Η προεκλογική περίοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει τη δική της «ηχητική υπόκρουση», γεμάτη τραγούδια που ξεσηκώνουν το κοινό και προσδίδουν πάθος στις καμπάνιες των υποψηφίων. Από το «High Hopes» του Φρανκ Σινάτρα που έφερε γούρι στον Τζον Φ. Κένεντι μέχρι το «I Won’t Back Down» του Τομ Πέτι που ο Τζορτζ Μπους Τζ. χρησιμοποίησε χωρίς άδεια, οδηγώντας τον Πέτι σχεδόν στα δικαστήρια, αυτά τα τραγούδια αποτελούν κομμάτι της αμερικανικής εκλογικής ιστορίας.
Η μουσική στις προεκλογικές εκστρατείες θυμίζει σε πολλές περιπτώσεις διαδήλωση. Είναι γεμάτη ένταση, ενθουσιασμό και παλμό, με τραγούδια που συνδέονται άμεσα με την προσωπικότητα του υποψηφίου, τις συγκεντρώσεις, ακόμα και τη νίκη. Και ενώ το φαινόμενο αυτό μπορεί να φαίνεται ιδιαίτερα «αμερικανικό», δεν είναι μοναδικό για τις ΗΠΑ. Όπως πολλοί θυμούνται, στην Ελλάδα, η καντάτα «Κάρμινα Μπουράνα» του Καρλ Ορφ συνδέθηκε άρρηκτα με τις ομιλίες του Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του ’80, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στη συλλογική μνήμη.
Ωστόσο, τα τραγούδια που επιλέγουν οι πολιτικοί για τις καμπάνιες τους δεν εγγυώνται πάντα την επιτυχία. Στην προεκλογική μάχη, μόνο ένας υποψήφιος θα καταφέρει να επικρατήσει και να συνδέσει το τραγούδι του με την απόλυτη νίκη, ενώ για τους υπόλοιπους η μελωδία μένει απλώς ένα «χαμένο» σύμβολο της εκστρατείας.
Λίγο πριν από την ανάδειξη του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, ανάμεσα σε υποψηφίους όπως η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ, θυμόμαστε τα τραγούδια που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις αμερικανικές εκλογές.
Τα γούρικα
«High Hopes», Φρανκ Σινάτρα
Δεν ήταν ακριβώς το ίδιο κομμάτι αυτό που ακουγόταν στην προεκλογική εκστρατεία του Τζον Φ. Κένεντι το 1960, καθώς ο Φρανκ Σινάτρα ηχογράφηση μια νέα εκτέλεση με διαφορετικούς στίχους, αλλά δεν έχει καμία σημασία. Ο JFK μπήκε με αυτό στον Λευκό Οίκο.
«Don’t Stop», Fleetwood Mac
Το τραγούδι που επέλεξε ο Μπιλ Κλίντον για την εκστρατεία του το 1992. Μια σχέση win – win, καθώς και ο 78χρονος πρώην πρόεδρος κέρδισε τις εκλογές και οι Fleetwood Mac είδαν τα κομμάτια τους να εκτοξεύονται στα charts.
«Signed, Sealed, Delivered I’m Yours», Στίβι Γουόντερ
Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει κρύψει την αγάπη του για τη soul, άρα μοιάζει λογικό ότι στην εκστρατεία του 2008 επέλεξε το «Signed, Sealed, Delivered I’m Yours» του Στίβι Γουόντερ.
«This Land Is Your Land», Γούντι Γκάθρι
Αυτό που έστειλε τον Τζορτζ Μπους (σίνιορ) στην προεδρία το 1988 – ένα κομμάτι που «γεννήθηκε» για τέτοιες στιγμές. Η ιστορία λέει ότι ο Γούντι Γκάθρι το έγραψε το 1994 όταν βαρέθηκε να ακούει στο ραδιόφωνο την Κέιτ Σμιθ me το «God Bless America».
Τα άτυχα
«Fight Song», Ρέιτσελ Πλάτεν
Ήταν το κομμάτι που επέλεξε η Χίλαρι Κλίντον το 2016, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήθελε. Έχασε από τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Born Free», Κιντ Ροκ
Ο Μιτ Ρόμνεϊ προσπάθησε με αυτό το κομμάτι, που το έδωσε ο Κιντ Ροκ με τις ευχές του, να κερδίσει τους Αμερικάνους το 2012. Δεν στάθηκε αρκετό απέναντι στον Μπαράκ Ομπάμα.
«Fortunate Son», Creedence Clearwater Revival
Το «Fortunate Son» ήταν ήδη ένα τραγούδι ύμνος, αλλά από το 1969 και τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου του Βιετνάμ. Ωστόσο, δεν βοήθησε τον Τζον Κέρι το 2004 απέναντι στον Τζορτζ Μπους Τζ.
Τα απαγορευμένα
«You Can’t Always Get What You Want», Rolling Stones
Ήταν επίσημο και νικηφόρο κομμάτι του Τραμπ το 2016, παρά το γεγονός ότι οι Rolling Stones ζητούσαν να το αποσύρει. Όταν πήγε να το χρησιμοποιήσει ξανά το 2020 τον απείλησαν με μήνυση και όλα τελείωσαν εκεί.
«I Won’t Back Down», Tομ Πέτι
Το 2000 το έπαιζε ο Τζορτζ Μπους Τζ. σε μια προεκλογική του συγκέντρωση και ο Τομ Πέτι έγινε έξαλλος. Είπε ότι θα κινηθεί νομικά και το επιτελείο του το απέσυρε.
«Take a Chance on Me», ABBA
Στο ίδιο έργο θεατές ήμασταν και το 2008, όταν ο Τζον Μακέιν επέλεξε το «Take a Chance on Me» των ABBA. Το σουηδικό γκρουπ αντέδρασε άμεσα και το κομμάτι δεν ακούστηκε ξανά στην προεκλογική του εκστρατεία.
πηγή: in.gr