Τρίτη 23 Απρίλιος 2024, 18:36
Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Πάτρα: Αντιδρούν οι γιατροί στην χορήγηση των εμβολίων απευθείας από τα φαρμακεία

Κάθετα αντίθετος είναι ο ιατρικός σύλλογος της Πάτρας, αλλά και οι γιατροί με το ενδεχόμενο της κατάργησης της συνταγογράφησης των εμβολίων κατά της γρίπης και την απευθείας χορήγησης τους από τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι γιατροί ένα τέτοιο σενάριο πρόκειται ενδεχομένως να αποδειχθεί επικίνδυνο για συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας και που θα πρέπει πρώτα να εξεταστούν και στη συνέχεια να εμβολιαστούν.

«Το εμβόλιο πρόκειται για ένα ιατρικό σκεύασμα κατά συνέπεια δεν μπορεί να δίνεται χωρίς την αντίστοιχη γνωμάτευση από τους ιατρούς, χωρίς  συνταγογράφηση και χωρίς να γίνεται καμία εξέταση προς τους ενδιαφερομένους» τονίζει χαρακτηριστικά πάνω στο θέμα η πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου της Πάτρας Άννα Μαστοράκου.

Στο ενδεχόμενο αυτό για την κατάργηση της συνταγογράφησης είχε αναφερθεί ο υπουργός Υγείας μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, τονίζοντας μάλιστα ότι αυτό θα γίνει άμεσα, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, με στόχο την αύξηση της ζήτησης των εμβολίων.

Όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης τις χρονιές που δεν υπήρχε συνταγογράφηση η ζήτηση των εμβολίων κατά της γρίπης ήταν μεγάλη σε σύγκριση με αυτές που υπήρχε. Πάντως, μέχρι τώρα το υπουργείο δεν έχει κάνει κάποια κίνηση για να προχωρήσει τις διαδικασίες προς μια τέτοια κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση το εμβόλιο κατά της γρίπης, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου, θα συνεχίσει να δίνεται δωρεάν.  Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι τουλάχιστον για φέτος δεν θα γίνει καμία τέτοια κίνηση.

Τονίζουν επίσης ότι από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα κρύα υπάρχει ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον κόσμο για την προστασία τους κατά της γρίπης μέσω του εμβολίου, ενδιαφέρον που έχει μια συνεχώς αυξητική τάση. 

Σημειώνουμε ότι και φέτος, βάση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, το εμβόλιο κατά της γρίπης δίνεται κατά προτεραιότητα στους ηλικιωμένους και στις κατηγορίες αυτές των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα.


πηγή: www.patrasevents.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News