Σάββατο 20 Απρίλιος 2024, 0:19
Υγεία

Θάνος Πλεύρης στο Εconomist Impact: Έρχονται τα SMS για δωρεάν μαστογραφίες σε 1.300.000 γυναίκες

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, παρουσίασε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist Impact το πρόγραμμα του προληπτικού ελέγχου κατά του καρκίνου που θα ξεκινήσει στα τέλη του τρέχοντος μήνα στη χώρα μας, με την αποστολή SMS σε 1.300.000 γυναίκες για τον προγραμματισμό δωρεάν μαστογραφίας.

Ο Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε αναλυτικά στις νέες μεταρρυθμίσεις και δράσεις του υπουργείου Υγείας που θέτουν στο επίκεντρο τον ασθενή, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην ενότητα «Η ατζέντα της Ελλάδας για την καταπολέμηση του καρκίνου στην μετά Covid-19 εποχή».

«Θέλουμε να προωθήσουμε τόσο στο κομμάτι της πρόληψης όσο και στο κομμάτι της πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και της φαρμακευτικής πολιτικής, μία στροφή από ένα ιατροκεντρικό σύστημα, το οποίο είχαμε βιώσει, σε ένα ασθενοκεντρικό σύστημα.

(…) Στη χώρα μας προσπαθήσαμε ως προς το σκέλος των θεραπειών, είτε αυτές ήταν θεραπείες είτε ήταν χειρουργεία, ακόμα και στη μεγαλύτερη πίεση που μπορεί να υπήρχε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αυτές οι θεραπείες να μην μείνουν πίσω και να γίνουν», είπε συγκεκριμένα στο συνέδριο του Economist Impact.

Στη συνέχεια ο υπουργός υγείας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου, που ξεκινά η πολιτεία από τα τέλη Μαρτίου. Ένα μεγάλο μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχει τη βάση του στην πρόληψη που σχετίζεται με τον καρκίνο, όπως είπε συγκεκριμένα ο Θάνος Πλεύρης.

Η έναρξη του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων θα γίνει με τον προγραμματισμό των δωρεάν μαστογραφιών για 1.300.000 Ελληνίδες, πρόγραμμα που φέρει το όνομα της αείμνηστης «Φώφης Γεννηματά»

Το πρόγραμμα, θα «εκμεταλλευτεί» για την υλοποίησή του την άρτια λειτουργία του εμβολιαστικού προγράμματος του πληθυσμού, με την αποστολή SMS στους δικαιούχους ασθενείς των προληπτικών εξετάσεων.

«Θα είναι η πρώτη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας για προληπτικό έλεγχο όπου δεν θα καλούμε στην πραγματικότητα τον ασθενή να πάει στον ιατρό, προκειμένου να κάνει αυτό τον προληπτικό έλεγχο αλλά αντιθέτως θα τον αναζητούμε με την αποστολή του SMS και θα τον καθοδηγούμε», διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.

Από τον Ιούλιο και μετά, θα ξεκινήσουν τα προγράμματα για τις προληπτικές εξετάσεις του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Προληπτικός εμβολιασμός κατά του HPV και στα αγόρια

O υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό κατά του ιού HPV για πρώτη φορά στη χώρα μας, όχι μόνο στα κορίτσια, αλλά και στα αγόρια ηλικίας 9 έως 18 ετών, με στόχο την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2030.

«Ο εμβολιασμός πλέον αφορά και αγόρια και κορίτσια ηλικίας 9 με 18 ετών, κάτι το οποίο στη χώρα μας δεν γινόταν και ως πατέρας περιμένω στα δύο χρόνια που θα γίνει 9 χρόνων ο γιος μου να πάει να εμβολιαστεί. Διότι μέχρι στιγμής ήταν ένα ταμπού κιόλας στη χώρα κατά πόσο ο συγκεκριμένος εμβολιασμός θα πρέπει να γίνεται και στα αγόρια», ανέφερε συγκεκριμένα ο Θάνος Πλεύρης.

Θα υπάρξει μια μεγάλη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των γονέων ώστε να εμβολιάσουν άμεσα τα παιδιά τους, σημείωσε ο υπουργός και για αυτό το λόγο δημιουργείται και ένα ψηφιακό βιβλιάριο που θα διευκολύνει την πρόσκληση των γονέων για τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Καρκίνος και καινοτόμες θεραπείες

Στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προσπάθεια της πολιτείας να φέρει όσο το δυνατόν περισσότερες θεραπείες στη χώρα μέσω της διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων με τις εταιρείες, «προς όφελος του ασθενούς», όπως είπε.

«Απευθύνομαι εδώ πέρα σε ανθρώπους που γνωρίζουν ότι η ιδιαιτερότητα που έχει η χώρα μας με τους κλειστούς προϋπολογισμούς στο φάρμακο και με το claw back θα προσπαθήσουμε και με τις νέες οδηγίες οι οποίες θα δίνονται για πρώτη φορά να εκτιμάται η θεραπευτική αξία του φαρμάκου και στις εκπτώσεις που θα καλούνται τα φάρμακα αυτά να δίνουν στις διαπραγματεύσεις.

Στόχος μας είναι να μην αποτρέψουμε να έρθουν φάρμακα στη χώρα μας προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα στους Έλληνες ασθενείς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του καρκίνου. Και σε κάθε περίπτωση να έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες», τόνισε συγκεκριμένα.

Καρκίνος και κλινικές δοκιμές

Αντίστοιχες προσπάθειες γίνονται και στο σκέλος των κλινικών δοκιμών, στην απορρόφηση των οποίων -όπως παραδέχθηκε ο Θάνος Πλεύρης- «είμαστε κάπως πίσω στην εφαρμογή του κανονισμού και χρειάζεται να αναπτύξουμε με ταχύτητα. Και ξέρετε πολλές φορές το κομμάτι των κλινικών δοκιμών το βλέπουμε από την πλευρά της προσέλκυσης επενδύσεων που είναι μια λανθασμένη κατεύθυνση για τον Υπουργό Υγείας» ανέφερε ο ίδιος προσθέτοντας ότι η προσέλκυση επενδύσεων είναι θέμα του Υπουργού Οικονομίας:

«Ο Υπουργός Υγείας θα πρέπει να το βλέπει ως δυνατότητα στους Έλληνες ασθενείς και ειδικά όταν λέμε στις κλινικές δοκιμές στην κορωνίδα βρίσκεται η ογκολογία, να έχουν πρόσβαση οι ασθενείς σε καλύτερες και καινοτόμες θεραπείες», κατέληξε.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News