Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024, 2:24
Auto-Moto

Race of Champions: Στη Νορβηγία το Nations Cup (+videos)

Η Νορβηγία, με δίδυμο τους Petter και Oliver Solberg, κατέκτησε το Nations Cup με το οποίο άνοιξε η αυλαία του Αγώνα των Πρωταθλητών (Race of Champions) στη Σουηδία.

Ο Αγώνας των Πρωταθλητών, διεθνώς γνωστός ως Race of Champions (ROC), επιστρέφει στο προσκήνιο αυτό το Σαββατοκύριακο, 5-6 Φεβρουαρίου, σε ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή επί χιονισμένου οδοστρώματος, στο Pite Havsbad της Βόρειας Σουηδίας (διαβάστε το preview του αγώνα).

Η αυλαία του διημέρου άνοιξε σήμερα, Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, με τη διεξαγωγή του Nations Cup, δηλαδή του αγώνα εθνικών ομάδων.

Κάθε χώρα διέθετε δύο οδηγούς, ενώ η διαδικασία ήταν, όπως συνηθίζεται στον Αγώνα των Πρωταθλητών, νοκ άουτ, με τους νικητές να συνεχίζουν και τους ηττημένους, να αποχωρούν για σήμερα.

Νικήτρια του Nations Cup αναδείχθηκε η Νορβηγία, με τους Petter και Oliver Solberg να πανηγυρίζουν, αφού επικράτησαν στον Τελικό των ΗΠΑ, που είχαν ως δίδυμο τον θρύλο του Nascar, Jimmie Johnson και τον νεότερο νικητή στους αγώνες Indy, Colton Herta.

Race of Champions 2022 06

Πάντως, η ημέρα ξεκίνησε με μια μεγάλη έκπληξη, όταν ο Lucas Blakeley, ένας εκ των δύο φιναλίστ του εικονικού αγώνα eROC, οι οποίοι συμμετείχαν μέσω της ομάδας eROC All Stars, επικράτησε σε μονομαχία με αυτοκίνητο rallycross, απέναντι στον 4 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή Formula 1, Sebastian Vettel!

Race of Champions: Η εξέλιξη του Nations Cup

Παρά την εντυπωσιακή νίκη του Blakeley, τελικά η Γερμανία που είχε ως δίδυμο τους Sebastian Vettel και Mick Schumacher, πέρασε στο “κυρίως ταμπλό”, δηλαδή στην οκτάδα.

Εκεί αντιμετώπισε την ομάδα των Αμερικανών, η οποία επικράτησε και πήρε την πρόκριση για τον ημιτελικό.  Απέναντι στους Johnson και Herta βρέθηκαν οι Mika Hakkinen και Emma Kimilainen (οδηγός στο W Series), η οποία αντικατέστησε εκτάκτως τον Valtteri Bottas.

Race of Champions 2022 02

Για να συμβεί αυτό, οι Φινλανδοί είχαν κερδίσει τη Μεγάλη Βρετανία, όπου την παράσταση έκλεψαν οι δύο μονομαχίες του δις Παγκόσμιου Πρωταθλητή F1, με τον πρώην teammate του στη McLaren, David Coulthard.

Την πρώτη φορά επικράτησε ο Σκοτσέζος, όμως τη δεύτερη και κρισιμότερη ο Φινλανδός επιβλήθηκε, δίνοντας τη νίκη στη Φινλανδία, αφού νωρίτερα η Kimilainenn είχε κερδίσει την Jamie Chadwick, η οποία είχε έξοδο και δέχθηκε επιπλέον ποινή 10”.

Με αυτόν τον τρόπο, διαμορφώθηκε ο πρώτος ημιτελικός, μεταξύ ΗΠΑ και Φινλανδίας. Αν και δε διέθεταν εμπειρία στο χιόνι, οι Johnson και Herta έκαναν την έκπληξη, κερδίζοντας την πρόκριση για τον Τελικό, όπου αντιμετώπισαν τη Νορβηγία.

Race of Champions 2022 05

Για να φτάσουν στον Τελικό, οι Petter και Oliver Solberg χρειάστηκε να επιβληθούν δύο σκανδιναβικών ομάδων. Στην οκτάδα, πατέρας και γιος Solberg επικράτησαν της Σουηδίας των Mattias Ekstrom και Timmy Hansen, παίρνοντας το “εισιτήριο” για τον ημιτελικό.

Εκεί, αντιμετώπισαν την ομάδα “Nordic“, η  οποία αποτελούνταν από τον θρύλο και πολυνίκη του Le Mans Tom Kristensen, καθώς και τον κορυφαίο σύγχρονο οδηγό Rallycross, Σουηδό Johan Kristofferson.

Για να φτάσουν στον ημιτελικό, οι οδηγοί της Nordic είχαν κερδίσει τη Γαλλία, που διέθετε σύνθεση Παγκόσμιων Πρωταθλητών Ράλλυ, με τους Sebastien Loeb και Didier Auriol.

Στην μάχη μεταξύ Νορβηγίας και Nordic, ο Petter Solberg πήρε μια αποφασιστική νίκη επί του teammate του το 2014 στην ομάδα Nordic τότε, Tom Kristensen με τον οποίο είχαν πανηγυρίσει τον τίτλο.

Race of Champions 2022 03

Κάπως έτσι, φτάσαμε σε έναν σχετικά απροσδόκητο Τελικό, μεταξύ Νορβηγίας και ΗΠΑ. Ο Petter Solberg κέρδισε τον Jimmie Johnston με Polaris και αμέσως μετά, ο Oliver Solberg έκανε το “2-0” απέναντι στον Colton Herta.

Ο Johnson έδωσε ελπίδα στους Αμερικανούς, επικρατώντας του Oliver Solberg με την πισωκίνητη Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport, όμως ο Petter Solberg σφράγισε τη νίκη για τη Νορβηγία, κερδίζοντας τον Herta.

Αυτός ήταν ο δεύτερος τίτλος του Petter Solberg στο Nations Cup και προφανώς, ο παρθενικός γα τον Oliver Solberg, ο οποίος κάνει ντεμπούτο φέτος στο Race of Champions.

Παράλληλα, οι δυο τους έγιναν το πρώτο δίδυμο πατέρα-γιου που κερδίζει τον εν λόγω αγώνα.

Δείτε τι έγινε στον Τελικό

“Το κίνητρο για αυτό ήρθε όταν είδα τον Sebastien Loeb να κερδίζει το Ράλλυ Μόντε Κάρλο, οπότε σκέφτηκα πως δε μπορεί να είναι τόσο δύσκολο”, σχολίασε χαμογελώντας ο Petter Solberg μετά από τον Τελικό.

“Ήμουν έτοιμος για αυτόν τον αγώνα και να το κάνω μαζί με τον Oliver ήταν ένα μεγάλο όνειρο. Έκανες πολύ καλή δουλειά (σ.σ. είπε στον γιο του)”.

Δείτε τη δήλωση του Petter Solberg

Το διήμερο του ROC κορυφώνεται αύριο με τον Αγώνα των Πρωταθλητών, που θα μεταδοθεί ζωντανά από την Cosmote Sport 5HD (13:00-16:00)

Photos: Race of Champions


πηγή: 4troxoi.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News