Σάββατο 5 Οκτώβριος 2024, 10:30
Ξένη Μουσική

Pink Floyd: Συμφωνία για την πώληση των πνευματικών δικαιωμάτων τους

Το θρυλικό βρετανικό ροκ συγκρότημα Pink Floyd, μετά από χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών, συμφώνησε να πουλήσει τα πνευματικά δικαιώματα της ηχογραφημένης μουσικής τους και το brand name τους στη Sony Music για περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια (350 εκατομμύρια ευρώ), όπως επιβεβαιώνουν πηγές στο Variety.

Η συγκεκριμένη συμφωνία, μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών, τελικά επιτεύχθηκε παρά τις μακροχρόνιες εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των μελών του συγκροτήματος, ιδιαίτερα μεταξύ του Ρότζερ Γουότερς και του Ντέιβιντ Γκίλμορ. Η συμφωνία καλύπτει τα δικαιώματα της ηχογραφημένης μουσικής, ενώ τα δικαιώματα σύνθεσης παραμένουν στα χέρια των μουσικών.

Η Sony έχει δεχτεί επικρίσεις για την καταβολή ενός τόσο μεγάλου ποσού στον Γουότερς, ο οποίος, παρόλο που αρνείται τις κατηγορίες αντισημιτισμού, έχει προκαλέσει αντιδράσεις με τις σκληρές δηλώσεις του κατά των κυβερνήσεων του Ισραήλ, της Ουκρανίας και των ΗΠΑ.

Ο κατάλογος των Pink Floyd, μαζί με τα δικαιώματα εμπορικής χρήσης, θεωρείται ένας από τους πιο πολύτιμους στη σύγχρονη μουσική, με κλασικά άλμπουμ όπως τα “Dark Side of the Moon”, “The Wall”, “Wish You Were Here”, και άλλα. Ο κατάλογος είχε διατεθεί προς πώληση εδώ και χρόνια με αρχική τιμή τα 500 εκατομμύρια δολάρια, αλλά εσωτερικές συγκρούσεις, κυρίως εξαιτίας των πολιτικών δηλώσεων του Γουότερς, δυσχέραιναν την επίτευξη συμφωνίας.

Ο Γουότερς έχει επικριθεί έντονα για τις απόψεις του, συγκρίνοντας το Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία και υποστηρίζοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν ήταν “απρόκλητη”. Τα σχόλιά του είχαν συνέπειες, όπως την ακύρωση συναυλιών στην Πολωνία το 2022. Η Πόλι Σάμσον, σύζυγος του Γκίλμορ, τον κατηγόρησε δημόσια στο Twitter, χαρακτηρίζοντάς τον “αντισημίτη μέχρι το μεδούλι”, κατηγορία την οποία ο Γουότερς αρνήθηκε.

Πριν τη συμφωνία με τη Sony, εταιρείες όπως η Hipgnosis, η Warner Music και η BMG ήταν κοντά σε συμφωνία το 2022, όμως οι πολιτικές δηλώσεις του Γουότερς οδήγησαν σε κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, ενώ άλλοι παράγοντες όπως τα αυξανόμενα επιτόκια και η πτώση της αξίας της λίρας συνέβαλαν στην αποτυχία των συμφωνιών.

Στη μέση της διαμάχης βρίσκεται ο Nick Mason, ο οποίος το 2018 σχολίασε απογοητευμένος: «Είναι λυπηρό που αυτοί οι ηλικιωμένοι κύριοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε σύγκρουση.»

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News