Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024, 22:57
Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Πάτρα: Η εκτόξευση ενέργειας και ρεύματος ανάβει στην κυριολεξία φωτιές στα σπίτια

Η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του ρεύματος έχει αυξήσει σημαντικά τα περιστατικά που αφορούν τις πυρκαγιές εντός του αστικού ιστού της Πάτρας.

Αυτό μαρτυρούν οι συνεχείς αναφορές και καταγγελίες για φωτιές που καταφτάνουν στην πυροσβεστική υπηρεσία η οποία και τρέχει για να προλάβει το κακό και να σβήσει έγκαιρα τις πυρκαγιές που αν αφεθούν θα απειλήσουν ανθρώπινες ζωές.

Οι τρεις θάνατοι που προκλήθηκαν τους τελευταίους μήνες στην Πάτρα (ο πιο πρόσφατος με την ηλικιωμένη που έχασε τη ζωή της στην Κορίνθου) από φωτιές σε διαμερίσματα δεν ήταν τυχαίοι και δείχνουν ένα φαινόμενο που σχετίζεται άμεσα με το ζήτημα της εκτόξευσης του ρεύματος.

Αρκετές οικογένειες μη έχοντας την δυνατότητα να πληρώσουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και φοβούμενες τους λογαριασμούς ρεύματος που καταφτάνουν στα σπίτια τους, καταφεύγουν στην καύση ξύλων, μέσω τζακιών ή ξυλόσομπων.

Όμως πολλές από αυτές δεν έχουν τα χρήματα ούτε να προχωρήσουν στην συντήρηση τους, ενώ τα ξύλα που καίνε είναι ότι να’ ναι, με μοναδικό σκοπό να ζεσταθούν. Το γεγονός αυτό φουντώνει καμινάδες και προκαλεί πυρκαγιές που μπορεί να απειλήσουν σπίτια και ζωές. 

Ένα ακόμα στοιχείο που αυξάνει την επικινδυνότητα των προσπαθειών αυτών για φθηνή θέρμανση έχει να κάνει με τις μπουκάλες υγραερίου. Αρκετά σπίτια έχουν καταφύγει σε αυτή την λύση για την θέρμανση τους, χωρίς όμως να γνωρίζουν πως να τις  χρησιμοποιούν.

Οπότε σε αρκετές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί διαρροή που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιές και εκρήξεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πυροσβεστικής υπηρεσίας τα περιστατικά που αφορούν παρεμβάσεις για πυρκαγιές αστικού ιστού κατά τη διάρκεια του 2020 ήταν πάνω από 500.

Τα περισσότερα από αυτά αφορούσαν τους χειμερινούς μήνες. Το νούμερο αυτό εκτιμάται ότι για το 2021 είναι ακόμα μεγαλύτερο. Άλλωστε, σε πανελλαδικό επίπεδο περισσότεροι από 80 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια του περασμένου έτους από πυρκαγιά μέσα στα σπίτια τους. 


πηγή: patrasevents.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News