Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024, 15:38
Οικονομία

Σταϊκούρας: Σε δύο εβδομάδες οι προτάσεις των τραπεζών – Τα τέσσερα αιτήματα της κυβέρνησης

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα έχουν φέτος κέρδη 3,5 δισ. ευρώ, με τα οποία θα πρέπει να διευκολύνουν τους δανειολήπτες και να μειώσουν την ψαλίδα των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων καθώς και τις προμήθειές τους, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Open.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είπε ότι θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος. Αυτός, πρόσθεσε, μπορεί να προέλθει από την ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι τρέχει με ρυθμό 5,6% που είναι υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν και μπορεί να είναι τελικά ακόμη υψηλότερος.

Πρόσθετα έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από την ακρίβεια

Ο υπουργός είπε ότι από τα επιπλέον έσοδα 6 δισ. ευρώ που θα έχει φέτος ο προϋπολογισμός, τα 4 δις. ευρώ προέρχονται από τον ΦΠΑ, από τα οποία τα 1,5 δισ. ευρώ οφείλεται στην καλύτερη πορεία του τουρισμού, το 1 δισ. ευρώ στην αύξηση της κατανάλωσης και τα 1,5 δισ. ευρώ στην ακρίβεια.

Σημείωσε τη μεγάλη αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με τις τιμές του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι με τις σημερινές τιμές δεν θα περισσέψει τίποτε από το αποθεματικού του 1 δις. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2023.

Στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, είπε ο υπουργός, θα προβλέπονται μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και για την επόμενη τετραετία, οι οποίες θα είναι συνάρτηση της πορείας της κρίσης.

Σε δύο εβδομάδες οι προτάσεις των τραπεζών

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που έχει με τις τράπεζες, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι αναμένει τις προτάσεις που θα κάνουν σε δύο εβδομάδες. Ερωτηθείς, αν υπάρχει τρόπος η κυβέρνηση να πιέσει τις τράπεζες, ώστε να συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή, με την επιβολή έκτακτης φορολογίας των κερδών τους, ο υπουργός είπε πως ισχύει «ό,τι δήλωσε ο πρωθυπουργός», δηλαδή ότι οι τράπεζες πρέπει να συμβάλλουν από τα κέρδη τους. Θα δούμε είπε πώς αυτό θα αποτυπωθεί στο μέλλον.

Υπάρχει κίνδυνος, είπε, λόγω της εξωγενούς κρίσης να δημιουργηθεί νέο ιδιωτικό χρέος και δυσκολία εξυπηρέτησης των οφειλών που έχουν οι δανειολήπτες.

Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις τράπεζες να συμβάλλουν με τέσσερις τρόπους:

-Πρώτον, με την αξιοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, όπου τα πράγματα είπε πηγαίνουν καλύτερα το τελευταίο τρίμηνο, με αύξηση των αιτήσεων που γίνονται δεκτές, αλλά θα πρέπει να βελτιωθούν περαιτέρω.
-Δεύτερον, με τη στήριξη των ευάλωτων συνεπών δανειοληπτών, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.
-Τρίτον, με τη μείωση της ψαλίδας των επιτοκίων χορηγήσεων – καταθέσεων, που σημαίνει αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων που σήμερα είναι κατά μέσο όρο 0,05% και μείωση του μέσου επιτόκιου χορηγήσεων που ανέρχεται στο 4,86%. Είναι απαράδεκτο αυτό που κάνουν οι τράπεζες, είπε ο υπουργός
-Τέταρτον, με τη μείωση των προμηθειών που χρεώνουν στους πελάτες τους.

Για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι οι αιτήσεις των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο γίνονται αυτόματα δεκτές, όπως και ότι μειώνεται το επιτόκιο για όσους ενταχθούν σε αυτόν.

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News