Τρίτη 23 Απρίλιος 2024, 11:17
Πολιτική

«Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ – κυβέρνησης για τον πλειστηριασμό του σπιτιού της Ιωάννας Κολοβού

Με αφορμή το κίνημα συμπαράστασης προς τη δημοσιογράφο Ιωάννα Κολοβού, η οποία έχασε το σπίτι της (πρώτη κατοικία) σε πλειστηριασμό για οφειλή 15.00 ευρώ που χρωστούσε σε πιστωτική κάρτα, ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας μάλιστα  στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό, ισχυρίστηκε πως το σπίτι της χαμηλοσυνταξιούχου δημοσιογράφου, Ιωάννας Κολοβού, βγήκε σε πλειστηριασμό επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάρτιο του 2019, καταλογίζοντας «υποκρισία» στον Αλέξη Τσίπρα που την επισκέφθηκε στο σπίτι της.

Παρουσίασε μάλιστα και έγγραφα από την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τα οποία είχαν ως «ημερομηνία δημοσίευσης πλειστηριασμού» τις 20/3/2019 και ως «ημερομηνία διεξαγωγής πλειστηριασμού» τις 9/10/19, δηλαδή μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Ωστόσο, ο πλειστηριασμός δεν έγινε ποτέ καθώς, όπως έλεγαν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν εκτελέστηκαν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, διότι υπήρχε θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, υποχρέωση των funds σε κλήση για ευνοϊκή ρύθμιση στον οφειλέτη πριν οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης, πλαίσιο μη εκτέλεσης πλειστηριασμών, και πλαίσιο δικαστικών προσφύγων από νόμο Κατσέλη – Σταθάκη.

«Μάταια προσπαθεί να θολώσει τα νερά ο κ. Σκυλακάκης και η κυβέρνηση των Πάτσηδων» έλεγαν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεταν: «Το 2022 που έγινε ο πλειστηριασμός ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ ή επί ΝΔ; Το 2022 που έσπασαν την πόρτα του σπιτιού της χαμηλοσυνταξιούχου με αλυσοπρίονο ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ ή επί ΝΔ;  Το 2022 που επιχείρησαν να τη βγάλουν σηκωτή μέσα από το σπίτι της ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ ή επί ΝΔ;».

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι ο πλειστηριασμός του ακινήτου της κας Κολοβού δεν έγινε στις 20.3.19 «όπως ψευδώς είπε ο κ. Σκυλακάκης. Δεν έγινε ούτε καν τον Οκτώβρη του 2019, όπου ακόμη ίσχυε το πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από ολιγόμηνη παράταση που του είχε δώσει η κυβέρνηση της ΝΔ».

«Ο πλειστηριασμός του εν λόγω ακινήτου –λένε οι ίδιοι άνθρωποι- εκτελέστηκε στις 16/3/2022, όπως επιβεβαιώνεται και από το e-auction.gr επί διακυβέρνησης ΝΔ, μετά την ψήφιση του πτωχευτικού νόμου του κ. Μητσοτάκη, που ήρε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας και μετά την καταψήφιση τριών τροπολογιών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για διατήρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής Επικρατείας και υπεύθυνος του χρηματοπιστωτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Φλαμπουράρης, απάντησε στην κυβερνητική επιχειρηματολογία λέγοντας: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνθήκες ασφυκτικής μνημονιακής παρακολούθησης και εποπτείας, επειδή ακριβώς θεωρούσε και θεωρεί την κατοικία κοινωνικό αγαθό, έδρασε κατά τρόπο προστατευτικό της πρώτης κατοικίας.

Παραθέτω ένα σύντομο ιστορικό, για να τελειώνουν οι θρασύτατα ψέματα της κυβέρνησης και κάποιων που αναπολούν την ανασύσταση του «αντι – ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου, για να θυμίσουμε την πραγματικότητα.

1) Το 2015 που αναλάβαμε την Κυβέρνηση υπήρχε ο νόμος Κατσέλη που προστάτευε επιτυχημένα την πρώτη κατοικία των μισθωτών και συνταξιούχων από χρέη προς τράπεζες και ιδιώτες.

2) Ο νόμος Σταθάκη, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επίσης προστάτευε την πρώτη κατοικία και επιπλέον επέκτεινε την προστασία της στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες από χρέη προς τράπεζες, ιδιώτες, αλλά και προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

3) Το 2019 έληξε η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων στον νόμο Κατσέλη, όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο Σταθάκη, αλλά δεν έληξε η προστασία της πρώτης κατοικίας. Γι’ αυτό και οι νόμοι «ΚΑΤΣΕΛΗ – ΣΤΑΘΑΚΗ» ενοχοποιήθηκαν από τους διαβόητους «θεσμούς» και των εγχώριων υποστηρικτών τους, ως εργαλεία «στρατηγικών κακοπληρωτών» και η κατάργησή τους ετέθη ως «προϋπόθεση» για την έξοδο από τα μνημόνια.

4) Τον Μάρτιο του 2019 νομοθετήσαμε τον νόμο 4605, στο πλαίσιο του οποίου καθιερώθηκε η διαδικασία ρύθμισης χρεών με πιστωτικά ιδρύματα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. .

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε, παρά τις αντίθετες απαιτήσεις, εν ενεργεία τις διαδικασίες του νόμου ΚΑΤΣΕΛΗ – ΣΤΑΘΑΚΗ. Θέσπισε ένα μεταβατικό μηχανισμό, σύμφωνα με τον οποίο και με την οικονομική συμμετοχή του Δημοσίου οι Τράπεζες ήταν ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ να ρυθμίσουν τα δάνεια επί ακινήτων πρώτης κατοικίας.

5) Το νόμο αυτό μάλιστα, τον παράτεινε η Κυβέρνηση της ΝΔ, μέχρι την κατάργηση του από τον νέο πτωχευτικό νόμο 4738/2020 (27/10/2020), ο οποίος καταργεί κάθε προστασία πρώτης κατοικίας. Θυμίζουμε ότι ο νέος πτωχευτικός νόμος της ΝΔ αποκρούστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ στον υπουργό Οικονομικών για πολλούς λόγους και μεταξύ αυτών και για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

6) Τον Ιούλιο του 2020 καταθέσαμε τροπολογία του ν. 4605/2019 με διεύρυνση των κριτηρίων  για την υπαγωγή μεγαλύτερου αριθμού δανειοληπτών καθώς και παράταση ισχύος του νόμου.

7) Το Σεπτέμβριο του 2020 καταθέσαμε τροπολογία για αναστολή πλειστηριασμών οφειλετών, που ως υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης έχουν ακίνητο που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, και οι δύο αυτές τροπολογίες απορρίφθηκαν από την Κυβέρνηση της ΝΔ.

Τον Ιούλιο του 2021 καταθέσαμε τροπολογία για αναστολή πλειστηριασμών που αφορούν ακίνητο που χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του οφειλέτη, εφόσον η αντικειμενική αξία αυτού δεν υπερβαίνει τις διακόσιες ογδόντα χιλιάδες (280.000) ευρώ.

Όλες οι τροπολογίες απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Σήμερα λοιπόν, που βρισκόμαστε εκτός μνημονίων, που οι Τράπεζες έχουν “εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους;” και άρα δεν ισχύουν επιχειρήματα περί στήριξης της κεφαλαιακής τους επάρκειας, τίποτα δεν εμποδίζει ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και θα δίνει δυνατότητες βιώσιμων ρυθμίσεων και με δικαστικές εγγυήσεις». 

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News