Δευτέρα 15 Αύγουστος 2022, 1:04
Κόσμος

Όλαφ Σολτς: «Οι σχέσεις Δύσης – Ρωσίας δεν μπορούν να επιστρέψουν στην εποχή πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία»

«Οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία δεν μπορούν να επιστρέψουν στην εποχή πριν από τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας», τόνισε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, επισημαίνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο, η Ρωσία παραβίασε όλες τις συμφωνίες για διεθνή συνεργασία, κυρίως την αρχή της μη αλλαγής των συνόρων δια της βίας.

Αναφερόμενος στη συνομιλία που είχαν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης οι ηγέτες της G7 με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Όλαφ Σολτς εξήγησε ότι δόθηκε μια παραστατική εικόνα της κατάστασης στην Ουκρανία και ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας είναι ευγνώμων για την υποστήριξη του κόσμου, η οποία θα είναι αναγκαία για ακόμη πολύ καιρό.

«Όλοι υποσχεθήκαμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία στην άμυνά της απέναντι στη Ρωσία. Είναι σαφές ότι αυτός ο πόλεμος είναι μια πολύ βαθιά τομή στις διεθνείς σχέσεις. Έχω μιλήσει πολύ συνειδητά για μια ιστορική καμπή», πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Θα πρέπει να δούμε πώς θα αλλάξει ο κόσμος στο μέλλον, τόνισε ο κ. Σολτς σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά, η οποία ξεκίνησε χθες (26.6.2022) στην Άνω Βαυαρία και διαβεβαίωσε ότι όλες οι χώρες της G7 είναι έτοιμες να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Όλαφ Σολτς προειδοποίησε «να μην πέφτουμε στην παγίδα του Βλαντιμίρ Πούτιν» σχετικά με τις δηλώσεις του ότι θα χωριστεί ο κόσμος στην «παγκόσμια Δύση» και τους υπόλοιπους.

«Οι αλλαγές ωστόσο θα επιτευχθούν καλύτερα, εάν συνεργαζόμαστε στενά και σε πνεύμα εμπιστοσύνης. Μας ενώνουν κοινές αξίες, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ωραίο να έχεις φίλους και συμμάχους σε αυτόν τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος.

Σχετικά με την συμμετοχή στις σημερινές συνομιλίες των ηγετών της Ινδίας, της Ινδονησίας, της Σενεγάλης, της Αργεντινής και της Νότιας Αφρικής, ο καγκελάριος ανέφερε ότι είναι σημαντικό και αναγκαίο να υπάρχει διάλογος. «Η συζήτηση οδηγεί στην κατανόηση και αυτό διευκολύνει τη συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News