Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024, 18:24
Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ιερέας καταδικάστηκε ως πράκτορας της Ρωσίας – Εκκλησίες στο «μικροσκόπιο» του Κιέβου

Σχεδόν 9,5 μήνες μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αρχές του Κιέβου βάζουν στο στόχαστρο φιλο-ρωσικές εκκλησίες. Σε μία περίπτωση ιερέας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών επειδή συνέλεγε πληροφορίες για λογαριασμό της Μόσχας.

Ο ιερέας, από την περιοχή Λουχάνσκ, «θέατρο» του πολέμου στην Ουκρανία, δεν κατονομάστηκε. Σύμφωνα με τις ουκρανικές εισαγγελικές αρχές συνέλεγε πληροφορίες για τον εξοπλισμό και τα οπλικά συστήματα του στρατού από τα μέσα Απριλίου. «Ο εχθρός χρησιμοποιούσε τις πληροφορίες για να εντοπίσει την τοποθεσία και να βάλει εναντίον των στόχων», ανέφερε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram.

Ο Ουκρανός ιερέας εκκλησίας που συνδέεται με τη Ρωσία καταδικάστηκε σε 12ετή κάθειρξη αφού κρίθηκε ένοχος για παροχή βοήθειας στη Μόσχα, ανακοίνωσε η Γενική Εισαγγελία την Τετάρτη (07.12.2022).

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας προωθεί έναν νόμο με τον οποίο θα απαγορευτούν οι εκκλησίες που συνδέονται με τη Ρωσία, ένα μέτρο που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θεωρεί αναγκαίο ώστε να μην μπορεί η Μόσχα «να αποδυναμώνει την Ουκρανία εκ των έσω».

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) πραγματοποίησε έρευνες σε ενορίες που το Κίεβο λέει ότι ενδέχεται να έπαιρναν εντολές από τη Μόσχα.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας που υπάγεται στη Μόσχα έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας αλλά πολλοί Ουκρανοί φοβούνται ότι μπορεί να αποτελεί πηγή ρωσικής επιρροής.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News