Τετάρτη 24 Απρίλιος 2024, 14:18
Πολιτική

«Ομπρέλα» πάνω από δομές και ιδρύματα που φιλοξενούν παιδιά ανοίγει η κυβέρνηση – Πιάνει άμεσα δουλειά ο Εθνικός Συντονιστής

«Τρέχει» να υλοποιήσει τις δράσεις που έχει εξαγγείλει για την προστασία των παιδιών η κυβέρνηση, στη σκιά των κλιμακούμενων περιστατικών κακοποίησης ανήλικων ψυχών.

 Με φόντο και τις καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου», κι ενώ η κοινή γνώμη εξανίσταται με την διαχρονική απουσία ελέγχων του κράτους στους φορείς που ασχολούνται με παιδιά, το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσε τροπολογία με την οποία ορίζεται άμεσα Εθνικός Συντονιστής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Ανηλίκων.

Θα πρόκειται για πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, με ιδιαίτερη εμπειρία σε αυτά τα θέματα, ο οποίος θα εποπτεύσει την υλοποίηση το σχετικού Εθνικό Σχέδιο Δράσης που θέσπισε το καλοκαίρι η κυβέρνηση, και θα έχει αρμοδιότητα για ελέγχει αν τηρείται ο νόμος και στις δομές και τα ιδρύματα, δημόσια και ιδιωτικά, αλλά και κάθε άλλο φορέα που ασχολείται με παιδιά.

Το δύσκολο «στοίχημα» της προσέγγισης κακοποιημένων παιδιών…

Εν προκειμένω για τις δομές, ο Εθνικός Συντονιστής θα ελέγχει αν η κάθε δομή έχει ορίσει, όπως υποχρεούται, Υπεύθυνο Παιδικής Προστασίας.

Το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να έχει επιστημονικές γνώσεις (να είναι κοινωνική/-ός λειτουργός, ψυχολόγος κ.λ.π.) ώστε να μπορεί να αντιλαμβάνεται αν ένα παιδί έχει πρόβλημα και να μπορεί να το πλησιάσει και να του εμπνεύσει εμπιστοσύνη για να ανοιχτεί και να μιλήσει.
Σε αυτό το πρόσωπο εκτός από τα ίδια τα παιδιά, θα οποία θα γνωρίζουν τον ρόλο του, θα μπορούν να απευθυνθούν και όσοι έχουν υπόνοιες για ενδεχόμενη κακοποίηση. 
Ο Υπεύθυνος Παιδικής Προστασίας θα αναφέρεται όχι μόνο στη διεύθυνση της δομής αλλά και στις διωκτικές Αρχές.

Έλεγχοι για καθαρό Ποινικό Μητρώο για σεξουαλικά εγκλήματα…

Δεύτερον, ο Εθνικός Συντονιστής θα εποπτεύει αν τηρείται η υποχρέωση των δομών να ελέγχονται για τυχόν διάπραξη εγκλημάτων σεξουαλικής φύσεως όσοι απασχολούνται σε αυτές… Όσοι εργάζονται με παιδιά ή έρχονται σε επαφή με παιδιά μαζί τους καθημερινά, ακόμα και αν προσφέρουν εθελοντικά υπηρεσίες. 
Για όλους ισχύει ο όρος να έχουν καθαρό Ποινικό Μητρώο για σεξουαλικά εγκλήματα ή άλλες πράξεις κακοποίησης. Για να… ¨λερωθεί” το Ποινικό Μητρώο αρκεί και μόνο η καταγγελία να έχει φτάσει στη Δικαιοσύνη και όχι η υπόθεση να τελεσιδικήσει στα δικαστήρια.

Μικρή χρονική διορία για καταγγελία στις Αρχές

Ο Εθνικός Συντονιστής θα ελέγχει παράλληλα ότι κάθε καταγγελία ή υπόνοια σεξουαλικής πράξης που διατυπώνεται στον Υπεύθυνο Παιδικής Προστασίας και στον φορέα, θα διαβιβάζεται άμεσα στην Δικαιοσύνη ή τις διωκτικές αρχές.
Βάσει του νέου νόμου, ο κάθε δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας που ασχολείται με παιδιά, ακόμη και το σχολείο, υποχρεώνεται να ενημερώνει την εισαγγελία ή την αστυνομία σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Θα έχει μία μικρή μόνο διορία χρόνου ώστε να αποφεύγεται η συγκάλυψη τέτοιων απεχθών συμπεριφορών.

Η θέση του Εθνικού Συντονιστή θα είναι αμισθί, ενώ «λογοδοτεί» στην Προεδρία της Κυβέρνησης δύο φορές τον χρόνο, με έκθεση που θα υποβάλλει για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για προστασία των παιδιών.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 1 στα 5 παιδιά στην Ε.Ε. έχει πέσει θύμα κακοποίησης. Στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 16% (σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα) και δυστυχώς μόνο το  2% των περιστατικών τίθενται υπ’ όψιν των Αρχών.

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News