Κυριακή 19 Μάιος 2024, 12:08
Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Πάτρα: Αρχίζει η δίκη για την Αχαΐκή Τράπεζα 11 χρόνια μετά με 88 στο «εδώλιο»

Δεν διαφαίνεται κάποιο χρονοβόρο πρόσκομμα στον ορίζοντα και μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία της δίκης, με 88 κατηγορούμενους, για το λουκέτο που μπήκε πριν από 11 χρόνια στην Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα.

Αύριο Τετάρτη 20/09/2023, συνεδριάζει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πάτρας και μετά από τρεις αναβολές θ’ αρχίσει να εξετάζεται η ουσία της υπόθεσης, με την κατάθεση μαρτύρων. Θα τεθεί, πάντως, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πληροφορίες της «Πελοποννήσου», ζήτημα διακοπής μιας ημέρας ή και παραπάνω της δίκης, επειδή θ’ απουσιάζει η δικηγόρος Αθηνών Ιωάννα Αναστασοπούλου, συνήγορος υπεράσπισης του πρ. προέδρου της «Αχαϊκής» Ευάγγελου Φλωράτου, καθότι την ίδια μέρα είναι υποχρεωμένη να χειρισθεί νομικά πολύ σοβαρή υπόθεση της Siemens στην πρωτεύουσα και για τον λόγο αυτό έχει ενημερώσει την Εισαγγελία της Πάτρας.

Η πολύκροτη υπόθεση αναβιώνει, με κατηγορίες που αφορούν στο αδίκημα της από κοινού και κατ’ εξακολούθηση κακουργηματικής απιστίας, που οδήγησε την «Αχαϊκή» σε ζημία 209 εκατομμυρίων ευρώ και συνακόλουθα στο λουκέτο.

Ωστόσο, νομικοί κύκλοι που βρίσκονται στο πλευρό των κατηγορουμένων, θεωρούν ότι είναι έωλο και στερούμενο ουσίας το κατηγορητήριο. Ειδικότερα δε, τονίζεται ότι η τότε κυβέρνηση οδήγησε σε λουκέτο βίαια και ετσιθελικά την «Αχαϊκή» για να παραμείνουν μόνο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, σε περίοδο που η οικονομική κρίση απαξίωσε την αξία των υποθηκών και συμβάσεις που είχαν πλήρη κάλυψη χαρακτηρίσθηκαν άδικα επισφαλείς.

Παρέμβαση στη διαδικασία έχει κάνει και ο Σύλλογος Μεριδιούχων, που αριθμεί 15.000 μέλη, διότι ζημιώθηκαν πολλαπλώς από το λουκέτο και ζητούν πλήρη διερεύνηση την υπόθεσης, για να αποδοθούν ευθύνες σε όσους διαχειρίστηκαν τυχόν εσφαλμένα τις τύχες της «Αχαϊκής».

Από τη δική τους πλευρά, οι κύριοι κατηγορούμενοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι δεν έχουν διαπράξει κατ’ ουσία κάποιο αδίκημα, κάτι που ελπίζουν ότι θα διαπιστωθεί από τους δικαστές. Υπενθυμίζουν, δε, με νόημα ότι παρόμοια δικαστική περιπέτεια είχαν 20 διοικητικά κι άλλα στελέχη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας, που κατηγορούνταν για κακουργηματική απιστία, με αφορμή τη χορήγηση 37 δανείων την περίοδο 2008-2012. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λαμίας χρειάσθηκε μόλις δύο συνεδριάσεις, τον περασμένο Νοέμβριο, για να εκδώσει ομόφωνη αθωωτική απόφαση για όλους τους κατηγορούμενους.

Στην έδρα αύριο θα προεδρεύσει ο Μηνάς Τζωρτζάκης, που προαλείφεται για αρεοπαγίτης, ενώ στη σύνθεση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων μετέχουν επίσης η Θεοδώρα Βρεττού και ο Νίκος Χανιώτης. Εισαγγελέας της έδρας θα είναι ο Ηρακλής Πασαλίδης.

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

πηγή: pelop.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News