Τρίτη 16 Ιούλιος 2024, 11:43
Flashback

Soundgarden: Γιατί ο Chris Cornell θεωρούσε «τεράστιο λάθος» το «Ultramega OK»

Ο Chris Cornell είχε μετανιώσει για το πρώτο άλμπουμ των Soundgarden.

Οι Soundgarden, αν και φημίζονταν για το γεγονός ότι πειραματίζονταν σε κάθε σχεδόν δίσκο τους και για την ποικιλομορφία κάθε δουλειάς τους, ο Chris Cornell θεωρούσε ότι το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου άλμπουμ τους «Ultramega OK» (1988) ήταν ένα «τεράστιο λάθος».

Όσο διαρκούσε η εισβολή της εναλλακτικής σκηνής, οι Soundgarden ήταν πάντα οι outsiders των «Big Four» του Σιάτλ, ανάμεσα στους Alice In Chains, τους Nirvana και τους Pearl Jam.

Εκτός από το γεγονός ότι είχαν μία από τις πιο θεϊκές φωνές στην ιστορία της rock, απέφευγαν πάντα την τεράστια φήμη που απολάμβαναν οι συνάδελφοί τους και σημείωσαν την πρώτη μεγάλη επιτυχία τους με το άλμπουμ τους «Superunknown» το 1994, μετά τον θάνατο του Kurt Cobain.

 

Αρχικά, οι Soundgarden ήταν ένα πολύ διαφορετικό συγκρότημα από αυτό που κυκλοφόρησε επιτυχίες όπως το «Black Hole Sun».

Πριν ανακηρυχθούν ως η απάντηση στους Led Zeppelin, ξεκίνησαν ως ένα περίεργο art-rock συγκρότημα, με τον Chris Cornell να παίζει αρχικά ντραμς στις πρώτες εμφανίσεις τους.

Μετά την ένταξη του Matt Cameron στα ντραμς, ο Chris Cornell ήταν ελεύθερος να γίνει ο θεός της rock που ήταν πάντα γραφτό να γίνει, βοηθώντας στη δημιουργία των πρώτων τραγουδιών των Soundgarden, όπως το «Flower» (1989) και την blues διασκευή του «Smokestack Lightning».

Παρόλο που το «Ultramega OK» ήταν ένας αξιοπρεπής δίσκος για την εποχή του και μάλιστα προτάθηκε για Grammy, ο Cornell είχε αμφιβολίες για το άλμπουμ.

 

Μιλώντας στο Kerrang! , ο Chris Cornell υποστήριξε ότι το συγκρότημα δεν θα έπρεπε ποτέ να κυκλοφορήσει το πρώτο άλμπουμ του λόγω του πρόχειρου τρόπου με τον οποίο δημιουργήθηκε.

«Κάναμε ένα τεράστιο λάθος με το “Ultramega OK” επειδή αφήσαμε το οικείο περιβάλλον μας και τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμασταν και χρησιμοποιήσαμε αυτόν τον παραγωγό που επηρέασε αρνητικά τον δίσκο μας…», δήλωσε.

«Το μετανιώνω γιατί, από άποψη υλικού, θα έπρεπε να ήταν ένας από τους καλύτερους δίσκους που κάναμε», πρόσθεσε.

Ενώ αυτή η αναποφασιστικότητα είναι εμφανής από τα πρώτα τραγούδια του «Ultramega OK», η προσέγγιση «όλα επιτρέπονται» πιθανότατα πλησιάζει περισσότερο σε αυτό που ήταν η σκηνή του Σιάτλ όταν ξεκίνησαν οι Soundgarden.

Παρότι το «Flower» ήταν ένα γιγαντιαίο rock τραγούδι, έχει μία γοητεία να βρίσκεται δίπλα σε ένα κομμάτι όπως το «Circle Of Power», με ένα punk riff στην εισαγωγή και μία από τις πιο αμφιλεγόμενα ερμηνείες σε δίσκο των Soundgarden.

 

Υπάρχουν ακόμη και μερικές στιγμές στο «Ultramega OK» όπου φαίνεται ότι Chris Cornell προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του ως τραγουδιστής.

Παρόλο που μπορεί να μην είχε τεράστια αυτοπεποίθηση στην αρχή, τραγούδια όπως το «Beyond The Wheel» είναι μία ματιά σε αυτό που θα γινόταν τα επόμενα χρόνια, ουσιαστικά μία πρόβα για τραγούδια όπως το «Outshined».

Παρά τις επιφυλάξεις του Chris Cornell, το «Ultramega OK» απέκτησε και θαυμαστές μεταξύ των σπουδαίων του Σιάτλ, με τον Krist Novoselic των Nirvana να λατρεύει τους ήχους του «Beyond The Wheel» όταν το άκουσε για πρώτη φορά.

Οι Soundgarden μπορεί να ήταν ακόμα τα μικρά ψαράκια στη μικρή λίμνη με το «Ultramega OK», αλλά αυτός ο δίσκος είναι ο ήχος ενός συγκροτήματος που μεταμορφώνεται σιγά – σιγά σε γίγαντα.

 

πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News