Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024, 17:20
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: «Άνοιγμα» στους συνταξιούχους με δεσμεύσεις για 13η σύνταξη και αναδρομικά

Κατά πόδας θα ακολουθεί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τον πρωθυπουργό μέσα στην προεκλογική περίοδο προκειμένου να δίνει άμεσες απαντήσεις στην επιχειρηματολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου του πρωθυπουργού για τα θέματα της οικονομίας, ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με συνταξιούχους σε καφενείο στο Αιγάλεω, όπου μίλησε μαζί τους για τις αυξήσεις στις συντάξεις, το ΕΚΑΣ ενώ δεσμεύτηκε ότι θα επαναφέρει την 13η σύνταξη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με έμμεσο τρόπο έδινε απαντήσεις σε όσα εκείνη την ώρα έλεγε ο πρωθυπουργός επικεντρώνοντας, ωστόσο το ενδιαφέρον του στην τρίτη ηλικία, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει πρόβλημα.

Την τακτική αυτή αναμένεται να ακολουθήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις θεματικές συνεντεύξεις που θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς θεωρεί ότι αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στα εξής θέματα:

-Κατ αρχήν ότι η κυβέρνηση εξαπάτησε διπλά τους συνταξιούχους,

-ότι οι σημερινές αυξήσεις ψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με 10% πληθωρισμό δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα,

-δεσμεύτηκε στην επαναφορά της 13ης σύνταξης και την επιστροφή των αναδρομικών,

– προανήγγειλε μέτρα για την αποκατάσταση της αδικίας με την προσωπική διαφορά,

– ξεκαθάρισε τι είχε συμβεί με το ΕΚΑΣ λέγοντας: «Δεν λέω ότι το επιθυμούσαν, (η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου) αλλά αυτή είναι η αλήθεια και οι δεσμεύσεις που είχαν πάρει από το 2014 με το mail Χαρδούβελη. Να κοπεί το ΕΚΑΣ, το οποίο πράγματι εμείς δεν καταφέραμε να αντικρούσουμε, όπως καταφέραμε μια σειρά από άλλες περικοπές στις οποίες είχα δεσμευτεί».

«Θυμάστε τη μεγάλη εκείνη συζήτηση που έβγαιναν στη Βουλή χωρίς θράσος και χωρίς ντροπή και λέγανε ότι ξεπουλάω τη Μακεδονία για να σώσω τις συντάξεις; Και τις έσωσα τις συντάξεις. Αλήθεια, αφού τις έσωσα τις συντάξεις, πώς είμαστε εμείς αυτοί που τις κόψαμε και διαλύσαμε τους συνταξιούχους; Η αλήθεια είναι ότι υπερασπιστήκαμε και τα εθνικά συμφέροντα και τη σύνταξη, όταν η Τρόικα ήθελε να επιβάλει επιπλέον περικοπές 30% στις κύριες και στις επικουρικές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

-δεσμεύθηκε και για μέτρα αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας που ροκανίζει το εισόδημα των συνταξιούχων.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο τι παρέλαβε το κόμμα του το 2015 επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

«Άδεια ταμεία, 1 δισ. έλλειμμα στον ΕΦΚΑ και περικομμένες συντάξεις 12 συνεχόμενες φορές από το 2010 έως το 2014. Κάνανε 12 περικοπές στις συντάξεις, το 50% μεσοσταθμικά των συντάξεων είχε περικοπεί μέσα στην τετραετία. Αν ρωτήσετε κάποιους από αυτούς που βγαίνουν κάθε Σαββατοκύριακο στα κανάλια και απευθύνονται στους συνταξιούχους, η ιστορία της χώρας ξεκίνησε από το 2015 και μετά, δεν υπήρξε πιο πριν, από το 2015 και μετά ξεκίνησαν όλα. 50% λοιπόν περικοπές, 12 συνεχόμενα χαράτσια και περικοπές στις συντάξεις που επέβαλε πράγματι η Τρόικα».

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Αχάριστος και μικρόψυχος ο Μητσοτάκης

Επί της ουσίας των εξαγγελιών απάντησε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος ανέφερε:

«Για άλλη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται και αχάριστος και μικρόψυχος.

Παρέλαβε μια χώρα με ρυθμισμένο χρέος, με ασφάλεια, και για πρώτη φορά στην ιστορία της με σοβαρά ταμειακά διαθέσιμα και ειρωνεύεται.

Το πώς φτιάχτηκε το μαξιλάρι, το γιατί φτιάχτηκε, το έχουμε αναλύσει εκτενώς. Είναι στη δημόσια σφαίρα.

Αν δεν το έχει ακόμα καταλάβει ας διαβάσει το βιβλίο που πρόσφατα εκδώσαμε με την τότε διαπραγματευτική ομάδα. Το “Με την Πλάτη στον Τοίχο”. Αν δεν μπορεί ολόκληρο ας διαβάσει μόνο τις σελίδες 80-83.

Θα καταλάβει ότι τα 9,5 δισ. προήλθαν από την τελευταία εκταμίευση, στο ίδιο Eurogroup που πήραμε την ρύθμιση του χρέους.

Θα καταλάβει πως η μείωση της ανεργίας (κατά 10 μονάδες επί ΣΥΡΙΖΑ) οδήγησε σε αύξηση εσόδων.

Θα καταλάβει τον ρόλο των διαπραγματεύσεων στα πλεονάσματα και τι σημαίνει να σε έχουν αφήσει οι προηγούμενοι «Με την πλάτη στον τοίχο».

Αυτό που δεν υπάρχει στην δημόσια σφαίρα όμως είναι η δική του αυτοκριτική και απολογία.

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν στέλεχος και είναι πρόεδρος του κόμματος που χρεοκόπησε τη χώρα με αποτέλεσμα να χρειαστεί μια ιστορικά και παγκοσμίως πρωτόγνωρα μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή δεκάδων δισ., μια προσαρμογή που ΔΕΝ είχε ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014».

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News