Πέμπτη 7 Δεκέμβριος 2023, 6:39
Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Παπαδόπουλος για κατάργηση Νομικών Προσώπων: «Αναβολή για 2024 ή είμαστε κάθετα αντίθετοι»

Το νέο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που φέρνει αλλαγές στη λειτουργία των δήμων και κατάργηση συνολικά 488 σχολικών επιτροπών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Κοινωφελών Επιχειρήσεων συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θόδωρου Λιβάνιου.

Οι δήμαρχοι ζήτησαν να μετατεθεί η συζήτηση μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές ή ακόμα και με τη νέα θητεία που ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2024. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης επιφυλάχθηκε να αναφερθεί εκτενώς καθώς θεωρεί ότι με μια αναβολή θα μπορούν οι δήμοι να προετοιμαστούν για μια αναλυτική συζήτηση, αφού πρώτα έχει γίνει διαβούλευση με τους εργαζόμενους που ανησυχούν και για τη διασφάλιση της εργασίας του. «Είναι η περίοδος τέτοια που δεν μπορεί να γίνει ανάλυση του νομοσχεδίου» επισήμανε και συμφώνησαν μαζί του κι άλλοι δήμαρχοι καθώς εκτίμησαν πως «συρρικνώνονται οι δημοκρατικές λειτουργίες των δήμων αλλά και ότι λείπει η κοινωνία από το νομοσχέδιο».

Ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Παπαδόπουλος πιστεύει πως θα μπορούσε να «αποφευχθεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο, ώστε να πάρουν αποφάσεις τα νέα δημοτικά συμβούλια», ενώ εξέφρασε απορίες γιατί λείπει από το νομοσχέδιο η ανακατανομή των ΚΑΠ.

«Δεν ξέρω τι εξυπηρετεί μόνο η κατάργηση των νομικών προσώπων. Προβλέπεται μείωση και δημοτικών συμβούλων και αντιδημάρχων. Οι δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας είναι αντίθετοι με το νομοσχέδιο. Ολοι πιστεύουν ότι δεν θα διευκολύνουν τις εργασίες των δήμων. Είμαστε υπό καθεστώς γραφειοκρατίας και τα λύναμε ως τώρα με τα νομικά μας πρόσωπα. Ή να το αναβάλουμε και να το συζητήσουμε το 2024 ή είμαστε κάθετα αντίθετοι με το νομοσχέδιο στη Δυτική Ελλάδα» τόνισε ο Θ. Παπαδόπουλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος κατά την τοποθέτησή του δεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής του νομοσχεδίου για μετά τις εκλογές, αλλά συζητά αλλαγές με βάση τα όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση.

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

πηγή: pelop.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News