Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024, 8:38
Media

Το βραχιόλι της φωτιάς: Η ιστορία και οι ήρωες της πολυαναμενόμενης σειράς της ΕΡΤ

Είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Βεατρίκης Σαΐας-Μαγρίζου, με τη σκηνοθετική σφραγίδα του Γιώργου Γκικαπέππα και την ευαίσθητη ματιά των Νίκου Απειρανθίτη και Σοφίας Σωτηρίου.

Τα γυρίσματα της πολυαναμενόμενης σειράς γίνονται στο αρχοντικό της οικογένειας του Εβραίου επιχειρηματία Μωής Κοέν, σε μοναδικό κλίμα της εποχής. Σκηνές της σειράς θα γυριστούν στο Λαύριο, καθώς επίσης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε διάφορα σημεία της Αθήνας, που αποτυπώνουν την ατμόσφαιρα και το ύφος της συγκλονιστικής ιστορίας.

Με ένα εξαιρετικό cast ηθοποιών, ανάμεσα στους οποίους οι Νίκος Ψαρράς, Ελισάβετ Μουτάφη, Χρήστος Λούλης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, και με την υπέροχη μουσική του Μίνωα Μάτσα, «Το βραχιόλι της φωτιάς», μέσα από οκτώ επεισόδια, μεταφέρει στη μικρή οθόνη το συγκλονιστικό οδοιπορικό μιας οικογένειας και μας ταξιδεύει στις αρχές του 20ού αιώνα, σε μια εποχή με αλλεπάλληλες συγκρούσεις, δυνατούς έρωτες και ανελέητες φωτιές.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης του 1917 αναγκάζει την οικογένεια του Εβραίου επιχειρηματία Μωής Κοέν να αναζητήσει καταφύγιο σε έναν τσιγγάνικο καταυλισμό. Εκεί, η σύζυγός του, Μπενούτα, φέρνει στον κόσμο τον Ιωσήφ, ένα παιδί γεννημένο κυριολεκτικά μέσα στη φωτιά.

Η ιστορία της φωτιάς, που άλλοτε δημιουργεί και άλλοτε καταστρέφει, δείχνει να ακολουθεί τον Ιωσήφ σε όλη του τη ζωή. Η οικογένειά του ζει τον εμπρησμό του Κάμπελ, τη χρεοκοπία του πατέρα και τη φυγή της μεγάλης του αδελφής, Ζακλίν, από το σπίτι, προκειμένου να ζήσει τον απαγορευμένο έρωτά της με τον χριστιανό Κωνσταντίνο.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος «καίει» όσα ο Ιωσήφ γνώριζε μέχρι τότε, με τραγική κατάληξη τη μεταφορά της οικογένειας στο κολαστήριο του Αουσβιτς. Κι όμως, μέσα απ’ όλα αυτά, υπάρχει ένα υλικό που αντέχει ακόμα. Που καμιά φωτιά δεν καταφέρνει να το λιώσει, αλλά αντίθετα το κάνει ακόμα πιο δυνατό!

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΡΟΛΟΙ

ΝΙΚΟΣ ΨΑΡΡΑΣ: Είναι ο Μωής Κοέν, ο πατέρας της οικογένειας. Επιτυχημένος εργοστασιάρχης, πατέρας τριών αγοριών και δύο κοριτσιών. Ο Μωής δοκιμάζεται σε πολλά επίπεδα από τα γεγονότα που βιώνει από το 1917 και την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης έως και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με αποκορύφωμα τη μεταφορά του στο Αουσβιτς.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΟΥΤΑΦΗ: Είναι η Μπενούτα Κοέν, η μητέρα της οικογένειας, σύζυγος του Μωής, την οποία γνωρίζουμε έγκυο στο 5ο παιδί της, τον Ιωσήφ, ενώ έχει ήδη αποκτήσει τον Δαβίδ, τη Ζακλίν, τον Ηλία και τη Ραχήλ. Είναι μια γυναίκα που ξέρει να αφοσιώνεται και να αγαπά, γλυκιά και συγχρόνως δυναμική. Στηρίζει σε όλες τις συνθήκες την οικογένειά της και υποφέρει όταν χάνει τα ίχνη των δικών της.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΥΛΗΣ: Ο Ιωσήφ, το 1962, σε μεγάλη ηλικία. Είναι ο άνδρας που έχει επιβιώσει από το Αουσβιτς. Κοσμηματοπώλης πια, παντρεμένος και πατέρας μίας κόρης, της Μπέττυς, είναι το πρόσωπο μέσω του οποίου θα επιστρέφει το «Βραχιόλι της φωτιάς» στην οικογένεια.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΪΔΙΝΗ: Η Εστερ, η οποία έχει χάσει τον άνδρα της και έχει ένα μικρό παιδάκι, μια μέρα στο συσσίτιο συναντιέται με τον μεγάλο γιο της οικογένειας, τον Δαβίδ. Αυτός θέλει να τη βοηθήσει και η οικογένεια Κοέν την παίρνει σπίτι.

ΝΕΦΕΛΗ ΚΟΥΡΗ: Η Ζακλίν Κοέν είναι το μεγαλύτερο κορίτσι της οικογένειας, καλλιτεχνική φύση και αντισυμβατική. Θα ερωτευτεί τον Κωνσταντίνο, ο οποίος είναι χριστιανός, και, παρά τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν, κερδίζει η αγάπη.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΘΙΟΥΛΑΚΗ: Η Ραχήλ είναι η μικρότερη κόρη της οικογένειας, η οποία στηρίζει τους γονείς και τα αδέλφια της και οδηγείται μαζί τους στο Αουσβιτς, με απρόβλεπτες συνέπειες. Είναι ένα πρόσωπο που, άθελά του, θα παίξει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις.

ΓΚΑΛ ΡΟΜΠΙΣΑ: Ο Δαβίδ, ο μεγαλύτερος γιος του Μωής και της Μπενούτα, θα φύγει για τη γη του Ισραήλ, αλλά, όταν ο πατέρας τους χάνει την περιουσία του, επιστρέφει για να στηρίξει την οικογένειά του και οδηγείται μαζί με τους υπολοίπους στο Αουσβιτς.

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ο Κωνσταντίνος Δήμου είναι ο χριστιανός με τον οποίο ερωτεύεται η Ζακλίν και αλλάζει για χάρη του θρησκεία. Παντρεύονται, αποκτούν παιδιά, ενώ ο Κωνσταντίνος βοηθάει την οικογένεια στις δύσκολες στιγμές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΙΑΝΟΥΤΣΟΣ: Ο Ιωσήφ Κοέν σε νεαρή ηλικία. Είναι το μικρότερο παιδί της οικογένειας, στενά δεμένος με τη μητέρα του, το «παιδί της φωτιάς», που θα ζήσει την απόλυτη φρίκη.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΑΜΠΑΚΑΚΗΣ: Ο Ηλίας, ο δεύτερος γιος της οικογένειας, είναι αυτός που από μικρός ονειρεύεται να υπηρετήσει την Ελλάδα ως στρατιωτικός.

Πηγή:ΤύποςTV


πηγή: www.gossip-tv.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News