Σάββατο 20 Απρίλιος 2024, 7:29
Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Πάτρα: Πάνω από 30.000 λάμπες led μέχρι ώρας σε δρόμους, κτίρια και πλατείες

Κοντά στις 35.000 λάμπες led έχουν εγκαταστήσει τα συνεργεία ηλεκτροφωτισμού του δήμου της Πάτρας, στους δρόμους, στις πλατείες, στα σχολεία και στους κοινόχρηστους χώρους, μέχρι ώρας, σε ένα έργο που έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από δύο χρόνια και συνεχίζεται σταδιακά.

Στόχος της δημοτικής αρχής και της υπηρεσίας του ηλεκτροφωτισμού που έχει αναλάβει από μόνη της αυτό το έργο, σώζοντας το δημοτικό ταμείο από χιλιάδες ευρώ που θα κόστιζε μια ή και περισσότερες εργολαβίες,  είναι μέσα στην επόμενη τριετία να εγκατασταθούν σε κάθε γειτονιά, σε κάθε δρόμο και πλατεία αυτού του τύπου τα φώτα.

Τα φώτα led εξοικονομούν το 40% με 50% της ενέργειας των συμβατικών λαμπτήρων, κάτι που αυτόματα μεταφράζεται σε μία σημαντική περικοπή για τον δήμο, σε εποχές ενεργειακής κρίσης, με τους τελευταίους εξοφλητικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ να περιλαμβάνουν νούμερα που “ζαλίζουν”.

Αυτό είναι και το βασικό μέτρο που έχει ήδη προχωρήσει ο δήμος για την εξοικονόμηση ενέργειας, μέτρο που έχει ξεκινήσει να υλοποιεί προτού η κυβέρνηση προχωρήσει στις εξαγγελίες για τη μείωση του 10% στους δημοσιους φορείς και στους ΟΤΑ, με κίνητρα, αντικίνητρα και ποινές.

Όπως λένε στη Μαιζώνος η εξοικονόμηση για τον δήμο έχει ξεκινήσει και δεν περίμεναν καμία εξαγγελία αφού είναι κάτι αναγκαίο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο δήμος στο πλαίσιο των εξαγγελιών της κυβέρνησης θα κατεβάσει τα φώτα στους δρόμους και στις πλατείες ή θα προχωρήσει σε μέτρα που βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των δημοτών.

Η θέση του, άλλωστε, για το θέμα της ενεργειακής κρίσης είναι ξεκάθαρη και υποστηρίζει ότι βασική αιτία για αυτήν την κατάσταση είναι το κλείσιμο των εργοστασίων με λιγνίτη στο όνομα της λεγόμενης “πράσινης” ανάπτυξης, χωρίς η χώρα να έχει προχωρήσει στα αντίστοιχα έργα υποδομής.

Πάντως, λάμπες led θα μπουν και στους χώρους που θα πραγματοποιηθούν οι αναπλάσεις, αλλά και στα κτίρια που είναι να ανακαινιστούν, εκ των οποίων σε ορισμένα από αυτά θα γίνουν παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης.


πηγή: www.patrasevents.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News