Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024, 19:09
Οικονομία

Πετρέλαιο: «Βουτιά» 4,5% μετά τις νέες πιέσεις στις διεθνείς αγορές

Νέος κύκλος αναταραχής στις διεθνείς αγορές με φόντο τις εκτιμήσεις για την κινέζικη οικονομία, την συμφωνία για το χρέος στις ΗΠΑ, την Σύνοδο του OPEC+ και τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για την πορεία των επιτοκίων, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει σημαντικά το πετρέλαιο.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν την Τρίτη (30.5.2023) να επικρατήσει νευρικότητα στις αγορές και στους επενδυτές, κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι μεγάλες πιέσεις πάντως ασκήθηκαν χθες στις τιμές των εμπορευμάτων με ισχυρότερες στο πετρέλαιο, όπου οι τιμές τόσο για το Brent, όσο και για το αμερικάνικο αργό υποχώρησαν πάνω από 4% και κινήθηκαν στα χαμηλά των τελευταίων ημερών.

Βασική πηγή ανησυχιών είναι η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία και ειδικά σε αυτή της Κίνας, που όπως δείχνουν η ανάπτυξη δεν θα είναι η αναμενόμενη και ως εκ τούτου αυτό θα έχει επιπτώσεις τόσο στην ευρωπαϊκή οικονομία, όσο και στην αμερικάνικη.

Η ζήτηση για πετρέλαιο εκτιμούν οι αναλυτές θα είναι χαμηλότερη, εφόσον επαληθευτεί η σημερινή εικόνα. Στον αντίποδα όλων αυτών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η Σύνοδος των χωρών του OPEC+, με του αναλυτές να μην αποκλείουν να υπάρξει και νέα μείωση της παραγωγής, ώστε να επιστρέψει σε ανοδική τροχιά η τιμή.

Στις διεθνείς αγορές το Brent κατέγραφε απώλειες 4,5% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 73,69 δολάρια το βαρέλι, που είναι κοντά στα χαμηλά του τελευταίου μήνα.

Νευρικό ήταν πάντως το κλίμα στις διεθνείς αγορές, οι οποίος πέρασαν στο κόκκινο, μετά από την αρχική ικανοποίηση για την επίτευξη συμφωνίας για το αμερικανικό χρέος, κυριάρχησαν οι φόβοι για το αν θα επικυρωθεί από τη Βουλή και τη Γερουσία με δεδομένα τα στενά χρονικά περιθώρια και την αντίσταση που προβάλλεται από αρκετούς βουλευτές.

Εξάλλου, αν και η προοπτική μιας στάσης πληρωμών ήταν σαφώς η χειρότερη δυνατή, η προσεκτικότερη ανάγνωση των όρων του συμβιβασμού αποκάλυψαν πως η σημαντική περικοπή των δαπανών που αναγκάστηκε να δεχτεί ο Λευκός Οίκος αναμένεται να επιβαρύνουν την ήδη ευάλωτη αμερικανική ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.

Ταυτόχρονα χαμηλώνουν οι προσδοκίες για σημαντική ώθηση στην παγκόσμια οικονομία από μία ενδεχόμενη ισχυρή ανάκαμψη της Κίνας, η οποία θα προερχόταν από το άνοιγμα της τελευταίας τον περασμένο Δεκέμβριο μετά από τρία χρόνια περιοριστικών μέτρων λόγω Covid.

Οι ελπίδες αυτές μπορεί να ήταν υπερβολικές, καθώς φαίνεται ότι η εποχή των πολύ υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας έχει περάσει και η αρχική ανάκαμψή της έχει κολλήσει.

Την ίδια στιγμή, μπαίνει ξανά στο τραπέζι για το ποια θα είναι η στάση των κεντρικών τραπεζών αναφορικά με τις πιθανές νέες αυξήσεις των επιτοκίων καθώς η ατζέντα του μήνα περιλαμβάνει συνεδριάσεις τόσο της Fed και της EKT όσο και της BoE.

Στο μεταξύ κομβική αναμένεται να είναι η νέα σύνοδος των χωρών του ΟΠΕΚ+ την προσεχή Κυριακή, 4 Ιουνίου, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί για το αν το καρτέλ θα προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής, δεδομένου ότι η προηγούμενη τον Απρίλιο δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη βουτιά των τιμών του αργού.

«Οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στο αποτέλεσμα της συνόδου του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή καθώς υπάρχουν ανάμεικτα μηνύματα από μεγάλους πετρελαιοπαραγωγούς», δήλωσε αναλυτής της Fujitomi Securities.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα τους short sellers, που στοιχηματίζουν στην περαιτέρω μείωση των τιμών, να προσέξουν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να μειώσει την προσφορά.

Ωστόσο, δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, περιλαμβανομένου του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Αλεξάντερ Νόβακ, παραπέμπουν στο ότι η Ρωσία θα διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή της.

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News