Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024, 4:08
Auto-Moto

Renault Arkana: Υβριδικό εκ φύσεως

Η μετάβαση προς τον εξηλεκτρισμό και τις ψηφιακές υπηρεσίες αποτελεί το next big thing στις μέρες μας. Ο δρόμος που ακολουθεί όμως ο κάθε κατασκευαστής προς τα εκεί, είναι διαφορετικός. Το μυστικό δεν έχει να κάνει μόνο με την ίδια την τεχνολογία αλλά και με τον τρόπο που αυτή προσφέρεται, ώστε να αναβαθμίσει την εμπειρία του χρήστη. Ένα πεδίο στο οποίο το Renault Arkana καταφέρνει να διακριθεί.

Ξεκινώντας από την εξωτερική σχεδίαση, το επιβλητικό αυτό SUV χαρακτηρίζεται από μία κοµψή κουπέ γραµµή, με κεκλιμένη πίσω οροφή, που αναδεικνύει ένα µυώδες, σπορ προφίλ. Το συνολικό μήκος του αυτοκινήτου είναι 4,57 m, ικανό να προσφέρει ένα ευρύχωρο και ποιοτικό συνάμα εσωτερικό. Πέρα από την άνετη μετακίνηση των επιβατών είναι σε θέση να μεταφέρει και 513 lt αποσκευών. Όσο για τη θέση οδήγησης, αποδεικνύεται απολαυστικά φιλόξενη, χάρη στην καλή εργονομία, την ορατότητα και τις άφθονες πρακτικές λεπτομέρειες που εξασφαλίζει στο χρήστη.

Το always online σύστημα πολυμέσων εγγυάται με τη σειρά του μία νέα εμπειρία κατά τη μετακίνηση. Το Arkana υιοθετεί την νέα γενιά του συστήµατος πολυµέσων Renault Easy Link. Υποστηρίζει υπηρεσίες της Google και της Tom Tom, λαµβάνοντας δεδομένα για την κίνηση σε πραγματικό χρόνο, ενώ συνδέεται εύκολα και με ασφάλεια σε smartphones. Η ψηφιακή ολοκλήρωση έρχεται μέσα από δύο υψηλής ευκρίνειας οθόνες, μία 10,2” για τον πίνακα οργάνων και μία ακόμα έως 9,3”, με κατακόρυφο προσανατολισμό, για το infotainment. Παράλληλα, το ηλεκτρονικό υπόβαθρο του αυτοκινήτου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 14 συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης, που διευκολύνουν το έργο του οδηγού και μεγιστοποιούν την προσφερόμενη ασφάλεια κατά την κίνηση. 

Renault Arkana

Η εμπειρία στη χρήση έρχεται να κορυφωθεί από τα πρωτοποριακά συστήματα κίνησης της Renault. Χάρη στην τεχνολογία E-TECH, με προέλευση από τη Formula 1, ο Γάλλος κατασκευαστής καταφέρνει να διατηρεί όλα τα οφέλη ενός ευρύχωρου SUV, με αυξημένη αποδοτικότητα κατά 25%!

Το Renault Arkana προσφέρεται σε αποκλειστικά υβριδικές εκδόσεις, με κορυφαία την Hybrid E-TECH 145. Βασιζόμενο σε μία σειρά καινοτόμων λύσεων, που ενσωματώνουν 150 πατέντες, το υβριδικό αυτό σύστημα κίνησης του αυτοκινήτου χρησιμοποιεί συνολικά τρεις κινητήρες. Μία μονάδα εσωτερικής καύσης 1,6 λίτρων, έναν αποδοτικό ηλεκτροκινητήρα και έναν ακόμη HSG (High-voltage Starter Generator). 

Η προηγμένη υβριδική αρχιτεκτονική του επιτρέπει τη λειτουργία µε οποιονδήποτε δυνατό συνδυασμό: 100% ηλεκτρικά, µε εν σειρά υβριδική λειτουργία, µε παράλληλη υβριδική λειτουργία, µε εν σειρά και παράλληλη υβριδική λειτουργία και τέλος κάνοντας ανάκτηση ενέργειας. Για την τελευταία, η τεχνογνωσία από την F1 εξασφαλίζει κορυφαία αποτελέσματα, µε την επιβράδυνση κατά την αναγέννηση να αγγίζει τα 0,4 G!

Renault Arkana

Στην καθημερινότητα της πόλης, η τεχνολογία E-TECH είναι σε θέση να περιορίσει την κατανάλωση έως και 40%, σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο βενζινοκίνητο μοντέλο. Το σύστημα εκκινεί πάντα ηλεκτρικά και ο θερμικός κινητήρας εμπλέκεται µμεταξύ των 25 και 30 km/h. Χάρη στην προηγμένη διαχείριση και στο συσσωρευτή χωρητικότητας 1,2 kWh, το αυτοκίνητο είναι σε θέση να καλύψει έως και το 80% μίας διαδρομής σε ηλεκτρική λειτουργία! 

Πέραν του πλήρους υβριδικού πακέτου, στη γκάμα των εκδόσεων μπορεί κανείς να συναντήσει και μία μικρότερη, πιο οικονομική εκδοχή. Αναφερόμαστε στην TCe 140 EDC Hybrid MHEV, όπου εφοδιάζεται με κινητήρα εσωτερικής καύσης 1,3 λίτρων. Το ήπια υβριδικό σύστημα είναι σε θέση να περιορίζει την κατανάλωση και τις εκπομπές ρύπων, σε σχέση με ένα συμβατικό μοντέλο. Ως εκ τούτου, έρχεται να σταθεί ανάμεσα σε αυτά και στα κορυφαία υβριδικά, τεχνολογίας E-TECH του Γάλλου κατασκευαστή.
 


πηγή: drive.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News