Δευτέρα 17 Ιούνιος 2024, 4:06
Ευ Ζην

Σίγουρα γνωρίζετε τι είναι «Polyamorous», όμως τι εστί «Tolyamorous»;


Μέχρι τώρα, πιθανότατα θα έχετε ακούσει για την πολυσυντροφικότητα – το ενδιαφέρον ή την πρακτική εμπλοκή σε περισσότερες από μία ερωτικές σχέσεις ταυτόχρονα με τη συγκατάθεση όλων των πλευρών – που έχει κυριαρχήσει στη συζήτηση τον τελευταίο καιρό.

Μπορεί όμως να μην είστε εξοικειωμένοι με τον όρο «tolyamory», μια διαφορετική μορφή σχέσης που είναι διαδεδομένη αλλά σπάνια γίνεται λόγος γι’ αυτήν.

«Είναι πρόθυμοι να το ανεχτούν»

Το Tolyamory είναι ένας όρος που επινοήθηκε από τον αρθρογράφο και podcaster για το σεξ και τις σχέσεις Dan Savage. Πρόκειται για ένα αρκτικόλεξο, που συνδυάζει τις λέξεις tolerate και polyamory, και αναφέρεται σε μια δυναμική σχέσης στην οποία ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι ανέχονται – ή ανέχονται – την εξωτερική σεξουαλική ή συναισθηματική επαφή του άλλου.

Σε αντίθεση με την πολυγαμία και άλλες μορφές συναινετικής μη μονογαμίας, δεν είναι κάτι που το ζευγάρι έχει συζητήσει και συμφωνήσει ρητά.

«Το Tolyamory είναι ένα στυλ σχέσης όπου το ένα ή και τα δύο μέλη ενός κοινωνικά μονογαμικού ζευγαριού κλείνουν τα μάτια στο σεξ που κάνει – ή έκανε – ο σύντροφός τους με κάποιον άλλο, προκειμένου να διατηρήσουν τη σχέση»

Ο Savage εισήγαγε τη λέξη σε ένα επεισόδιο του podcast του «Savage Lovecast» τον Ιανουάριο:»

«[Είναι] κάποιος που είναι πρόθυμος να κάνει τα στραβά μάτια σε ένα lap dance ή μια σύντομη σχέση μετά από χρόνια γάμου. Είναι σε θέση να επικεντρωθούν σε όλους τους τρόπους με τους οποίους ο σύζυγός τους επιδεικνύει τη δέσμευσή του και δείχνει την αγάπη του. Και όλοι αυτοί οι άλλοι τρόποι αντισταθμίζουν ή κάνουν την απιστία που μπορεί να συμβαίνει ανεκτή. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ανόητοι ή εξαπατημένοι. Δεν πρέπει να τους λυπηθούμε – ξέρουν σε τι έχουν υπογράψει και εδώ και καιρό έχουν συμφιλιωθεί με αυτό. Είναι πρόθυμοι να το ανεχτούν – μέχρι ενός σημείου – συμφιλιώθηκαν με αυτό, είναι πρόθυμοι να το ανεχτούν. Είναι, με μια λέξη, tolyamorous».

Διάσημα ζευγάρια

Η Marie Thouin, ερευνήτρια σε θέματα σχέσεων, coach και συγγραφέας του επερχόμενου βιβλίου «Τι είναι η διαστροφή;», συνοψίζει το tolyamory ως εξής:

«Το Tolyamory είναι ένα στυλ σχέσης όπου το ένα ή και τα δύο μέλη ενός κοινωνικά μονογαμικού ζευγαριού κλείνουν τα μάτια στο σεξ που κάνει – ή έκανε – ο σύντροφός τους με κάποιον άλλο, προκειμένου να διατηρήσουν τη σχέση», δήλωσε στη HuffPost. «Ο ένας ή και οι δύο ανέχονται τη μη μονογαμική συμπεριφορά του συντρόφου τους, αλλά δεν την επικροτούν ανοιχτά».

«Σκεφτείτε διάσημα ζευγάρια όπως η Χίλαρι και ο Μπιλ Κλίντον, όπου η απιστία αποκαλύφθηκε – αλλά παρέμειναν μαζί ως “κοινωνικά μονογαμικό ζευγάρι”, αντί είτε να χωρίσουν είτε να γίνουν “πλήρως πολυγαμικοί” και να αγκαλιάσουν ανοιχτά άλλους συντρόφους», είπε. «Θα υπέθετα ότι τέτοιου είδους καταστάσεις συμβαίνουν συχνά».

Φωτογραφία: Reuters

Ένα παράδειγμα ενός tolyamorous ζευγαριού θα ήταν ο Cameron και η Daphne από τη δεύτερη σεζόν του «White Lotus», όπως τόνισε ο Savage στο podcast του.

Η εκπαιδευτικός σε θέματα πολυγαμίας Leanne Yau δήλωσε στη HuffPost ότι η πολυγαμία είναι «ίσως, δυστυχώς, η πιο κοινή μορφή μη μονογαμίας».

*Mε πληροφορίες από: Huffpost | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Prime Videoπηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News