Πέμπτη 7 Δεκέμβριος 2023, 2:47
Υγεία

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για την κρυοσυντήρηση ωαρίων

Η κρυοσυντήρηση (κατάψυξη) ωαρίων είναι μια διαδικασία κατά την οποία συντηρούνται τα ωάρια στο εργαστήριο για μελλοντική χρήση τους με σκοπό την τεκνοποίηση.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μια σημαντική  αύξηση στον αριθμό των γυναικών που προχωρούν στη διαδικασία αυτή .

Για ποιο λόγο μια γυναίκα προχωράει στη κρυοσυντήρηση των ωαρίων της.

Οι κυρίως λόγοι είναι δύο:

Λόγω προγραμματισμένης θεραπείας (για ογκολογικούς λόγους) οι ωοθήκες ενδέχεται να υποστούν ένα σοβαρό πλήγμα όσο αφορά τον αριθμό και την ποιότητα των ωαρίων. Η κρυοσυντήρηση των ωαρίων προ ακτινοθεραπείας ή χημειοθεραπείας ενδείκνυται σε πολλές περιπτώσεις για το λόγο αυτό.

Ο δεύτερος λόγος είναι η λεγόμενη κρυοσυντήρηση για κοινωνικούς λόγους.

Η κρυοσυντήρηση σε αυτές της περιπτώσεις γίνεται για να εξασφαλίσει η γυναίκα έναν ικανοποιητικό αριθμό ωαρίων σε μια ηλικία που αυτό είναι εφικτό μια και δεν έχει βρει ακόμη την κατάλληλη στιγμή για την απόκτηση ενός παιδιού.

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για την κρυοσυντήρηση των ωαρ;iων;

Η κρυοσυντήρηση των ωαρίων μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε αναπαραγωγική ηλικία. Για να έχει όμως η γυναίκα μεγάλες πιθανότητες σύλληψης με τη μελλοντική χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων η διαδικασία της κρυοσυντήρησης ενδείκνυται να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Τα δεδομένα ερευνών έχουν δείξει ότι η καλύτερη ηλικία είναι αυτή κάτω των 35 ετών. Σε αυτό το ηλικιακό φάσμα η κρυοσυντήρηση μόλις 9 ωαρίων είναι ικανή να εξασφαλίσει ένα ποσοστό επιτυχίας εγκυμοσύνης σε μελλοντική τους χρήση σε ένα 70% των περιπτώσεων!

Ωστόσο τα ποσοστά επιτυχίας δεν είναι απογοητευτικά για μεγαλύτερες ηλικίες αλλά σίγουρα συνηγορούν ότι όσο πιο νωρίς ηλικιακά τόσο το καλύτερο!

Πως γίνεται η διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων;

Η διαδικασία περιλαμβάνει κάποιες εξετάσεις και λήψη αγωγής για να γίνει η διέγερση των ωοθηκών. Όταν τα ωοθυλάκια φτάσουν στο επιθυμητό μέγεθος τότε γίνεται η λήψη των ωαρίων (που περιέχονται μέσα στα ωοθηλάκια και καταψύχονται).

Είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή;

Η προσέγγιση του Δρ. Μαρινάκη στην κατάψυξη ωαρίων συνάδει απόλυτα με τη νοοτροπία και των υπόλοιπων θεραπειών εξωσωματικής. Και στον τομέα της κατάψυξης ωαρίων, δίνονται οι μικρότερες δυνατές ποσότητες φαρμάκων κάτι το οποίο ακολουθεί πιστά και στην εξωσωματική φυσικού κύκλου αλλά και στην εξωσωματική ήπιων πρωτοκόλλων. Η προσέγγιση αυτή συνδέεται με λιγότερο κίνδυνο παρενεργειών, βραχύτερη θεραπεία και είναι πιο εύκολα προσαρμόσιμη στην καθημερινή ζωή.

Πόσο κοστίζει η κατάψυξη ωαρίων;

Το κόστος εξαρτάται από τη θεραπεία διέγερσης των ωοθηκών οπότε δεν είναι το ίδιο σε όλες τις περιπτώσεις. Είναι μικρότερο από το κόστος μιας πλήρους εξωσωματικής γονιμοποίησης αφού τα έξοδα αφορούν την ωοληψία και την κατάψυξη.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείστε με τον ειδικό ιατρό αναπαραγωγής Δρ Μαρινάκη

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News