Κυριακή 6 Οκτώβριος 2024, 1:58
Ξένη Μουσική

Το Internet Archive έσωσε τον θησαυρό του MTV News

Το Internet Archive δημιούργησε ένα αποθετήριο 460.000 άρθρων του MTV News μετά την αφαίρεση του περιεχομένου της ιστοσελίδας από την Paramount.

Μετά την απενεργοποίηση των ιστοσελίδων mtvnews.com και mtv.com/news από την Paramount Global, αφαιρέθηκε από το διαδίκτυο ένας θησαυρός εκατοντάδων χιλιάδων άρθρων του MTV News για τη μουσική και την pop κουλτούρα.

Ωστόσο, το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Internet Archive κατάφερε να σώσει ένα μεγάλο μέρος αυτού του αρχείου, δημιουργώντας ένα ευρετήριο αναζήτησης με 460.575 διαδικτυακές σελίδες που είχαν δημοσιευτεί προηγουμένως στο mtv.com/news.

Μπορείτε να αναζητήσετε το αρχείο των MTV News στο Wayback Machine του Internet Archive μέσω του συνδέσμου εδώ. Πριν από τη δημιουργία αυτού του ευρετηρίου, δεν υπήρχε τρόπος να βρείτε συγκεκριμένα άρθρα με βάση λέξεις – κλειδιά.

 

Η Paramount Global έκλεισε το MTV News τον Μάιο του 2023, στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου κύματος απολύσεων.

Το Internet Archive διαθέτει επίσης στιγμιότυπα της ιστοσελίδας του MTV News από το 2022, το 2023 και το 2024. Φυσικά, οι εικόνες από τον Μάιο του 2023 και έπειτα είναι στατικές, καθώς το MTV News σταμάτησε τότε να δημοσιεύει νέο περιεχόμενο.

Το αρχείο του Wayback Machine για το MTV News, το οποίο φαίνεται να ξεκινάει τουλάχιστον από το 1997, δεν περιλαμβάνει το σύνολο του υλικού που δημοσιεύτηκε σε διάστημα άνω των δύο δεκαετιών.

Επιπλέον, ορισμένες εικόνες στις αρχειοθετημένες σελίδες του MTV News δεν είναι διαθέσιμες.

 

Ωστόσο, η νέα συλλογή εξασφαλίζει τουλάχιστον προς το παρόν ότι μεγάλο μέρος των άρθρων του MTV News παραμένει προσβάσιμο σε κάποια μορφή. Στα άρθρα περιλαμβάνεται και η γνωστή στήλη «Mixtape Mondays» για τη hip-hop μουσική. Μία αναζήτηση στο Wayback Machine επέστρεψε 2.919 αποτελέσματα για αυτόν τον όρο.

Μετά την απομάκρυνση του περιεχομένου του MTV News από την Paramount, το προσωπικό του Wayback Machine του Internet Archive επικοινώνησε με τον Michael Alex, ο οποίος ίδρυσε και διηύθυνε την ψηφιακή ομάδα του MTV News από το 1994 έως το 2007, σχετικά με τη δημιουργία ενός ευρετηρίου με τη δυνατότητα αναζήτησης από τις σελίδες που είχαν ανιχνεύσει.

Εκείνος δήλωσε ενθουσιασμένος με το εγχείρημα: «Είναι ελλιπές, αλλά πολύ εντυπωσιακό. Είναι σαν θησαυρός όταν βρίσκεις κάτι που ψάχνεις», είπε.

Το Wayback Machine διαθέτει επίσης ευρετήρια και για άλλες ιστοσελίδες που έχουν κλείσει ή έχουν περάσει από αναταραχές, όπως τα gawker.com, vice.com και themessenger.com.

Πρόσφατα, η Paramount Global, εν μέσω των συνεχιζόμενων οικονομικών δυσκολιών του, απέσυρε επίσης χιλιάδες άρθρα του CMT και αφαίρεσε το περιεχόμενο των βίντεο από τον ιστότοπο του Comedy Central.

 

Σε μία δήλωση, ένας εκπρόσωπος της Paramount Global είπε: «Ως μέρος ευρύτερων αλλαγών στις ιστοσελίδες μας σε ολόκληρη την Paramount, έχουμε εισάγει πιο βελτιωμένες εκδόσεις των ιστοσελίδων μας, οδηγώντας τους θαυμαστές στο Paramount+ για να παρακολουθήσουν τις αγαπημένες τους εκπομπές».

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας τόνισε ότι όλο το περιεχόμενο του MTV News διατηρείται σε ένα μη δημόσιο αρχείο.

Μία πηγή που γνωρίζει καλά την εταιρεία ανέφερε ότι το κόστος συντήρησης των ιστοσελίδων – οι οποίες είχαν πολύ χαμηλή επισκεψιμότητα – ήταν μεγαλύτερο από τα έσοδα από ψηφιακές διαφημίσεις που παρήγαγαν.

Αυτή τη στιγμή, η Paramount Media Networks, η οποίο στεγάζει τα καλωδιακά δίκτυα και τις σχετικές ψηφιακές υπηρεσίες της εταιρείας, εξετάζει πώς θα μπορούσε να δημοσιοποιήσει ξανά το περιεχόμενο του MTV News με πιο αποδοτικό τρόπο.

Τα τελευταία άρθρα που δημοσιεύτηκαν από το MTV News ήταν στις 7 Μαΐου 2023, συμπεριλαμβανομένου του «O Ghostface του “Scream” κερδίζει το βραβεία για την Καλύτερη Ταινία και την Καλύτερη Μάχη: “Οι ταινίες δεν δημιουργούν ψυχοπαθείς”» από τα MTV Movie & TV Awards του 2023.

Μέχρι στιγμής, παραμένει ένα από τα λίγα εκατοντάδες άρθρα που είναι ακόμα διαθέσιμα στο mtv.com.

Εν τω μεταξύ, εγείρονται ερωτήματα αν το αρχείο του περιεχομένου του MTV News στο Wayback Machine συμβαδίζει με τον νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων;

Το Internet Archive υποστηρίζει γενικά ότι τα αρχεία του εμπίπτουν στο δόγμα της δίκαιης χρήσης.

Συγκεκριμένα περιγράφει την πολιτική του για τα πνευματικά δικαιώματα για το Wayback Machine δηλώνοντας ότι σέβεται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και άλλα δικαιώματα ιδιοκτησίας τρίτων.

Όπως σημειώνει το Internet Archive, μπορεί, σε κατάλληλες περιστάσεις και κατά την κρίση του, να αφαιρέσει ορισμένο περιεχόμενο ή να απενεργοποιήσει την πρόσβαση σε περιεχόμενο που φαίνεται να παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα ή άλλα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων.

Το Internet Archive παρέχει επίσης στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων οδηγίες για να επικοινωνήσουν με τον οργανισμό εάν πιστεύουν ότι τα δικαιώματά τους έχουν παραβιαστεί.

Ωστόσο, το Internet Archive έχει αντιμετωπίσει νομικές προκλήσεις.

Το 2023, μία ομάδα εκδοτών βιβλίων μήνυσε με επιτυχία τον οργανισμό για το πρόγραμμά του δανεισμού ηλεκτρονικών βιβλίων και ως αποτέλεσμα, το Internet Archive απέσυρε περίπου 500.000 τίτλους τον περασμένο μήνα. Εφετείο των Ηνωμένων Πολιτειών εκδικάζει αυτή τη στιγμή την έφεση του οργανισμού

Το Internet Archive περιγράφει την αποστολή του με τους εξής όρους: «Οι περισσότερες κοινωνίες δίνουν μεγάλη σημασία στη διατήρηση των τεχνουργημάτων του πολιτισμού και της κληρονομιάς τους».

«Χωρίς τέτοια τεχνουργήματα, ο πολιτισμός δεν έχει μνήμη και δεν υπάρχει μηχανισμός για να μάθει από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του», σημειώνει.

«Ο πολιτισμός μας παράγει τώρα όλο και περισσότερα τεχνουργήματα σε ψηφιακή μορφή. Η αποστολή του Internet Archive είναι να βοηθήσει στη διατήρηση αυτών των τεχνουργημάτων και να δημιουργήσει μία διαδικτυακή βιβλιοθήκη για ερευνητές, ιστορικούς και μελετητές», εξηγεί.

 

πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News