Δευτέρα 15 Αύγουστος 2022, 0:36
Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Πάτρα: Η κατάργηση των κατά παρέκκλιση έκδοσης οικοδομικών αδειών έφερε μείωση αξίας σε οικόπεδα

Επιστολή στον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής έστειλε ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας Κωνσταντίνος Μπουρδούλης για την κατάργηση  έκδοσης των κατά παρέκκλιση οικοδομικών αδειών.

Όπως αναφέρει «με βάση το Νόμο 4759/2020 τροποποιήθηκαν οι όροι δόμησης για τις εκτός σχεδίου περιοχές και καθορίστηκαν μεταβατικές διατάξεις έως την κατάργηση της δυνατότητας δόμησης σε γήπεδα και ιδιοκτησίες με εμβαδόν μικρότερο των τεσσάρων στρεμμάτων».

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Πάτρα25 Μαΐου 2022

ΠΡΟΣ: Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

ΚΟΙΝ: Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα με την παράκληση να ενημερώσει

τους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και όλους τους Βουλευτές του Ελληνικού

κοινοβουλίου.

ΘΕΜΑ: «Πολεοδομική βόμβα» από την κατάργηση των κατά παρέκκλιση έκδοσης

οικοδομικών αδειών.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

από διατάξεις του Νόμου 4759/2020 δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα και κατάφωρη αδικία σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα με βάση το Νόμο 4759/2020 τροποποιήθηκαν οι όροι δόμησης για τις εκτός σχεδίου περιοχές και καθορίστηκαν μεταβατικές διατάξεις έως την κατάργηση της δυνατότητας δόμησης σε γήπεδα και ιδιοκτησίες με εμβαδόν μικρότερο των τεσσάρων στρεμμάτων

Χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες που διαθέτουν οικόπεδα 750 1.200 και 2.000 τετραγωνικών μέτρων σε εκτός σχεδίου περιοχές βλέπουν την αξία της περιουσίας τους να εξανεμίζεται αφού στις 9 Δεκεμβρίου 2022 λήγει η δυνατότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών κατά παρέκκλιση.

Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες είτε αγόρασαν οικόπεδα που σύμφωνα με την ΙΣΧΥΟΥΣΑ νομοθεσία του Ελληνικού Κράτους(προ του νόμου 4759/2020) ήταν κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα (στα συμβόλαια αναφέρεται ότι είναι κατά παρέκκλιση «ΑΡΤΙΑ και ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΑ) είτε τα κληρονόμησαν από τους γονείς και τους παππούδες τους και φορολογήθηκαν ως κληρονομούντες ΑΡΤΙΑ και ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΑ ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΑ.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα από την περιοχή του Δήμου Πατρέων που προφανώς ανάλογα ισχύουν σε όλη την Ελλάδα:

  1. Όσα οικόπεδα είχαν πρόσοψη π.χ. στον Επαρχιακό δρόμο από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας έως το Άνω Καστρίτσι μπορούσαν κατά παρέκκλιση (με συγκεκριμένους περιορισμούς) να οικοδομήσουν.

  2. Όσα οικόπεδα είχαν πρόσοψη π.χ. στον «ΚΥΡΙΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟ» (είχε χαρακτηρισθεί «Κύριος κοινοτικός δρόμος» με επίσημη απόφαση της Νομαρχίας Αχαΐας) Άνω Καστριτσίου – Κάτω Καστριτσίου μπορούσαν κατά παρέκκλιση (με συγκεκριμένους περιορισμούς) να οικοδομήσουν.

Η χρονική περίοδος (διετία έως 9/12/2022) που δίνει ο νόμος 4759/2020 για έκδοση οικοδομικής αδείας με τα έως τώρα ισχύοντα δεν αποτελεί λύση αφού ΚΑΝΕΝΑΣ μικροϊδιοκτήτης κυρίως λόγω της επικρατούσης οικονομικής κατάστασης και της εκτίναξης των τιμών των οικοδομικών υλικών δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να εκδώσει οικοδομική άδεια και πολύ περισσότερο να οικοδομήσει. Πέρα από τους σοβαρότατους οικονομικούς λόγους που προαναφέρω η προθεσμία της μεταβατικής διετίας συνέπεσε με την περίοδο της πανδημίας όταν το Δημόσιο υπολειτουργεί η προσέλευση των μηχανικών στις αρμόδιες πολεοδομικές δημοτικές αρχαιολογικές και δασικές υπηρεσίες είναι ουσιαστικά αδύνατη πολλοί ιδιοκτήτες ασθενούν και συμπληρώθηκε με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι περισσότεροι μικροϊδιοκτήτες (κυρίως κάτοικοι των χωριών) υπολόγιζαν να στηρίξουν τα παιδιά τους (σπουδές γάμους κ.λπ) με πώληση κάποιου τεμαχίου γης που έως τώρα ήταν οικόπεδο και κτιζόταν κατά παρέκκλιση η τιμή όμως των οποίων σχεδόν μηδενίζεται (χάνουν περισσότερο από 95% της σημερινής αξίας τους) αφού ΑΠΟ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΧΩΡΑΦΙΑ.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ;

Από τον προαναφερόμενο Νόμο 4759/2020 προβλέπεται η δημιουργία τοπικών ρυμοτομικών σχεδίων.

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΗ ΛΥΣΗ είναι η αναστολή των διατάξεων του νόμου (4759/2020) για την κατάργηση των κατά παρέκκλιση έκδοση οικοδομικών αδειών έως την ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ.

Αν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημα με την αναστολή των συγκεκριμένων διατάξεων του Νόμου 4759/2020 είναι βέβαιο ότι ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΜΙΚΡΟΪΔΙΟΚΤΗΤΕΣ που προφανώς μέχρι το τέλος του 2022 δεν έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν οικοδομική άδεια και να οικοδομήσουν θα αναγκαστούν να πουλήσουν την περιουσία τους για μια μπουκιά ψωμί και φυσικά οι ΜΕΓΑΛΟΪΔΙΟΚΤΗΤΕΣ θα γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι και πλουσιότεροι.

Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος Μιχ. Μπουρδούλης

πηγή: pelop

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News