Τρίτη 18 Ιούνιος 2024, 5:46
Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

ΠΓΝΠ: 35 ασθενείς σε ράντζα περίμεναν εισαγωγή κατακλύζοντας τα Επείγοντα και την Παθολογική 


Της Τέτας Γιαννάρου

Σε ασφυκτική πίεση το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο οποίο πραγματικά εισρέουν ασθενείς κατακλύζοντας το Τμήμα Επειγόντων (ΤΕΠ) και δημιουργώντας το αδιαχώρητο στην Παθολογική Κλινική στην οποία ως γνωστόν υπάγεται η πλειονότης των ειδικοτήτων.

Το φαινόμενο χαρακτηρίζουν μέλη του ιατρικού κύκλου σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες της «Γ», ως κατάσταση που προσομοιάζει με την εποχή της covid-19 σε επίπεδο προσέλευσης αλλά και συσσώρευσης ασθενών στα Επείγοντα. Εν τω μεταξύ πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις των διευθυντών των Κλινικών και της Διευθύντριας των Επειγόντων με την Διοίκηση του Νοσοκομείου με αντικείμενο την εξεύρεση επίλυσης του προβλήματος. Ήδη στο Τμήμα Επειγόντων σε δύο μέρες εφημερίας προσήλθαν άνω των 400 ασθενών, 89 εκ των οποίων για εισαγωγή ενώ υπήρχαν προχθές τριάντα πέντε επικουρικές κλίνες (ράντζα) με ασθενείς που περιμένουν εισαγωγή, γεγονός που επιβεβαιώνεται από όλες τις πλευρές αλλά σταδιακά εισάγονται.

Δ. Μπάκος: «Η όντως δύσκολη κατάσταση βαίνει αποκλιμακούμενη»
Ο Διοικητής του ΠΓΝΠ Δημήτριος Μπάκος, ερωτηθείς από τη «Γ» σε ποιο σημείο βρίσκεται το πρόβλημα και αν θα υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση, επιβεβαιώνει την όντως μεγάλη προσέλευση και κυρίως τον αυξημένο αριθμό εισαγωγών με αποτέλεσμα την αναγκαιότητα χρήσης επικουρικών κλινών, πλην δηλώνει ότι το πρόβλημα βρίσκεται σε σταδιακή αποκλιμάκωση.
«Είναι αλήθεια ότι αντιμετωπίσαμε μια δύσκολη κατάσταση αυτό το Σαββατοκύριακο με αυξημένο αριθμό περιστατικών που προσήλθαν στο ΠΓΝΠ, 89 εκ των οποίων έχρηζαν εισαγωγής. Είναι αλήθεια ότι λόγω του αυξημένου όγκου των προς νοσηλεία ασθενών χρειάστηκαν κάποιοι ασθενείς να παραμείνουν στα Επείγοντα σε επικουρικές κλίνες. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις των διευθυντών των Κλινικών και της Διευθύντριας των Επειγόντων για την εξεύρεση βέλτιστης λύσης ενώ ταυτόχρονα η Διοίκηση έδωσε εντολές για ενίσχυση του ΤΕΠ με κατάλληλο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό από άλλα τμήματα του Νοσοκομείου. Η κατάσταση βαίνει προς αποκλιμάκωση καθότι μεταφέρονται σταδιακά οι ασθενείς από τις επικουρικές κλίνες του ΤΕΠ στις αντίστοιχες με την πάθηση του κάθε ασθενούς κλινικές. Προσωπικά αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω την κατανόηση των ασθενών για την όποια ταλαιπωρία υπέστησαν και θέλω να γνωρίζουν ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όσο όγκο ασθενών και να δέχεται πάντα θα είναι ανοικτό και έτοιμο να παρέχει την πρέπουσα νοσηλεία σε όλους».


Μ. Μαραγκός: «Κάνουμε τα πάντα για την αρμόζουσα παροχή νοσηλείας»
Η «Γ» απευθύνθηκε στον Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής, Καθηγητή Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας Μάρκο Μαραγκό με ερώτημα: ποια και κατά πόσο διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση. Εξαιρετικά φειδωλός ο Καθηγητής Μαραγκός συνέπτυξε το όλο πρόβλημα σε δυο φράσεις: «Κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα για να προσφέρουμε την αρμόζουσα νοσηλεία στους προσερχόμενους ασθενείς. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όπως έχει αποδείξει υπερβαίνει εαυτόν στην εκτέλεση του χρέους προς τους ασθενείς».

Χ. Δάβουλος: «Η έλλειψη παθολόγων επιστρατεύει στις εφημερίες άλλες ειδικότητες»
Σε επίρρωση των πληροφοριών της «Γ», οι δηλώσεις του προέδρου της Ε.Ι.Ν.Α. Χρήστου Δάβουλου, ο οποίος επισημαίνει ότι «η κατάσταση λόγω όγκου προσέλευσης έχει δημιουργήσει στο Τμήμα Επειγόντων σειρά από ράντζα στα οποία τριάντα πέντε ασθενείς περιμένουν να εισαχθούν από προχθές, ενώ η Παθολογική Κλινική έχει υπερκορεσθεί και η διαθεσιμότητα κλινών βρίσκεται στο μηδέν». Αναφερόμενος ο ίδιος στο Τμήμα Επειγόντων, υπογραμμίζει ότι «ενώ το Τμήμα είναι πιστοποιημένο για εξειδίκευση δεν έχουν γίνει προκηρύξεις ώστε να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι αιτήσεις για να έρθουν να εξειδικευθούν, γεγονός που θα αποφόρτιζε την όλη κατάσταση, ενώ προτάσσεται ως αιτιολογία ότι δεν έχουν γίνει οι προβλεπόμενες μετατροπές ούτως ώστε να γίνουν προκηρύξεις». Ο ίδιος παράλληλα, επισημαίνει: «Είναι παράλογο και βεβαίως ανεπίτρεπτο στις εφημερίες του Νοσοκομείου επειδή δεν υπάρχει επάρκεια παθολόγων να εφημερεύουν αναισθησιολόγοι, ογκολόγοι και άλλες ειδικότητες που δεν άπτονται αμιγώς της παθολογίας. Από χθες έχουμε ζητήσει να συναντήσουμε τον Διοικητή του Νοσοκομείου και θεωρώ ότι σήμερα θα καταστεί εφικτό ώστε να καταθέσουμε τις προτάσεις της Ε.Ι.Ν.Α.».
Ερωτηθείς από τη «Γ» ο κ. Δάβουλος, τι θεωρεί η Ε.Ι.Ν.Α. ότι οδήγησε σε αυτή την κατάσταση και τι προτείνεται ως λύση απαντά: «Έχει χιλιοειπωθεί ότι δεν υφίσταται σε καμία περίπτωση επάρκεια στελέχωσης αφού υπάρχουν επτά κενές οργανικές θέσεις στην παθολογία και για αυτές δεν έχει γίνει προκήρυξη. Επιπρόσθετα το ανεπαρκές ιατρικό προσωπικό καλείται να καλύψει τα δυσαναπλήρωτα κενά των Περιφερειακών νοσοκομείων και δη του Πύργου όταν ασθενείς λόγω μη επάρκειας του συγκεκριμένου νοσοκομείου διακομίζονται στο Πανεπιστημιακό. Άρα άμεση προκήρυξη οργανικών θέσεων στην Παθολογική, το πιστοποιημένο για εξειδίκευση Τμήμα Επειγόντων πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει και να επισπευσθούν οι διαδικασίες ώστε να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι γιατροί αιτήσεις και να έρθουν για εξειδίκευση Επειγόντων περιστατικών, οι οποίοι λογικά θα συνεισφέρουν αποτελεσματικά στις εφημερίες και τέλος, με δεδομένες τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται στην Παθολογική το πρόβλημα παραμένει και επειδή δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, να επιταχθεί το Ιδιωτικό Ολύμπιον όπως επί εποχής covid γιατί αντιμετωπίζουμε την ίδια κατάσταση που έχει φτάσει στο απροχώρητο και πρέπει να επιλυθεί άμεσα».

 

 πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News