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Τουρκία αντιμετωπίζει τώρα 40 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 28 αφορούν σε αγωγές εναντίον του που είχαν «παγώσει» λόγω της ασυλίας του, η οποία βέβαια, δεν θα υπάρχει πια και έτσι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κινδυνεύει να βρεθεί στο σκαμνί.

Οι 16 απ’ αυτές βασίζονται στις κατηγορίες της «προσβολής, απειλής και συκοφαντικής δυσφήμισης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής Deutsche Welle. Με απόφαση εισαγγελέα οι κατηγορίες αυτές μπορούν να πάρουν μετά τις 2 Ιουνίου τον δρόμο προς τα δικαστήρια με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να βρίσκεται στη θέση του κατηγορούμενου, καθώς δεν θα υπάρχει πλέον η ασπίδα της ασυλίας.

Το φυλλάδιο για τη σχέση Ερντογάν – Γκιουλέν

Μία από τις κατηγορίες που πιθανόν απαγγελθούν κατά του Κιλιτσντάρογλου αφορά σε ένα φυλλάδιο του 2020, στο οποίο περιγράφεται λεπτομερώς η σύνδεση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με το δίκτυο Γκιουλέν. Στο φυλλάδιο, χρησιμοποιήθηκε μια φωτογραφία που δείχνει τον Ερντογάν και τον Φετουλάχ Γκιουλέν μαζί.

Πηγές προσκείμενες στον Κιλιτσντάρογλου δήλωσαν ότι εάν ξεκινήσει επίσημα μια αγωγή σχετικά με το εν λόγω φυλλάδιο, ο ηγέτης του CHP θέλει να προσέλθει αυτοπροσώπως στο δικαστήριο και να μιλήσει για τη σχέση του ΑΚΡ με το δίκτυο Γκιουλέν.

Ποια τα δεδομένα με τους άλλους ηγέτες της συμμαχίας

Το ίδιο πρόβλημα με την άρση της ασυλίας τους ίσως έχουν και οι άλλοι ηγέτης της συμμαχίας της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, καθώς κι εκείνοι δεν θα είναι βουλευτές, άρα χάνουν την ασυλία τους. Αυτό σημαίνει ότι οι εισαγγελείς μπορούν ανά πάσα στιγμή να τους στείλουν στο σκαμνί, αν αρχίσουν οι αγωγές εις βάρος τους.

Για την Μεράλ Ακσενέρ, μάλιστα υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα από το 2016 για τη σχέση της με τον Γκιουλέν.

Εν αναμονή ο Ιμάμογλου

Από την άλλη, το Εφετείο εξακολουθεί να εξετάζει την ποινή φυλάκισης και την στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που επιβλήθηκε πέρυσι στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου σε πρώτο βαθμό, με την κατηγορία της «προσβολής» μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK).

Αν η ποινή επικυρωθεί από το Εφετείο, τότε ο Ιμάμογλου δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος στις τοπικές εκλογές του επόμενου έτους.

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News