Τετάρτη 11 Δεκέμβριος 2024, 21:08
Ταξίδι

Ιταλία: Πώς χτίστηκε η Βενετία πάνω στο νερό

Η Βενετία, η θρυλική «Πλωτή Πόλη», συχνά αποφεύγεται από τους τουρίστες λόγω των υπερβολικών πλήθους που κατακλύζουν τους δρόμους και τα κανάλια της. Ωστόσο, πίσω από την τουριστική της εικόνα, η Βενετία κρύβει μια εκπληκτική ιστορία μηχανικής και ανθρώπινης επινοητικότητας. Κάποτε, οι κάτοικοί της δεν διέθεταν δρόμους, γη ή πόσιμο νερό, αλλά κατάφεραν να μετατρέψουν έναν λασπώδη βάλτο στην πιο ισχυρή και πλουσιότερη πόλη του μεσαίωνα.

Η κατασκευή της Βενετίας: Ένα θαύμα μηχανικής

Η κατασκευή μιας πόλης σε έλος ήταν τεράστια πρόκληση. Οι πρώτοι άποικοι έσκαψαν κανάλια και ενίσχυσαν τις όχθες με ξύλινες σανίδες για να δημιουργήσουν τα πρώτα θεμέλια. Χιλιάδες ξύλινοι πάσσαλοι καρφώθηκαν βαθιά στη λάσπη, τοποθετημένοι ο ένας δίπλα στον άλλον, δημιουργώντας μια σταθερή πλατφόρμα για την ανέγερση κτιρίων. Αυτές οι ξύλινες βάσεις, που βρίσκονται ακόμη κάτω από πολλά από τα σημερινά κτίρια, αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά της πόλης.

 

Η μακροχρόνια αντοχή των ξύλινων πασσάλων οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου στο νερό. Οι πάσσαλοι ήταν εντελώς βυθισμένοι σε νερό, αποτρέποντας την οξείδωση και την αποσύνθεση του ξύλου. Επιπλέον, τα αλμυρά νερά, πλούσια σε ιλύ, προκάλεσαν μια απολιθωτική επίδραση στο ξύλο, μετατρέποντάς το σε κάτι παρόμοιο με πέτρα. Αυτή η μοναδική διαδικασία βοήθησε να διατηρηθούν τα θεμέλια της πόλης για αιώνες.

 

Παρά την ανθεκτικότητα των ξύλινων πασσάλων, η Βενετία έχει υποστεί καθίζηση. Οι φυσικές διεργασίες και οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν επηρεάσει τη σταθερότητα της πόλης. Οι συνεχώς αυξανόμενες κινήσεις των μηχανοκίνητων σκαφών στα κανάλια έχουν επιταχύνει τη διάβρωση. Τα κύματα που δημιουργούνται από τα σκάφη προκαλούν ζημιές στις όχθες και τα θεμέλια των κτιρίων, ιδιαίτερα στο Μεγάλο Κανάλι, όπου πάνω από το 60% των κτιρίων έχουν υποστεί φθορές λόγω της αυξημένης κυματικής δράσης.

 

Μερικοί υποστηρίζουν ότι η Βενετία θα έπρεπε να ονομάζεται «Βυθιζόμενη Πόλη» αντί για «Πλωτή Πόλη». Παρά τις έξυπνες λύσεις των Βενετσιάνων, η καθίζηση και η διάβρωση αποτελούν σοβαρές απειλές για τη μελλοντική σταθερότητα της πόλης. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Βενετία σήμερα, όπως η κλιματική αλλαγή και η αυξανόμενη στάθμη της θάλασσας, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για σύγχρονες λύσεις που θα βοηθήσουν στη διατήρηση αυτής της μοναδικής πόλης.

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News