Ευ Ζην

Τα κιλά επιστρέφουν μετά τη δίαιτα; Μελέτη αποκαλύπτει την αιτία του κακού

Πολλά άτομα που έχουν κάνει κατά καιρούς δίαιτα γνωρίζουν πολύ καλά το «φαινόμενο γιο-γιο» ή αλλιώς «ανακύκλωση του βάρους», κοινώς την ταχεία επαναπρόσληψη βάρους μετά το τέλος της δίαιτας.

Αλλαγή στην επικοινωνία των νευρικών κυττάρων

Τώρα ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck για τη Μελέτη του Μεταβολισμού και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ πιστεύουν ότι βρήκαν την αιτία που κάνει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο να χάνουν μακροπρόθεσμα τη «μάχη» με τη ζυγαριά. Οπως είδαν μέσα από πειράματα σε ποντίκια, η επικοινωνία των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου αλλάζει κατά τη διάρκεια της δίαιτας. Συγκεκριμένα τα νευρικά κύτταρα που ρυθμίζουν το αίσθημα της πείνας λαμβάνουν ισχυρότερα σήματα με αποτέλεσμα τα πειραματόζωα να καταναλώνουν πολύ περισσότερη τροφή μετά το τέλος της δίαιτας και να λαμβάνουν ξανά ταχέως βάρος.

Προς ανάπτυξη φαρμάκων

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Cell Metabolism» μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη φαρμάκων τα οποία θα αποτρέπουν την απολή ισχυρών σημάτων πείνας και τελικώς θα βοηθούν στη διατήρηση του μειωμένου βάρους μετά τη δίαιτα.

«Μέχρι σήμερα έχει δοθεί κυρίως βάρος στις βραχυπρόθεσμες επιδράσεις της δίαιτας. Εμείς θελήσαμε να δούμε τι αλλάζει ν εγκέφαλο μακροπρόθεσμα μετά τη δίαιτα» εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης από το Ινστιτούτο Max Planck για τη Μελέτη του Μεταβολισμού Χένινγκ Φενσελάου.

Οι νευρώνες-«κλειδιά» AgRP

Ο δρ Φενσελάου και οι συνεργάτες του υπέβαλαν ποντίκια σε δίαιτα και παρακολούθησαν ποια κυκλώματα του εγκεφάλου τους εμφάνισαν αλλαγές εξαιτίας της μείωσης στην πρόσληψη τροφής. Επικεντρώθηκαν συγκεκριμένα σε μια ομάδα νευρώνων ν υποθάλαμο που ονομάζονται νευρώνες AgRP και οι οποίοι είναι γνωστό ότι ελέγχουν το αίσθημα της πείνας.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι τα νευρωνικά μονοπάτια που διεγείρουν τους νευρώνες AgRP έστελναν ενισχυμένα σήματα όταν τα πειραματόζωα βρίσκονταν σε δίαιτα. Αυτή η μεγάλη αλλαγή ν εγκέφαλο μπορούσε μάλιστα να ανιχνευθεί για μεγάλο διάστημα και μετά το τέλος της δίαιτας.

Προλαμβάνοντας την ανακύκλωση βάρους

Οι επιστήμονες επέτυχαν επίσης να καταστείλουν επιλεκτικά στα ποντίκια τα νευρικά μονοπάτια που ενεργοποιούν τους νευρώνες AgRP. Αυτό οδήγησε σε πολύ μικρότερη επαναπρόσληψη βάρους μετά τη δίαιτα.

«Τα νέα ευρήματα μπορούν να μας προσφέρουν την ευκαιρία να μειώσουμε το φαινόμενο γιο-γιο» σημείωσε ο δρ Φενσελάου και κατέληξε: «Μακροπρόθεσμα στόχος μας είναι να βρούμε θεραπείες για τους ανθρώπους που θα βοηθούν να διατηρείται η απώλεια βάρους μετά τη δίαιτα. Για να το επιτύχουμε, θα συνεχίσουμε να εξερευνούμε πώς μπορούμε να μπλοκάρουμε τους μηχανισμούς που ελέγχουν την ενίσχυση των νευρικών σημάτων της πείνας και υς ανθρώπους».


πηγή: in

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News