Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024, 10:38
Υγεία

Τι μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στο στομάχι που “έρχεται και φεύγει”

Ο στομαχόπονος είναι συχνά προσωρινός, όπως ο πόνος που μπορεί να νιώσετε μετά από υπερκατανάλωση τροφής. Αλλά ο συνεχής, έντονος, ή αυξανόμενος πόνος μπορεί να σηματοδοτεί μια επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Σε αυτό το άρθρο, θα επικεντρωθούμε στον πόνο στο στομάχι που εμφανίζεται κατά διαστήματα, σε ορισμένες από τις πιθανές αιτίες και στα σημάδια ότι πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Στομαχόπονος που “έρχεται και φεύγει”: Δείτε τι σας συμβαίνει μάλλον

Αέρια

Αέρια εισέρχονται στο πεπτικό σας σύστημα, όταν καταπίνετε αέρα και όταν χωνεύετε υδατάνθρακες. Το ρέψιμο, ή ο μετεωρισμός συχνά το ανακουφίζουν. Διαφορετικά, αρχίζετε να νιώθετε πρήξιμο και μπορεί να καταλήξετε με πόνους στην κοιλιά.

Το καθημερινό ρέψιμο και ο μετεωρισμός είναι υγιείς λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Ο συχνός πόνος στην κοιλιά από αέρια δεν είναι. Εάν έχετε συχνά κοιλιακό άλγος από αέρια, μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενης γαστρεντερικής διαταραχής.

Δυσκοιλιότητα

Δυσκοιλιότητα είναι όταν έχετε λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα (εκτός αν αυτό ήταν πάντα ο κανόνας σας). Εκτός από τον πόνο στην κοιλιά, άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

-σκληρά, ξηρά κόπρανα
-πόνος και δυσκολία κατά την αφόδευση
-αδυναμία να εκκενώσετε πλήρως το έντερο όταν πάτε τουαλέτα

Οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις δυσκοιλιότητας μπορεί να είναι σημάδι μιας υποκείμενης πάθησης.

Πεπτικό έλκος

Το έλκος στομάχου είναι μια πληγή στην βλεννογόνο επένδυση του στομάχου. Προκαλεί έναν θαμπό, ή καυστικό πόνο στο στομάχι. Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει από λεπτά έως ώρες και “έρχεται και φεύγει” επί ημέρες, εβδομάδες, ή μήνες.

Χωρίς θεραπεία, το έλκος στομάχου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

Κύστη ωοθηκών

Η κύστη ωοθηκών είναι ένας σάκος γεμάτος υγρό στην ωοθήκη. Συνήθως είναι αβλαβής και δεν προκαλεί συμπτώματα. Αλλά μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακό άλγος, φούσκωμα και πρήξιμο, ειδικά κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας.

Εάν έχετε κύστη ωοθηκών και αντιμετωπίζετε ξαφνικό έντονο πόνο και εμετό, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Αυτά είναι σημάδια, ότι η κύστη μπορεί να έχει σπάσει.

Δυσμηνόρροια

Η δυσμηνόρροια είναι οι σοβαρές κοιλιακές κράμπες και πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, ναυτία και πονοκέφαλο.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Είναι μια λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή. Επηρεάζει περίπου το 12% του πληθυσμού (στις ΗΠΑ). Περιλαμβάνει μια ομάδα συμπτωμάτων που εμφανίζονται μαζί, όπως επαναλαμβανόμενος κοιλιακός πόνος και αλλαγές στις κενώσεις του εντέρου.

Μυϊκή θλάση

Η καταπόνηση του κοιλιακού μυός, ή ένα τράβηγμα σε αυτόν, συμβαίνει όταν ξαφνικά στρίβετε, ή τεντώνετε τους κοιλιακούς σας μύες. Ο πόνος συνήθως εντείνεται, όταν γελάτε, φτερνίζεστε, ή βήχετε. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε αυξημένο πόνο, όταν σηκώνεστε μετά από αρκετή ώρα καθίσματος, ή όταν ασκείστε.

Προβλήματα χοληδόχου κύστης

Η χοληδόχος κύστη βρίσκεται κάτω από το ήπαρ, οπότε ο πόνος μπορεί να μοιάζει σαν να προέρχεται από το στομάχι σας. Ορισμένα προβλήματα της χοληδόχου κύστης, όπως οι πέτρες στη χολή, μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο, που μπορεί να αυξηθεί μετά την κατανάλωση λιπαρών τροφών.

Ο κολικός των χοληφόρων οδών εκδηλώνεται μεταξύ άλλων με επεισόδια πόνου, που μπορεί να διαρκέσουν από λίγα λεπτά έως 5 ώρες. Τα επεισόδια πόνου μπορούν να απέχουν εβδομάδες, ή μήνες.

Νοροϊός

Ο νοροϊός είναι μια μεταδοτική τροφιμογενής ασθένεια που προκαλεί πόνο στο στομάχι, διάρροια και έμετο. Αυτά τα συμπτώματα πρέπει να υποχωρήσουν σε 1 έως 3 ημέρες.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 80% των ατόμων με αυτήν τη νόσο έχουν κοιλιακό άλγος από φλεγμονή, ή απόφραξη, το οποίο υποχωρεί με τη θεραπεία. Περίπου το 30-50% των ασθενών έχει κοιλιακό άλγος σταθερά για 3 μήνες, ή κατά διαστήματα για 6 μήνες.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

-κοιλιακός πόνος
-διάρροια
-αιμορραγία από το ορθό
-απώλεια βάρους

Καρκίνος του στομάχου

Ο καρκίνος του στομάχου μπορεί να προκαλέσει πόνο παρόμοιο με εκείνο του πεπτικού έλκους. Ο στομαχόπονος μπορεί να αυξηθεί μετά το φαγητό. Αλλά ο στομαχόπονος είναι πιθανό να γίνει πιο έντονος και επίμονος με την πάροδο του χρόνου. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, καούρα και ναυτία.

Στομαχόπονος που έρχεται και φεύγει: Πότε να μιλήσετε με γιατρό

Εάν έχετε πόνο στο στομάχι που εμφανίζεται κατά διαστήματα και διαρκεί περισσότερο από 1 εβδομάδα συνολικά, είναι σώφρον να συζητήσετε με έναν γιατρό. Επικοινωνήστε το συντομότερο δυνατό εάν ο στομαχόπονος συνδυάζεται με:

-εγκυμοσύνη
-ναυτία, έμετο, ή πυρετό
-αίμα στα κόπρανα
-σοβαρή δυσκοιλιότητα
-σοβαρή διάρροια
-ανεξήγητη απώλεια βάρους

Πότε ένας στομαχόπονος είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση

Ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια, εάν ο στομαχόπονος συνδυάζεται με οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα:

-έντονος, ή αυξανόμενος πόνος
-κοιλιακή ευαισθησία
-πόνος στο στήθος, στον αυχένα, ή στον ώμο
-δυσκολία αναπνοής
-εμετός με αίμα
-πρόσφατος τραυματισμός στην κοιλιά

Πηγή: healthline.com .

πηγή: www.newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News