Κυριακή 19 Μάιος 2024, 11:07
Κόσμος

Ρόμπερτ Φίτσο: Αντιμέτωπος με ισόβια ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας, Γιούρι Τσιντούλα


Με ισόβια κάθειρξη απειλείται ο Γιούρι Τσιντούλα, ο δράστης της δολοφονικής απόπειρας του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο την Τετάρτη (15.05.2024) στην πόλη Χάντλοβα, της κεντρικής Σλοβακίας.

Η σλοβακική αστυνομία απήγγειλε στον Γιούρι Τσιντούλα κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας του Ρόμπερτ Φίτσο, που επισύρουν ποινή κάθειρξης από 25 χρόνια έως ισόβια.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα tvnoviny.sk, ο 71χρονος Γιούρι Τσιντούλα λογοτέχνης, ποιητής, ιδρυτής κινήματος και μέλος της παραστριωτικής ομάδας «Slovenskí Branci», έριξε πέντε πυροβολισμούς εναντίον του πρωθυπουργού Robert Fico, τρεις από τους οποίους τον τραυμάτισαν σοβαρά.

Στον τόπο του εγκλήματος, αστυνομικοί από το εγκληματολογικό πέρασαν ώρες εξασφαλίζοντας στοιχεία και συλλέγοντας αποδείξεις, αναφέρει η tvnoviny.sk.

Οι ένστολοι «εξέτασαν σπιθαμή προς σπιθαμή με κάθε λεπτομέρεια τον χώρο», γράφουν. «Χρησιμοποίησαν τρισδιάστατο σαρωτή για να σαρώσουν όχι μόνο τη σκηνή των πυροβολισμών, αλλά και την ευρύτερη γύρω περιοχή». 

Το αυτοκίνητο του Τσιντούλα ερευνήθηκε και, σύμφωνα με την TV Markiza, βρέθηκε σε αυτό το κινητό του τηλέφωνο. Στη συνέχεια, το όχημα κατασχέθηκε και απομακρύνθηκε. Εν τω μεταξύ, αστυνομικοί φρουρούσαν την πολυκατοικία όπου ζούσε με τη σύζυγό του αλλά πολύ σύντομα εκείνη απομακρύνθηκε για λόγους προστασίας.

Το κίνητρο της δολοφονίας φέρεται να ήταν η διαφωνία με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και τις αλλαγές που έχει κάνει ή σχεδιάζει, γράφουν τα τοπικά μέσα.

Ο δράστης είπε στην αστυνομία ότι είχε σχεδιάσει την επίθεση λίγες ημέρες νωρίτερα, σημειώνουν και τονίζουν πως είχε σχεδιάσει να βλάψει τον πρωθυπουργό, αλλά δεν είχε σκοπό να τον σκοτώσει. Το όπλο το κατείχε νόμιμα τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια, επισημαίνουν.

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ επαίνεσε τον Ρόμπερτ Φίτσο, λέγοντας ότι υπάρχουν λίγοι πολιτικοί σαν αυτόν στην Ευρώπη και ότι έχει «λογικές» θέσεις σε σχέση με τη Ρωσία.πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News