Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024, 3:28
Ευ Ζην

Το άγνωστο πολεμικό καταφύγιο και «κάθετο» μοναστήρι της Ελλάδας

Πετάμε πάνω από έναν απόκρημνο τόπο που οι ιδιαίτερες πολεμικές συνθήκες ανάγκασαν τους προγόνους μας κατά τον 18ο αιώνα να το διαμορφώσουν σε καταφύγιο σκαμμένο στο βράχο, με δαιδαλώδεις διαδρόμους και αλληλοσυνδεόμενα δωμάτια με λατρευτικούς χώρους και χώρους κατοικίας.

Η Παναγία των Καταφυγίων βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα νοτίως του Δερβενίου Κορινθίας, επί της οδού που οδηγεί στο ορεινό Σαραντάπηχο.

Η εκκλησία της Παναγίας των Καταφυγίων χτίστηκε το 1782. Βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα νοτίως του Δερβενίου Κορινθίας στην περιοχή “Καταφύγια” η οποία είναι γεμάτη από δυσπρόσιτες σπηλιές και απόκρημνα βράχια όπου είχαν καταφύγει οι κάτοικοι στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, για να κρυφτούν από τους διωγμούς των κατακτητών και από την οποία πήρε και το όνομα της η εκκλησία.

Με τα χρόνια ανακαινίστηκε, ανακατασκευάστηκαν τα παλιά κελιά και έγινε σύνδεση με λαξευμένες στοές όλων των εσωτερικών χώρων της.

Το 1969 σκαλίστηκαν στους βράχους σκαλοπάτια που συνέδεσαν την εκκλησία με τον δημόσιο δρόμο.
Φθάνοντας στην περιοχή αντικρίζουμε την είσοδο της εκκλησίας που μας οδηγεί στο Ναό με τις υπόλοιπες ενδιαφέρουσες επεκτάσεις του.

Την προσωνυμία της η εκκλησία έχει αποκτήσει από τα Καταφύγια, την περιοχή που οικοδομήθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News