Τετάρτη 28 Φεβρουάριος 2024, 0:40
Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Περιπτεριούχοι Πάτρας: Κατέβασαν ρολά έσπευσαν στο Σύνταγμα


Ρολά κατέβασαν χθες Τρίτη στην Πάτρα οι περιπτερούχοι αντιδρώντας στις διατάξεις του νέου φορολογικού και την εφαρμογή του τεκμαρτού εισοδήματος και άλλων αντικειμενικών κριτηρίων (τζίρος, τριετίες, προσωπικό) μέσω των οποίων η επιβάρυνση μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 8 χιλιάδες ευρώ, κατ έτος, όπως υποστηρίζει το σωματείο.

Σύμφωνα με το νέο φορολογικό, ο προσδιορισμός του Μ.Ο. του τζίρου που αφορά στην εκμετάλλευση περιπτέρου είναι για την ΑΑΔΕ στα 294.000 ευρώ, όριο που χρησιμοποιείται και για τους τζίρους άλλων 12 εμπορικών κλάδων, άσχετων με τα περίπτερα.

Οι κλάδοι αυτοί λειτουργούν με μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους με αποτέλεσμα μια άδικη και δυσανάλογη επιβάρυνση για τους περιπτεριούχους στις ατομικές επιχειρήσεις των οποίων το 80% του τζίρου συγκεντρώνεται από προϊόντα και υπηρεσίες με πολύ χαμηλό ποσοστό κέρδους όπως (τα καπνικά με 4%, οι κάρτες ανανέωσης χρόνου ομιλίας 0,80%, τα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών 3%, οι κάρτες 2%, ο Τύπος 6%). Το μικτό κέρδος είναι μάλιστα μόλις 4% και το καθαρό στο 3%.

«Ο πραγματικός Μ.Ο. του τζίρου θα πρέπει να αγγίζει ή και ξεπερνά το διπλάσιο ώστε να μην προκύπτει μια πραγματικά τεράστια φορολογική επιβάρυνση με το ποσσοτό 5% επί του τζίρου που επιβάλλεται από τα 295 χιλ. ευρώ και πάνω. Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι οδηγούμαστε σαν κλάδος σε ξαφνικό θάνατο καθώς η φορολογία αφορά το φορολογικό έτος 2023. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι θα βρεθούμε με επιπλέον χρέη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ο φόρος εισοδήματος θα υπερδιπλασιαστεί μη δυνάμενοι, πλέον, να τον αποπληρώσουμε» αναφέρει στην «Γ» ο Παναγιώτης Ταλαγάνης πρόεδρος του Σωματείου Ενοικιαστών Περιπτέρων Πάτρας.
Η χθεσινή απεργία στην Πάτρα ήταν καθολική σε όλα τα περίπτερα με κλειστές 100 επιχειρήσεις σε Πάτρα, Ρίο και Βραχναίικα κ.α.πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News