Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024, 0:14
Auto-Moto

Test drive: BMW 220i Active Tourer

Αλήθεια, όλοι μας δεν αναρωτηθήκαμε κατά πόσον ταίριαζε στη σπορ εικόνα της βαυαρικής φίρμας ένα αυτοκίνητο όπως η BMW 2 Series Active Tourer; Τι συνέβη τελικά εκείνο το μακρινό 2014; Η BMW είχε αποφασίσει ως άλλος Φάουστ να πουλήσει την ψυχή της στον διάβολο; Για σκεφτείτε λίγο τη σύνθεση του αυτοκινήτου: Ένα προσθιοκίνητο «μπαούλο» με το μοτέρ εγκάρσια! Ήταν αυτό BMW;

Η απάντηση που θα δώσουμε δεν θα είναι άμεση, αλλά μια πιο πολιτικάντικη. Πραγματιστική, αν θέλετε. Από το 2014, οι Βαυαροί πούλησαν πάνω από 430 χιλιάδες BMW 2 Series Active Tourer πρώτης γενιάς. Προφανώς σε μια πελατεία που η πλειονότητά της είτε δοκίμαζε για πρώτη φορά την τύχη της με μια BMW είτε ήταν ήδη φαν της φίρμας και θα ήθελε ένα πρακτικό οικογενειακό με τη βαυαρική βούλα. Τι να κάνει λοιπόν ο Γερμανός κατασκευαστής με ένα αυτοκίνητο που εμπορικά απέδιδε μια χαρά; Μα φυσικά να φτιάξει τη νέα γενιά του! 

Mε κομψό παρουσιαστικό και καλoύς εσωτερικούς χώρους, η BMW 2 Series Active Tourer αντιπαραθέτει ισχυρά επιχειρήματα έναντι ενός κόμπακτ SUV, στην ακριβή, premium πλευρά της αγοράς.

Σε αισθητικό επίπεδο, τα πράγματα άλλαξαν άρδην σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο. Το 2014, και σήμα Dodge αν έβαζες στην προηγούμενη BMW 2 Series Active Tourer δεν θα μπέρδευες κανέναν. Το καινούργιο μοντέλο όμως, δηλώνει απερίφραστα ότι ανήκει στη φίρμα του Μονάχου. «Φυσικά», θα πείτε! Με αυτή τη γρίλια-γκουμούτσα στη μάσκα θα ήταν αδύνατον να κάνεις λάθος!

Test drive: BMW 2 Series Active Tourer, Photos © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Για την BMW, η 2 Series Active Tourer είναι ένα «σπορ κόμπακτ all-rounder» και όχι ένα MPV. Η αναβάπτιση του μοντέλου με την ανακατάταξή του στα crossover σημαίνει την επικοινωνιακή (και ουσιαστική) αποχώρησή του από την ταλαιπωρημένη κατηγορία των MPV που αντιπροσωπεύει μόλις το 6% ευρωπαϊκής αγοράς καινούργιων αυτοκινήτων.

Προφανώς και είμαστε κομμάτι σαρκαστικοί (ειρήσθω εν παρόδω, εμένα μου αρέσει η νέα μάσκα, αλλά αυτό έχει ελάχιστη ή καθόλου σημασία), καθώς οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι νέα BMW 2 Series Active Tourer έχει πολύ πιο δυναμικές αναλογίες. Ακόμα κι αν κάποιοι κακεντρεχείς μπορούν να ισχυριστούν ότι πρόκειται για μια 1 Series που έκανε κατάχρηση στεροειδών.

Ούτως ή άλλως όμως, οι σχεδιαστικές αλλαγές στο εξωτερικό, με τα ενεργά πορτέλα στη γρίλια, τους ανασχεδιασμένους πλευρικούς καθρέφτες και τις χωνευτές λαβές στις πόρτες, απέδωσαν ένα συντελεστή Cx που είναι μόλις 0,26. Τώρα θα μας πείτε ότι αποτελεί απογοήτευση για τις πολυμελείς οικογένειες η κατάργηση του 7θέσιου μοντέλου… Μικρό το κακό, αλλά και ισχυρό το φιλοσοφικό επιχείρημα. Όπως η γυναίκα του Καίσαρα, η 2 Series Active Tourer δεν αρκεί να είναι «BMW» αλλά πρέπει να το δείχνει κιόλας.

Test drive: BMW 2 Series Active Tourer, Photos © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Πίσω από τη μεγάλη γρίλια διακρίνονται τα ενεργά πτερύγια που άλλοτε ευνοούν τη ροή του αέρα, άλλοτε την ψύξη.

Κάτω από τις λαμαρίνες, η βασική δομή δεν έχει αλλάξει με την πλατφόρμα FAAR να είναι η εξέλιξη της UKL2 του προηγούμενου μοντέλου -αποτελεί τη βάση για τα προσεχή προσθιοκίνητα του ομίλου. Οπότε και επωφελήθηκε από μερικές αλλαγές. Έτσι, εκτός από τη μεγέθυνση του εμπρός και πίσω μετατροχίου, κατά 2,5 και 2,6 πόντους αντίστοιχα, η ακαμψία του πλαισίου ενισχύθηκε κατά 15%. Κλείνοντας με τις διαστάσεις, να πούμε ότι το αυτοκίνητο μάκρυνε 3,2 πόντους, φτάνοντας τα 4,39 m. 

Μια ακόμη αλλαγή υπάρχει όσο αφορά το set-up πλαισίου/ανάρτησης: Εις όφελος του εμπρός συστήματος, υιοθετήθηκε ένα προοδευτικό σύστημα απόσβεσης. Εφαρμογή που δεν πρέπει να συγχέεται με τα υδραυλικά τέρματα ή progressive hydraulic cushions αλά Citroën. Χρησιμοποιεί μια πρόσθετη βαλβίδα σε κάθε αμορτισέρ για να μετριάσει τη μέγιστη υδραυλική πίεση στην έκταση, με καθαρά μηχανικό τρόπο, σε χρόνο ανάμεσα στα 50 και στα 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Στην πράξη αυτό σημαίνει μείωση των ταλαντώσεων της απόσβεσης έως και 50%, αλλά μόνο σε υψηλές συχνότητες, όπως στην κατσαρή άσφαλτο.

Test drive: BMW 2 Series Active Tourer, Photos © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Οι κομψές γραμμές της BMW 2 Series Active Tourer είναι καρυκευμένες με ελαφρώς πιο ψηλά μαρσπιέ για πιο σπορ εμφάνιση και πιο crossover σιλουέτα. Με μήκος μόλις 4,39 m είναι μικρότερη από ένα Peugeot 3008, το best-seller των κόμπακτ crossover στην Ελλάδα. 

Κατά τα λοιπά, η απόσβεση παραμένει πρακτικά αμετάβλητη στις χαμηλές συχνότητες, διατηρώντας το αυτοκίνητο ατάραχο. Έτσι, η BMW ισχυρίζεται ότι έχει βελτιωμένη δυναμική συμπεριφορά καθώς και άνεση. Κάτι που θα εξετάσουμε παρακάτω εν τοις πράγμασι. Εδώ σημειώστε επίσης την προαιρετική (€730) προσαρμοζόμενη ανάρτηση M με απόσταση από το έδαφος μειωμένη κατά 1,5 πόντο που φορούσε το αυτοκίνητο που δοκιμάσαμε.

Η νέα BMW 2 Series Active Tourer στην έκδοση 220i που έχουμε εδώ αλλάζει πρόσωπο και στο μηχανοστάσιο. Έτσι λοιπόν, στη θέση του 4κύλινδρου δίλιτρου μοτέρ με τα 178 άλογα και τα 280 Nm μπήκε μια πιο σύγχρονη και «πρωτότυπη» μονάδα. Το θερμικό και κύριο μέρος αναλαμβάνει ένας υπερτροφοδοτούμενος 3κύλινδρος 1.500άρης κινητήρας με τούρμπο διπλής εισόδου (το twin scroll που λέμε τα ελληνικά), με απόδοση 156 PS και 240 Nm. Μοτέρ που συνδυάζεται με έναν 48βολτο ηλεκτροκινητήρα ενσωματωμένο στο σασμάν, με απόδοση 19 άλογα και 55 Nm. Επομένως δεν έχουμε να κάνουμε με μίζα-εναλλάκτη όπως συνήθως στα συστήματα αυτής της τάσης.

Test drive: BMW 2 Series Active Tourer, Photos © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Αν και ο εξυβριδισμός του συστήματος κίνησης της 220i Active Tourer παραμένει ελαφρύς (48V, 19 PS, 55 Nm), φέρνει ωστόσο μια ανανέωση στο μοντέλο που ενισχύει την απόδοση, ιδίως στις προσπεράσεις, και την αποδοτικότητα.

Αυτό το πιο μοντέρνο σύστημα κίνησης αποδίδει αθροιστικά 170 PS και 280 Nm. Ισχύς και ροπή σχεδόν πανομοιότυπες με του παλιού δίλιτρου, αλλά με σαφώς καλύτερες επιδόσεις στις τυποποιημένες κατά WLTP μετρήσεις κατανάλωσης και εκπομπών CO2. Ως εκ τούτου με προφανές όφελος στην τσέπη, τόσο στο βενζινάδικο όσο και στα τέλη κυκλοφορίας. Σύστημα κίνησης που, όπως και στις άλλες εκδόσεις, συνδυάζεται με διπλοσύμπλεκτο 7άρι κιβώτιο που ελέγχεται μέσω ενός μικροσκοπικού επιλογέα και όχι πλέον κλασικού λεβιέ.

Όσον αφορά τα στάνταρ συνδεδεμένα συστήματα, σημειώστε τις Υπηρεσίες ConnectedDrive (καιρός, ειδήσεις, πληροφορίες για τη χώρα), καθώς και το Connected Package Professional με διάρκεια ισχύος τρία χρόνια (τηλεχειρισμός μέσω του My BMW App με διάφορες λειτουργίες, υπηρεσίες valet, συνδεδεμένη πλοήγηση σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες κυκλοφορίας και αναζήτηση στάθμευσης), το Apple CarPlay/Android Auto χωρίς καλώδιο και την απεριόριστη πρόσβαση σε έναν υπάρχοντα λογαριασμό Spotify Premium χωρίς χρήση smartphone.

Ανοίγοντας την πόρτα, πέρα από την αεροδυναμική χειρολαβή με το άβολο άνοιγμα, η έκπληξη από την εικόνα της καμπίνας είναι σαφώς ευχάριστη. Σε λεπτομέρειες που η προηγούμενη BMW 2 Series Active Tourer έβαζε νερό στο κρασί της, η νέα ανεβάζει επίπεδο στο εκλεπτυσμένο εσωτερικό της. Πλέον ακόμα και τα πλαστικά στα χαμηλά είναι πρώτης διαλογής, το ίδιο και η μοκέτα. Το αυτοκίνητο φωνάζει από μέσα ότι είναι BMW αναντάμ παπαντάμ.

Test drive: BMW 2 Series Active Tourer, Photos © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Η καμπίνα είναι ποιοτική, καλοφτιαγμένη και φιλόξενα ζεστή χάρη στη χρήση υλικών που είναι πρωτόφαντα σε BMW 2 Series Active Tourer, αλλά και κατά πλειονότητα έξτρα εξοπλισμός. 

Το ταμπλό που μοιάζει πολύ με αυτό της BMW iX διαθέτει ένα μεγάλο κυρτό ψηφιακό πάνελ που αποτελείται από δύο οθόνες. Mία διαγωνίου 10,25” για τα όργανα και μια 10,7” για το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Για την πρώτη είναι κρίμα που οι δυνατότητες απεικόνισης δεν προσφέρουν μεγαλύτερη ποικιλία. Ειδικά επειδή κανένα από τα θέματά της δεν καλύπτει τους νοσταλγούς των στρογγυλών αναλογικών καντράν με τις βελόνες. Όπως για παράδειγμα κάνει το i-Cockpit της Peugeot.

Όσο για το infotainment iDrive, όπως το ξέρατε… γιοκ. Το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας λειτουργεί πλέον απτικά και με φωνητικές εντολές, χωρίς το περιστροφικό χειριστήριο που κάποτε ήταν μέρος του iDrive. «Καλό ή κακό είναι αυτό;», θα ρωτήσετε. Κατά την άποψή μου, κακό! Το εν λόγω χειριστήριο επέτρεπε την πολύ εύκολη και άνετη πλοήγηση στα πολλά μενού. Με το χέρι σου να ακουμπά σταθερά στο υποβραχιόνιο.

Test drive: BMW 2 Series Active Tourer, Photos © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Αριστερά από το τιμόνι, ο κλασικός στρογγυλός διακόπτης για τα φώτα εξαφανίστηκε και η ρύθμιση πέρασε διά μέσου της κεντρικής απτικής οθόνης. Θέση επαγωγικής φόρτισης στην κεντρική κονσόλα, με μάνταλο για να συγκρατεί το smartphone, είτε το φορτίζεις είτε όχι.

Τώρα με την οθόνη αφής και το χέρι χωρίς στήριξη, απαιτείται ακρίβεια στην κίνηση για να μην κάνεις «κλικ» σε λάθος καρτέλα. Πράγμα όχι σπάνιο, καθώς ταρακουνιέσαι στους ελληνικούς δρόμους. Επομένως υπάρχει απαίτηση για περισσότερη επικέντρωση από μέρους του οδηγού στον χειρισμό του infotainment από όσο πριν, εις βάρος τελικά της προσοχής στον δρόμο.

Όσο για το λειτουργικό μέρος του infotainment, το πρόβλημα είναι ότι το σύστημα των μενού και των υπομενού είναι μάλλον περίπλοκο και σαφώς μη διαισθητικό. Εγώ πάντως που είμαι «μπάρμπας», κάμποσες φορές έχασα κάμποσο χρόνο αναζητώντας μια λειτουργία.

Κατά τα υπόλοιπα, η εσωτερική παρουσίαση παίζει το χαρτί της σαγήνης με διακοσμητικές γαρνιτούρες -αλουμινένιες και piano black, αλουμινένια φιλέτα και κουμπιά, καθώς και υλικά ευχάριστα στην αφή.

Test drive: BMW 2 Series Active Tourer, Photos © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Το «αιωρούμενο» κεντρικό υποβραχιόνιο προσθέτει πολλούς πόντους στην αισθητική της καμπίνας, αλλά ο αποθηκευτικός χώρος του είναι συμβολικός (ρηχός) και σε εμποδίζει να έχεις εύκολη πρόσβαση στα μικροπράγματα που βρίσκονται στην κονσόλα δαπέδου, από κάτω του.

Αν και η πολυχρηστικότητα της 2 Series Active Tourer δεν αίρεται στο ύψος ενός παραδοσιακού MPV, η BMW σκέφτηκε ωστόσο να διαμορφώσει πολλές τσέπες και αποθηκευτικούς χώρους σε όλη την καμπίνα. Η αλήθεια είναι όχι πάντα πετυχημένης σχεδίασης όσον αφορά την πρακτικότητα. Ενώ λοιπόν η τσέπη της πόρτας δέχεται ένα 1,5λιτρο μπουκάλι, ο όγκος που διατίθεται μέσα στο κεντρικό υποβραχιόνιο είναι πολύ μικρός και ρηχός. Και αυτός που βρίσκεται από κάτω του, στην κονσόλα δαπέδου, πολύ δύσκολος στην πρόσβαση. Πάντως είναι πολύ βολική η θέση και το μάνταλό της για το smarthone στη βάση της κεντρικής κονσόλας, είτε φορτίζεις επαγωγικά είτε όχι.

Στο πίσω μέρος, υπάρχει αρκετός χώρος για τα πόδια και μπορείς να περάσεις με άνεση τα πέλματά σου κάτω από τα εμπρός καθίσματα. Το συρόμενο κάθισμα, με διαιρούμενη πλάτη 40:20:40 και με ρυθμιζόμενα τα κομμάτια της σε κλίση είναι προαιρετικό (€317) ή αποτελεί μέρος του πακέτου Travel. Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι φιλοξενεί άνετα μόνο δύο ενηλίκους.

Test drive: BMW 2 Series Active Tourer, Photos © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Το συρόμενο πίσω κάθισμα 60:40, με αναδιπλούμενη πλάτη και  ρυθμιζόμενη κλίση 40:20:40, είναι προαιρετικό έναντι €317. Ακατανόητη χρέωση για MPV!

Test drive: BMW 2 Series Active Tourer, Photos © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis

Όσον αφορά το πορτμπαγκάζ, η μέγιστη χωρητικότητα είναι ελαφρώς χαμηλότερη από το προηγούμενο μοντέλο (1.455 έναντι 1.510 lt), με τον όγκο στην 5θέσια διαμόρφωση να είναι 415 lt και άλλα 66 lt κάτω από το δάπεδο, σούμα 471 lt. Με αναδιπλωμένα τα καθίσματα, ο χώρος αποσκευών (χωρίς σκαλοπάτι) φτάνει στη μέγιστη τιμή του τα 1.405 lt. Πρόκειται για σαφώς αξιοπρεπείς τιμές.

Για να δούμε όμως τι κάνει στον δρόμο αυτή η BMW. Ψάχνοντας να βολευτείς λοιπόν στο μπάκετ του M Pack, ανακαλύπτεις μια πολύ βολική έκταση του εδράνου που γεμίζει τα πόδια σου από κάτω όσο σε βολεύει. Αλλά και μια σκληρότητα στο κάθισμα μάλλον ανακόλουθη για αυτοκίνητο του είδους. Από την άλλη, κάθεσαι πιο χαμηλά και ευχάριστα απ’ ό,τι στο παρελθόν, νιώθοντας ότι οδηγείς μια μπερλίνα και όχι ένα βανάκι. 

Test drive: BMW 2 Series Active Tourer, Photos © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Η εξαφάνιση του τόσο πρακτικού περιστροφικού χειριστηρίου του iDrive σε αναγκάζει στη χρήση της οθόνης αφής. Μια οπισθοδρόμηση όσον αφορά την εργονομία, την προσοχή στο δρόμο και την… υποχονδριότητα κάποιων οδηγών… Όρα, δαχτυλιές!

Με το πάτημα του στάρτερ στην άκρο του κεντρικού υποβραχιόνιου έρχεται στη ζωή με ανεπαίσθητη ένταση, ευχάριστη χροιά και χωρίς κραδασμούς ο 3κύλινδρος 1.500άρης. Αν είσαι πάντως μεμψίμοιρος, θα καταφέρεις να καταλάβεις μια δόνηση (παρά τον αντίθετα περιστρεφόμενο αντικραδασμικό άξονα του μοτέρ) που εξαφανίζεται με το που η θερμοκρασία του λιπαντικού ανέβει λίγο.

Για την εκκίνηση του μοτέρ από το στάρτερ υπάρχει κλασική μίζα, ενώ το ηλεκτρομοτέρ στο σασμάν αναλαμβάνει να (ξανά)βάλει εμπρός τον κινητήρα στη λειτουργία stop/start. Πατώντας το γκάζι, το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεσαι είναι ο αργός χρόνος απόκρισης, ειδικά όταν «διστάζεις» στο γκάζι. Και καθώς, είτε έχεις ξεμείνει στη μέση στο σταυροδρόμι είτε ο Ελληνάρας από πίσω κολλάει το χέρι στο κλάξον, πατάς λίγο παραπάνω και η BMW 2 Series Active Tourer αναπηδά ολίγον απότομα.

Ευχάριστα ελαφρύ στους ελιγμούς, το τιμόνι πάσχει από μια μάλλον αφύσικα αδρανή αίσθηση γύρω από το νεκρό σημείο. Με την έννοια ότι το νιώθεις αναίσθητο αρχικά και στη συνέχεια να «βιάζεται» να καλύψει το χαμένο έδαφος αφού έχεις στρίψει κάμποσες μοίρες. Όχι πως δεν τα πάμε καλά με την επιθετική χαρτογράφηση, αλλά δεν θα λέγαμε «όχι» σε λίγη παραπάνω αναλογικότητα. Θα μπορούσες επίσης να του προσάψεις μια ελαστική λειτουργία, καθώς η επιστροφή του στην ευθεία σου δίνει την εντύπωση του εξαναγκασμού. Οπότε χρειάζεται να βάλεις παραπάνω δύναμη, στρίβοντας με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Test drive: BMW 2 Series Active Tourer, Photos © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της BMW 220i Active Tourer συγκαταλέγεται η ηχομόνωση. Με σταθερή ταχύτητα οι πάσης προέλευσης θόρυβοι είναι ανύπαρκτοι.

Προφανώς, όλα τα παραπάνω αμβλύνονται στην αντίληψή σου όσο εξοικειώνεσαι με το αυτοκίνητο. Μιας και κατά τα λοιπά το επίπεδο δυναμικού ελέγχου παίρνει εξαιρετικό βαθμό σε αυτή την έκδοση M: Ευχάριστη ισορροπία και ακρίβεια στην οδήγηση, ειδικά από τη στιγμή που η εναλλαγή κατεύθυνσης δεν αποσυντονίζει την υποβοήθηση του τιμονιού και τα Pirelli P Zero αντιδρούν με συνέπεια σε αυτές τις καταστάσεις. Με άψογη ιχνηλασία του ανάγλυφου, η BMW 220i Active Tourer M Pack, στρίβει επίπεδα με ωραία ισορροπία. Κι αν την προκαλέσεις σε στροφιλίκι, θα μπορέσεις να πάρεις μια ελαφριά υπερστροφή. Εν ολίγοις, έχουμε να κάνουμε με ένα MPV (ή crossover, όπως θέλει να το χαρακτηρίζει η BMW) που ικανοποιεί τους πιο δυναμικούς και απαιτητικούς χρήστες.

Όσον αφορά την άνεση, που είναι προφανώς προμετωπίδα στην κατηγορία των αυτοκινήτων του είδους, η παρουσία των «προοδευτικών» αμορτισέρ μάλλον αναιρείται από τη χαμηλωμένη ανάρτηση με τις 18άρες και τα χαμηλοπρόφιλα: Οι θόρυβοι της τελευταίας πνίγονται μεν, αλλά ειδικά στις εγκάρσιες ανωμαλίες η απόσβεση είναι ξερή. Μπορεί στα δελτία των παραγγελιών στις αντιπροσωπείες το M Pack να κατέχει δεσπόζουσα θέση, αλλά κατά την άποψή μας είναι εκτός της φιλοσοφίας του αυτοκινήτου.

Test drive: BMW 2 Series Active Tourer, Photos © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Η ροπή είναι διαθέσιμη από χαμηλά και οι σχέσεις του σασμάν αλλάζουν πολύ γρήγορα και ανεπαίσθητα.

Κατά τα λοιπά έχουμε να κάνουμε με μια BMW. Το σασί της 2 Series Active Tourer παραμένει ακλόνητο και η καμπίνα άριστα ηχομονωμένη. Με σταθερή ταχύτητα, οι μηχανικοί θόρυβοι είναι ανύπαρκτοι, το ίδιο και οι αεροδυναμικοί. Το μόνο που ακούς είναι τα λάστιχα, ειδικά όταν ο δρόμος είναι σαγρέ, χωρίς όμως να μπορείς να μιλήσεις πραγματικά για ενόχληση.

Η συνεργασία κινητήρα και κιβωτίου ταχυτήτων είναι άψογη. Ροπή διαθέσιμη άμεσα από σχετικά χαμηλές στροφές και σχέσεις στο σασμάν που η μία διαδέχεται την άλλη πολύ γρήγορα και με μεγάλη ομαλότητα -διπλοσύμπλεκτο, γαρ. Αυτό πώς μεταφράζεται; Ότι με το 3κύλινδρο ηλεκτρικά υποβοηθούμενο μοτέρ να μην στερείται πόρων, μπορείς να κινείσαι με άνεση στην εθνική και να προσπερνάς στην περιφέρεια χωρίς να γογγύζεις, έστω και φορτωμένος μέχρι τα μπούνια. Και τότε και μόνον τότε θα ακούσεις και το μοτέρ -και την κακοφωνία του ψηλά.

Test drive: BMW 2 Series Active Tourer, Photos © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Το δεξί μέρος του καντράν ενσωματώνει έναν μικρό μπλε μετρητή που κινείται ανάλογα με το ανάγλυφο, το όριο ταχύτητας ή την κίνηση. Η ιδέα είναι να μένεις μέσα σε αυτή τη μπλε ζώνη. Εάν βγεις από αυτήν, είναι επειδή το πόδι σου είναι πολύ βαρύ. Απλό, πρακτικό και αποτελεσματικό.

Φυσικά, οδηγός έχει στη διάθεσή του και διαφορετικά οδηγικά προφίλ. Μεταξύ αυτών και Sport με δυνατότητα αλλαγής ταχυτήτων «χειροκίνητα» από τα paddles στο τιμόνι. Αν όμως είσαι ο τύπος που δεν «ξεκατινιάζεσαι» στον δρόμο (με ένα MPV), το προφίλ Eco έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ομολογουμένως, απαιτεί να συμβιβαστείς με ένα πεντάλ γκαζιού που έχει πολύ μειωμένη απόκριση, αλλά η οικονομική ενίσχυση της οδήγησης είναι πολύ καλά μελετημένη. Έτσι, ανάλογα με την ταχύτητα, το τερέν και την κίνηση, ένα όργανο σου λέει σε ποιο εύρος πίεσης του γκαζιού πρέπει να βρίσκεσαι. Απλό και αποτελεσματικό, όπως και η ηλεκτρική ανάκτηση που ενεργοποιείται αυτόματα ανάλογα με την κίνηση εμπρός σου.

Όπως συμβαίνει συχνά με αυτοκίνητα με λειτουργία ανάκτησης, η δοσολογία του πεντάλ του φρένου δεν είναι πάντα η βέλτιστη, ειδικά στη δυναμική οδήγηση. Αλλά είναι κάτι που ελάχιστα θα σε ενοχλήσει αν ποντάρεις τα ρέστα σου στον οικογενειακό προσανατολισμό της BMW 2 Series Active Tourer. 

H βασική τιμή της BMW 220i Active Tourer ξεκινά από τις €37.750 με ένα σοβαρό πακέτο εξοπλισμού. Μεταξύ άλλων, σημειώστε όσον αφορά την ενεργητική ασφάλεια την παρουσία προβολέων full LED, προειδοποίηση ακούσιας αλλαγή λωρίδας (από 70 km/h), αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης με ανίχνευση πεζών/ποδηλατών (από 5 έως 65 km/h) ή οχημάτων (από 5 έως 85 km/h), αναγνώριση πινακίδων KOK και ανιχνευτή υπνηλίας.

Test drive: BMW 2 Series Active Tourer, Photos © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Η Active Tourer εξοπλίζεται στάνταρ με εμπρός φώτα «full LED», αλλά ο προσαρμοζόμενος φωτισμός είναι έξτρα και στοιχίζει €994.

Όσον αφορά την άνεση, υπάρχει πλοήγηση, αυτόματος διζωνικός κλιματισμός, ηλεκτρική πίσω πόρτα, αισθητήρες βροχής και φωτός, cruise control και πακέτο υποβοήθησης στάθμευσης με κάμερα οπισθοπορείας, αισθητήρες εμπρός και πίσω και αυτοματοποιημένο σύστημα στάθμευσης.

Βέβαια η BMW 220i Active Tourer της δοκιμής ανεβαίνει πάνω από τα €53 χιλιάρικα με σωρεία επιπλέον εξοπλισμού Ας ξεκινήσουμε από τα paddles στο τιμόνι (€354), το χρώμα Μ Portimao Blue (€793) και τις 18άρες ζάντες Μ Performance (€1.819). Και στη συνέχεια δύο πακέτα: Το Travel Pack (€2.062) που περιλαμβάνει ράγες οροφής από σατινέ αλουμίνιο, διαχωριστικό δίχτυ πορτμπαγκάζ, ρυθμιζόμενο πίσω κάθισμα, πίσω φιμέ τζάμια και πανοραμική ηλιοροφή. Και το Innovation Pack (€3.808) με προσαρμοζόμενους προβολείς LED, σύστημα άνετης πρόσβασης, πακέτο εσωτερικού και εξωτερικών καθρεφτών, θήκη ασύρματης φόρτισης, Live Cockpit Professional με πλοήγηση μέσω επαυξημένης πραγματικότητας, head-up display και Parking Assistant Plus που περιλαμβάνει ένδειξη στάθμευσης, απομακρυσμένη προβολή 3D και Drive Recorder.

Test drive: BMW 2 Series Active Tourer, Photos © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis
Δυστυχώς, αλλά κάποιες λειτουργίες δεν ενεργοποιούνται αν προηγουμένως δεν έχεις κάνει «εγγραφή» μέσω του BMW ID. Η ματαιοδοξία ενίοτε γίνεται κουραστική… 

Καθένα στοιχείο από τα παραπάνω πακέτα και πολλά άλλα που αποτελούν μέρος άλλων πακέτων, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να τα παραγγείλει ορφανά ή να δει πόσο κάνουν, αρμενίζοντας ανώφελα και άσκοπα ή με σκοπό στον configurator της BMW Hellas.

Κλείνοντας να αναφερθούμε στην κατανάλωση της BMW 220i Active Tourer ύστερα από 1.000 km δοκιμής, εκ των οποίων το 50% αφορούσε σε εθνική με τα 250 km από αυτά με το αυτοκίνητο πλήρες φορτίου. Το αυτοκίνητό μας φορούσε το έξτρα μεγάλο ρεζερβουάρ με τα επιπλέον 9 lt (€53), ανεβάζοντας τη χωρητικότητα στα 54 lt. Με τη συνολική μέση κατανάλωση να είναι στα 7,1 lt/100, η αυτονομία του αυτοκινήτου φτάνει έτσι τα 760 km. Σημειώστε βέβαια ότι τα χιλιόμετρα της εθνικής έγιναν με απόλυτα νόμιμη ταχύτητα (μέχρι 130 km/h) και επίσης με τη δέουσα σπουδή αποδοτικότητας από τη μεριά του οδηγού. Κατεβάζοντας την κατανάλωση σε αυτό το πεδίο οριακά κάτω από τα 6 lt/100 km.

Στο διά ταύτα, λοιπόν. Η δεύτερη γενιά της BMW 2 Series Active Tourer είναι συνολικά (πολύ) καλύτερη από την πρώτη. Πιο ποιοτική, με καλύτερα δυναμικά χαρακτηριστικά, πιο εξελιγμένο κινητήρα ως 220i και με πλουσιότερο εξοπλισμό.

Test drive: BMW 2 Series Active Tourer, Photos © DRIVE Media Group/Thanassis Koutsogiannis

Η επιλογή της BMW Hellas να δειγματίσει στον αυτοκινητικό Τύπο τη 220i Active Tourer με το πακέτο M είναι κάτι που κάνει το αυτοκίνητο πιο «μπάνικο», μα έτσι υπερθεμάτισε κυρίως στο εξαιρετικά δυναμικό προσωπείο του. Εικάζω -διότι μόνο αυτό μπορώ να κάνω, ότι η BMW 220i Active Tourer χωρίς τη χαμηλωμένη ανάρτηση, με 17άρες ζάντες (λάστιχο 205/60) ή ακόμα και τις βασικές 16άρες (205/65) θα πετυχαίνει καλύτερο συμβιβασμό μεταξύ άνεσης και κρατήματος, οπότε θα είναι ένα ακόμα πιο ομοιογενές οικογενειακό αυτοκίνητο.


Τι λέει το DRIVE
Αν ψάχνεις ένα MPV, κατά προτεραιότητα με ούλτρα δυναμική συμπεριφορά, η BMW 220i Active Tourer με ανάρτηση M μπαίνει στη short list. Αλλά αν θέλεις και άνεση, καλύτερα να προσανατολιστείς στις άλλες εκδόσεις της. Η BMW 220i Active Tourer αποτελεί ωστόσο και μια καλή εναλλακτική της πιο ακριβής και SUVειδούς X1 sDrive20i.
Τιμή Από €37.750
Τεχνολογία Kινητήρας βενζίνης 1.499 cc, i3, 12v, 2 ΕΕΚ, έμμεσος/άμεσος ψεκασμός, τούρμπο, ιντερκούλερ, 156 PS/4.700-6.500 rpm, 240 Nm/1.500-4.400 rpm, 48βολτο ηλεκτρικό μοτέρ στο κιβώτιο ταχυτήτων με 19 PS και 55 Nm, μπαταρία ιόντων λιθίου 0,96 kWh (ονομαστική), κίνηση εμπρός, αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη επτά σχέσεων
Συνδυαστική απόδοση 170 PS, 280 Nm
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 
0-100 km/h 8,1”
Τελική ταχύτητα 221 km/h
Μέση κατανάλωση* 7,1 lt/100 km
Εκπομπές CO2 131 g/km (143 g/km το αυτοκίνητό μας)
Διαστάσεις 4.386 x 1.824 x 1.576 mm
Χώρος αποσκευών 415-1.405 lt
Βάρος 1.595 kg
Μετρήσεις κατασκευαστή για τη βασική BMW 220i Active Tourer. *Μέτρηση DRIVE.

Φωτογραφίες: Θανάσης Κουτσογιάννης


πηγή: drive.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News