Τρίτη 16 Ιούλιος 2024, 8:13
Τεχνολογία

Ποια χώρα προηγείται στις πατέντες της ΑΙ; Μάλλον όχι αυτή που νομίζατε


Η Κίνα προηγείται με μεγάλη διαφορά στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, ανακοίνωσε ο αρμόδιος φορέας του ΟΗΕ, καθώς η νέα τεχνολογία ενθουσιάζει εταιρείες και επενδυτές.

Η Κίνα έχει κατοχυρώσει τριπλάσιες πατέντες συγκριτικά με τις ΗΠΑ στη δεύτερη θέση, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO), ο οποίος επιβλέπει το διεθνές σύστημα αναγνώρισης πατεντών.

Την τελευταία δεκαετία έχουν αναγνωριστεί 50.000 πατέντες για εφαρμογές παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (GenAI), συστήματα που παράγουν κείμενο, εικόνες, ακόμα και κώδικα υπολογιστή, σύμφωνα  με τις οδηγίες του χρήστη.

«Πιστεύουμε ότι θα αυξηθούν κι άλλο» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κρίστοφερ Χάρισον, αναλυτής του WIPO.

Την περίοδο 2014-23 κατοχυρώθηκαν στην Κίνα περισσότερα από 38.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αφορούν την GenAI, συγκριτικά με 6.276 στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για πατέντες που καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα εφαρμογών, από την αυτόνομη οδήγηση μέχρι τις εκδόσεις και τη διαχείριση εγγράφων.

Στην τρίτη θέση έρχεται η Νότια Κορέα, στην τέταρτη η Ιαπωνία και στην τέταρτη η Ινδία, όπου οι πατέντες αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό, δείχνουν τα δεδομένα.

Μεγάλους αριθμούς διπλωμάτων έχουν κατοχυρώσει η κινεζική ByteDance -ιδιοκτήτρια του TikTok-, ο γίγαντας του διαδικτυακού εμπορίου Alibaba και η Microsoft, η οποία χρηματοδοτεί την OpenAI.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο κλάδος θα έχει βαθιές συνέπειες σε πολλούς κλάδους της βιομηχανίας» δήλωσε ο Χάρισον, ο οποίος ανέφερε ως παράδειγμα τη χρήση της ΑΙ για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων.πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News