Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024, 2:55
Ξένη Μουσική

Taylor Swift: Συνελήφθη τρίτος ύποπτος για το σχέδιο τρομοκρατικού χτυπήματος στις συναυλίες της στη Βιέννη

Ο τρίτος ύποπτος δεν συνδέεται άμεσα με τα σχέδια της επίθεσης στις συναυλίες της Taylor Swift, όμως φέρεται να έδωσε πρόσφατα όρκο πίστης στο Ισλαμικό Κράτος.

Η αστυνομία της Αυστρίας συνέλαβε έναν τρίτο ύποπτο για την τρομοκρατική επίθεση που σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν εξτρεμιστές στις συναυλίες της Taylor Swift στη Βιέννη αυτή την εβδομάδα.

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Gerhard Karner, επιβεβαίωσε ότι ένας 18χρονος συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης στη Βιέννη, σύμφωνα με το Associated Press.

Ο ύποπτος φέρεται να είχε επαφές με τον κύριο ύποπτο, ηλικίας 19 ετών, που συνελήφθη την Τρίτη. Ο Karner σημείωσε ότι οι αρχές εξετάζουν αυτή τη στιγμή τα «δίκτυα» των υπόπτων.

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι ο κύριος ύποπτος και ο 18χρονος που συνελήφθη χθες είχαν δώσει και οι δύο «όρκους πίστης» στην ομάδα του Ισλαμικού Κράτους.

«Ήταν σε επαφή με τον κύριο δράστη, αλλά δεν συνδέεται άμεσα με τα σχέδια επίθεσης», δήλωσε ο Gerhard Karner για τον τρίτο ύποπτο.

«Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε πριν από λίγες ημέρες, έδωσε όρκο πίστης ειδικά στο Ισλαμικό Κράτος στις 6 Αυγούστου», πρόσθεσε.

Δύο άλλοι ύποπτοι, ένας 19χρονος και ένας 17χρονος, συνελήφθησαν την Τρίτη 6 Αυγούστου.

Οι αυστριακές αρχές δήλωσαν ότι οι δύο συλληφθέντες σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατική επίθεση είτε στη συναυλία της Πέμπτης (08/08) ή της Παρασκευής (09/08) που επρόκειτο να δώσει η Taylor Swift στο Στάδιο Ernst Happel της Βιέννης.

Ο στόχος των υπόπτων ήταν να «σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους έξω από τον χώρο των συναυλιών».

Υλικά κατασκευής βομβών βρέθηκαν στο σπίτι του 19χρονου υπόπτου, ο οποίος εμπνεύστηκε από την αλ-Κάιντα και το ISIS, σύμφωνα με τις αυστριακές αρχές

Ήταν «σαφώς ριζοσπαστικοποιημένος προς την κατεύθυνση του Ισλαμικού Κράτους και πιστεύει ότι είναι σωστό να σκοτώνει απίστους», δήλωσε ο Omar Haijawi-Pirchner, επικεφαλής της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας και Πληροφοριών της Αυστρίας.

«Στόχος του ήταν να σκοτώσει τον εαυτό του και ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων», αποκάλυψε

Ο 19χρονος ύποπτος φέρεται να έκλεψε χημικά από τον χώρο εργασίας του για να κατασκευάσει μία βόμβα. Ο ύποπτος σχεδίαζε επίσης να ρίξει το όχημά του στο πλήθος που συγκεντρωνόταν έξω από το στάδιο ενώ θα ήταν οπλισμένος με μαχαίρια και ματσέτες.

Ο 17χρονος ύποπτος συνελήφθη από την αστυνομία κοντά στο στάδιο της Βιέννης όπου επρόκειτο να εμφανιστεί η Taylor Swift.

Οι αρχές αποκάλυψαν ότι ο ύποπτος – ο οποίος είχε επίσης υλικό του ISIS και της αλ-Κάιντα στο σπίτι του – είχε προσληφθεί από μία εταιρεία που παρείχε αδιευκρίνιστες υπηρεσίες σε συναυλίες στο Στάδιο Ernst Happel.

Παρά την εξουδετέρωση της απειλής, οι τρεις προγραμματισμένες συναυλίες της περιοδείας «The Eras Tour» στη Βιέννη της Αυστρίας στις 8, 9 και 10 Αυγούστου ακυρώθηκαν για λόγους ασφαλείας.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Karl Nehammer χαρακτήρισε «πικρή απογοήτευση» την ακύρωση των συναυλιών, όμως υπερασπίστηκε την απόφαση της διοργανώτριας εταιρείας.

«Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι όσοι ήθελαν να παρακολουθήσουν τη συναυλία από κοντά είναι πολύ λυπημένοι», είπε ο Nehammer σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη.

«Οι μαμάδες και οι μπαμπάδες φροντίζουν τις κόρες και τους γιους τους, που ήταν γεμάτοι ενθουσιασμό και προσμονή για αυτή τη συναυλία», συνέχισε.

«Αλλά είναι επίσης σημαντικό σε τόσο σοβαρές στιγμές όπως αυτή τώρα, να προέχει η ασφάλεια», τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος.

Η Βιέννη ήταν η προτελευταία στάση του ευρωπαϊκού σκέλους της περιοδείας «The Eras Tour» της Taylor Swift, η οποία ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα με πέντε εμφανίσεις στο Στάδιο Wembley του Λονδίνου.

Οι συναυλίες αυτές προβλέπεται να συνεχιστούν, αν και με αυξημένα μέτρα ασφαλείας.



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News